Dėl vitaminų – pas šeimos gydytoją

Atšilus orams, vaistinės duris vis dažniau varsto ieškantys maisto papildų ir vitaminų klientai, taip bandydami įveikti su pavasariu užklumpantį energijos stygių bei nuovargį.

Ignoruoti vitaminų ir maisto papildų neturėtų net manantieji valgantys sveiką maistą.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bendrosios higienos gydytojos Vilijos Pečkauskienės teigimu, žiemos pabaigoje bei pavasarį daržovės ir vaisiai nėra tokie vertingi kaip rudenį, tad visko gali būti, kad kartu su jais gaunamų maistingų medžiagų gali ir nepakakti.

Gydytoja vartoti vitaminus ir maisto papildus pataria pradėti nuo vasario mėnesio, o vasarą ir rudenį padaryti pertrauką, nors kai kurie žmonės savo mitybą jais paįvairina jau nuo gruodžio.

Tam tikroms žmonių grupėms, pavyzdžiui, vyresnio amžiaus, vitaminus ir maisto papildus specialistė rekomenduotų vartoti ištisus metus.

Pasak V. Pečkauskienės, prieš pradedant vartoti vitaminus reikėtų pasikonsultuoti su šeimos gydytoju, kuris žino mūsų sveikatos būklę bei ligos istoriją, o po atliktų tyrimų gali pasakyti, kokiais konkrečiai papildais reikėtų paįvairinti maistą.

Paklausta, kad galbūt sveikam ir niekuo nesiskundžiančiam žmogui pakaktų ir vaistininko patarimo, gydytoja atkirto, kad vaistininkas nėra šeimos gydytojas, kuris viską žino apie mūsų sveikatą.

Be to, iš pažiūros sveiko žmogaus imunitetas taip pat gali būti nusilpęs. Net paprasta sloga, o tiksliau nosies gleivinės uždegimas, signalizuoja, kad imunitetas yra „įtrūkęs”. Persirgtas gripas taip pat palieka savus pėdsakus.

„Net lietaus lašai yra skirtingi, o ką jau kalbėti apie žmogų. Mes kiekvienas esame individualus”, – būtinybę pasikonsultuoti su šeimos gydytoju dar kartą argumentavo pašnekovė.

Beje, jis galėtų tiksliau atsakyti į klausimą, kiek ilgai reiktų gerti vitaminus. Mat įvairiuose šaltiniuose pateikiama skirtinga informacija: vienur vitaminus siūloma vartoti ne trumpiau kaip mėnesį ar net du, kitur aiškinama, kad pakanka ir keleto dienų jų poveikiui pajusti.

Tiesa, dabar vis daugiau atsiranda pirmųjų daržovių, tad gydytoja rekomendavo tuo pasinaudoti ir jomis paįvairinti dienos racioną, o vėliau pamažu pradėti mažinti vitaminų bei maisto papildų kiekį. Visai jų atsisakyti reikėtų, kai vaisių ir daržovių būna pakankamai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.