JAV gali leisti Rusijai tikrinti priešlėktuvinio skydo elementus Lenkijoje

JAV pasiryžusios leisti Rusijos ekspertams apžiūrėti priešraketinės gynybos (PRG) objektą, kuris gali būti dislokuotas Lenkijoje, siekdamos įtikinti Maskvą, kad jis nekelia grėsmės jos interesams.
„Mes būtume pasiryžę parodyti objektą rusams, kad jie patys įsitikintų, jog jis nėra puolamojo pobūdžio”, – sakė generolas leitenantas Henry Oberingas, JAV priešraketinės gynybos agentūros vadovas.

„Tačiau būtina pateikti vieną paaiškinimą, kad Lenkijos vyriausybė tam turės duoti savo sutikimą”, – sakė jis agentūrai „Reuters” per vizitą į Varšuvą.

H.Oberingas turi susitikti su Lenkijos įstatymų leidėjais, kurių nemažai atstovų nepritaria planams dislokuoti PRG dalis šalies teritorijoje.

Vašingtonas numato dislokuoti 10 raketų gaudytuvų Lenkijoje ir radarą Čekijoje iki 2012 metų. JAV sako, kad ši PRG sistema turi apginti Europą nuo vadinamųjų piktavalių šalių, prie kurių Vašingtonas priskiria Iraną ir Šiaurės Korėją.

Rusija vertina šiuos planus kaip JAV įsiveržimą į jos įtakos zoną. Maskva sako, kad PRG sistemos dislokavimas Lenkijoje ir Čekijoje gali privesti prie ginklavimosi varžybų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.