Turtingiausios pasaulio šalys nepadeda vaikams, gyvenantiems konfliktų zonose

Turtingiausios pasaulio šalys delsia padėti 40 milijonų vaikų, gyvenančių 28 konfliktų draskomose šalyse, teigia pasaulinis aljansas „Gelbėkit vaikus” („Save the Children”), kovojantis už vaikų teises visame pasaulyje.

„Lietuva taip pat yra šalis donorė, todėl negali likti nuošalėje ir privalome reaguoti, nes tik bendromis jėgomis gali būti sumažintas skurdas, badas, smurtas, visi pasaulio vaikai įgytų jiems būtiną išsilavinimą”, – teigė „Gelbėkit vaikus” generalinė sekretorė Lietuvoje Loreta Trakinskienė.

Anot organizacijos, turtingiausios pasaulyje šalys donorės nepaiso savo pažadų, kad iki 2015 m. kiekvienam vaikui bus užtikrinta išsilavinimo galimybė. Jos renkasi stabilesnes šalis, o labiausiai konfliktų nuniokotos netenka vilties išbristi iš skurdo ir karų. Tokiose šalyse mokyklos yra sugriautos arba jose gyvena kariniai daliniai, mokytojai išžudyti ar pabėgę, vaikai, kurie turėtų lankyti mokyklą, verčiami kariais arba jais naudojamasi kaip pigia darbo jėga.

Pradinio mokymo amžiaus vaikų, kurie nelanko mokyklų, pasaulyje sumažėjo nuo 100 iki 77 milijonų. Tačiau tokių pokyčių nėra konfliktų zonų šalyse, kur net 39 milijonai vaikų negauna išsilavinimo, nepaisant to, kad tai vienas iš Jungtinių Tautų Tūkstantmečio plėtros uždavinių, kuriuos vykdyti įsipareigojo valstybių vadovai.

Nors valstybės donorės pažadėjo, tačiau neskyrė pakankamai lėšų išsilavinimo problemai konfliktuojančiose šalyse spręsti. Prasčiausiai įsipareigojimų laikosi tokios šalys kaip Prancūzija, Šveicarija, Ispanija, Japonija, JAV, Austrija, Italija ir Vokietija. Šiuo metu tam, jog būtų įvykdytas pažadas, kad 2015 m visi pasaulio vaikai turės galimybę eiti į mokyklą, trūksta 9 milijardų JAV dolerių. Iš jų karo nuniokotoms šalims reikia 5.2 milijardo. Aljansas „Gelbėkit vaikus” ragina šalis donores užpildyti šias finansines spragas ir padėti vaikams įgyti išsilavinimą.

Lietuva šalimi donore tapo 2003 m., mūsų valstybei įstojus į Europos Sąjungą. Savo tarptautinius įsipareigojimus Lietuva vykdo padėdama Kaliningrado regionui, Baltarusijai, Ukrainai, Moldovai, pietų Kaukazo šalims, Afganistanui ir Irakui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.