Gyvuliai greitkeliuose

Ar leidžiama greitkeliu varyti gyvulius? – teiraujasi skaitytojas iš Kaišiadorių rajono ir tvirtina, jog tokio draudimo KET tikrai nėra.

Taip teigdamas skaitytojas tikriausiai turi galvoje tą KET skyrių, kuriame išvardyti reikalavimai vadeliotojams, gyvulių ar paukščių varovams bei raiteliams. Iš tiesų šiame skyriuje nurodytas reikalavimas liko nepakeistas ir varyti gyvulius draudžia tik automagistralėmis: „116. Vadeliotojams, gyvulių ar paukščių varovams, raiteliams, kitiems asmenims draudžiama:

116.1. palikti gyvulius ar paukščius ant kelio arba greta jo be priežiūros;

116.2. pririšti gyvulius taip, kad jie galėtų išeiti į kelią;

116.3. varyti gyvulius ar paukščius grindiniu, keliu su asfalto arba betono danga be kelio savininko sutikimo;

116.4. varyti gyvulius ar paukščius per geležinkelį ir kelią, kur nėra specialiai tam skirtų vietų;

116.5. joti važiuojamąja dalimi tamsiu paros metu;

116.6. automagistralėse vadelioti, varyti gyvulius ar paukščius, joti.”

Draudžiama

Pirmiausia turėtume atkreipti dėmesį į tai, kad varyti gyvulius keliu su asfalto ar betono danga nepaisant kelio reikšmės leidžiama tik turint to kelio savininko leidimą. Kadangi KET 116.6 punkte greitkeliai nepaminėti, skaitytojas daro išvadą, kad tokį leidimą gauti galima. Tačiau iš tikrųjų varyti gyvulius greitkeliais KET draudžia. Prisiminkime: „217. Keliuose, pažymėtuose ženklais „Automagistralė” ar „Automobiliams skirtas kelias”, draudžiama:

217.1. eiti pėstiesiems, vadelioti, varyti gyvulius, joti, važiuoti dviračiais, mopedais ir visomis kitomis transporto priemonėmis, išskyrus automobilius, motociklus ir automobilius su priekabomis, taip pat važiuoti automobiliais ar automobiliais su priekabomis, kurių maksimalus konstrukcinis greitis arba greitis dėl jų techninės būklės mažesnis kaip 60 km/h.”

Greitkelio požymiai

Kaip žinome, ženklas „Automobiliams skirtas kelias” – vienas pagrindinių greitkelio požymių. Bet kuriuo atveju greitkelis bus pažymėtas šiuo ženklu. Tad esant šiam ženklui tuo keliu varyti gyvulius draudžiama visiškai neatsižvelgiant į kelio savininko leidimą. Kadangi kyla tokie klausimai, matyt, KET 217 punkte nurodyti reikalavimai turėtų būti ir 116.6. punkte. Tai būtų logiška ir nuoseklu, nes analogiški reikalavimai pėstiesiems, dviratininkams ir mopedų vairuotojams yra pakartoti ir KET skyriuje apie eismą automagistralėse bei greitkeliuose ir skyriuose, nustatančiuose reikalavimus pėstiesiems, dviratininkams ir mopedų vairuotojams.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.