„Agrovaldymo grupė“ siekia konkuruoti Europos Sąjungoje

Žemės ūkio investicinė bendrovė AB „Agrovaldymo grupė” (AVG) per ateinančius penkerius metus planuoja įsitvirtinti Europos Sąjungos (ES) pirminės žemės ūkio gamybos rinkoje. Siekiant šio tikslo AVG valdoma Žemės vystymo fondo įmonių grupė iki 2010-2012 metų AVG apdirbamus žemės plotus imasi plėsti iki 30 tūkst. ha.

„Esame stambiausia savo srities įmonė Lietuvoje, vis dėlto su labiau remiamais ir rinkoje jau įsitvirtinusiais ES ūkininkais konkuruoti dar sunku, – sakė AVG valdybos pirmininkas Valentas Šulskis. – Pasiekti investicijas atperkantį pelningumo lygį, kuris leistų konkuruoti ES, galime tik tuo atveju, jei turėsime didelį ūkio vienetą. Tuo labiau, kad Lietuvos žemdirbiams dar tenka įveikti ir blogesnes Lietuvos klimato sąlygas nei yra daugelyje kitų ES šalių”.

Pasak V.Šulskio, Lietuvos pirminės žemės ūkio gamybos įmonėms sudėtinga konkuruoti bendroje ES rinkoje ne tik dėl mažų ūkio vienetų, bet ir dėl žemo darbo našumo lygio. Žemės ūkio ministerijos duomenimis, 2005 m. Lietuvoje darbo našumas žemės ūkyje tesiekė 29 proc. ES vidurkio. Vienas sąlyginis darbuotojas per metus Lietuvoje sukūrė 10,04 tūkst. eurų pridėtinės vertės, ES-25 – 34,33 tūkst. eurų, o senosiose Europos valstybėse ES-15 darbo našumas siekė net 48,30 eurų.

Vidutinis Lietuvos ūkis šiuo metu yra apie 12 ha dydžio – jis perpus mažesnis nei ES. Per pastarąjį dešimtmetį vidutinis ūkio dydis ES išaugo beveik 1,5 karto.

Šį rudenį vertybinių popierių biržai savo akcijas ketinanti pasiūlyti AVG skaičiuoja, kad maksimalus efektyvumas augalininkystėje pasiekiamas apdirbant maždaug 700 – 1000 ha laukus vienoje vietoje, nes didėjant dirbamam plotui mažėja vidutinės sąnaudos ir auga pelningumas.

Antai, auginant vasarinius miežius 10 ha plote iš 1 ha gaunamas pelnas tesiekia 25,05 Lt per metus. Praėjusių metų duomenimis, vidutiniškai iš vieno ha buvo prikulta 1,7 t miežių, kurių tonos kaina – 496,5 Lt. Išmoka už šią kultūrą siekė 368 Lt/t, vadinasi, iš 1 ha gautos pajamos iš viso buvo 1212,05 Lt, tuo tarpu savikaina – 1187 Lt. Iš viso 10 ha auginant vasarinius miežius per metus uždirbta tik 250,5 Lt – mažiau nei pusė Lietuvos minimalaus mėnesinio darbo užmokesčio.

Pakelti darbo našumą žemės ūkyje, pasak ekspertų, galima tik stambinant ūkius, modernizuojant ūkių veiklą, taikant naujausias vadybos priemones, mokslo pažangą.

„Per praėjusius metus į ūkių modernizavimą investavome daugiau nei 15 mln. Lt ir jau skaičiuojame pirmuosius padidėjusio efektyvumo rezultatus – pavyzdžiui, įdiegę pašarų kontrolės sistemą ir sudarę ilgalaikę sutartį su pašarų tiekėjais šiemet, palyginti su tais pačiais praėjusių metų mėnesiais, pieno primilžį padidinome 15 proc.”, – sakė AVG vadovas.

Šiemet ir kitąmet į įmonės plėtrą ir modernizavimą žemės ūkio investicinė bendrovė patvirtino investuosianti 17,7 mln. Lt kartu su ES lėšomis. Per ateinančius penkerius metus investicijoms AVG ketina skirti apie 30 mln. Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.