Po žudynių JAV universitete pietų korėjiečiai būgštauja dėl rasinio keršto

Pietų korėjiečius sukrėtė žudynės JAV universitete, tačiau trečiadienį pasibaisėjimą ir liūdesį užgožė nerimas dėl rasinio keršto, kurį pakurstė paskelbta informacija, kad už jas atsakingas jų tėvynainis.

„Buvau sukrėstas ir labai sunerimau”, – sakė Park Ha-Seokas (Park Haseokas) praėjus dienai, kai JAV policija pranešė, kad 32 žmones Virdžinijos universitete šaltakraujiškai nušovė 23 metų Pietų Korėjos studentas Cho Seung-Hui (Čo Seunghujas), kuris pats nusišovė.

„Net jei tai pavienis atvejis, už kurį atsakingas nesveikas žmogus, niekas negali to racionaliai vertinti”, – sakė 50 metų Park Ha-Seokas, draudimo kompanijos direktorius.

„Kokie nors pakvaišę vyrukai, pavyzdžiui, KKK (baltųjų pranašumą propaguojančio Kukluksklano) nariai, gali išlieti pyktį ant kitų korėjiečių. Tai taip pat gali pakurstyti raginimus JAV vyriausybei sugriežtinti imigracijos kontrolę”, – sakė jis.

Valstybės tarnautojas Lee Young-Seokas (Li Jongseokas) sakė, kad jį „pribloškė” žinia apie žudiko tautybę.

„Žinau, kad Jungtinėse Valstijose yra daug Pietų Korėjos studentų, ir dabar man išties neramu dėl jų saugumo”, – sakė jis.

„Kaip pietų korėjietis pasijaučiau šiek tiek gėdingai”, – pridūrė Lee Young-Seokas.

31 metų aspirantė Hwang Jae-Eun (Hvang Džiaeun) naujienų agentūrai „Yonhap” sakė, kad neteko žado, kai išgirdo naujienas, kad Virdžinijos universitete siautėjęs žudikas buvo Pietų Korėjos studentas.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų artimiesiems, – sakė Hwang Jae-Eun. – Nežinau, kodėl jis įvykdė tokį nusikaltimą, tačiau nerimauju, kad ši tragedija atneš nelaimę visiems korėjiečiams”.

32 metų Kim Yeong-Ok (Kim Jeongok) sakė nerimaujanti, kad bus keršijama Pietų Korėjos studentams ir jų tėvams, gyvenantiems Jungtinėse Valstijose.

„Viliuosi, kad vyriausybė imsis papildomų priemonių nuraminti sutrikusią bei sukrėstą korėjiečių ir amerikiečių bendruomenę ir užkirs kelią galimiems išpuoliams prieš kitus korėjiečius”, – sakė ji.

Politikai taip pat reiškė būgštavimus, kad dėl šių žudynių gali pablogėti santykiai su Amerika, pagrindine Pietų Korėjos sąjungininke.

„Reiškiu gilią užuojautą nužudytų universiteto pareigūnų ir studentų šeimoms”, – sakė konservatyvios Didžiosios nacionalinės partijos pirmininkas Kang Jae-Supas (Kang Džiasupas).

„Taip pat viliuosi, kad šis incidentas nepablogins Pietų Korėjos ir JAV santykių, o vyriausybė dėl visa ko turi pasirūpinti, kaip apsaugoti JAV gyvenančius ar besimokančius Pietų Korėjos piliečius”, – sakė jis.

Provyriausybinės partijos „Uri” pirmininkas Chung Se-Kyunas (Čung Sekjunas) sakė vis dar neatsigaunantis po patirto sukrėtimo.

„Tokio pobūdžio incidentai gali pakurstyti įvairius būgštavimus, ir būtina kiek įmanoma greičiau imtis veiksmų suvaldyti neramumus”, – sakė jis.

Pietų Korėjoje yra mažas nusikalstamumas, o privatiems asmenims draudžiama turėti šaunamąjį ginklą.

Daug kam kilo klausimas, kaip Cho Seung-Hui galėjo įsigyti šaunamuosius ginklus.

„Pirmiausia mane pribloškė šių masinių žudynių mastas. Vėliau mane dar labiau sukrėtė ir privertė pajusti gėdą faktas, kad žudikas buvo pietų korėjietis”, – sakė 52 metų Kim In-Sook (Kim Insuk), kurios du vaikai studijuoja Sietle.

„Bijau, kad gali būti pakenkta Korėjos įvaizdžiui, – sakė ji telefonu iš Sietlo. – Mano draugai korėjiečiai ir aš išties nerimaujame dėl šios tragedijos pasekmių. Pasakysime savo vaikams neprarasti budrumo”.

„Manau, JAV vyriausybė privalo sugriežtinti ginklų kontrolę. Nesuprantu, kaip toks jaunas studentas kaip Cho Seung-Hui galėjo laisvai įsigyti tokius baisius ginklus”, – sakė moteris.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.