Pajūryje – darbuotojų viliojimo metas

Šylantys orai ir pilnėjantys savaitgalio poilsiautojų būriai pajūrio kavinių darbdavius verčia suskubti ieškoti darbuotojų.

Spaudoje ir internete daugėja skelbimų, siūlančių sezoninį darbą aptarnavimo srityje pajūryje. Ieškoma indų plovėjų, barmenų, padavėjų, kambarinių, virtuvės darbuotojų ar ledų pardavėjų.

Nors darbdaviai teigia negalintys skųstis kandidatų stoka, tačiau pripažįsta, kad tik nedaugelis atsiliepusiųjų tinka – vasaros darbas pajūryje nėra lengvas. Be to, konkurentai taip pat nesnaudžia.

Pasak Palangos darbo biržos direktorės Ritos Kivytaitės, sezoniniam darbui aptarnavimo srityje darbo skelbimų padaugėja kiekvieną balandį, tačiau pastebėta, jog šiemet tokių laisvų darbo vietų registruota virš 20 proc. daugiau nei pernai.

Darbo rinkos pokyčiai

Direktorė viena iš priežasčių nurodo darbo rinkoje įvykusius didelius pokyčius – dėl emigracijos ieškančiųjų darbo gerokai sumažėjo. Be to, žmonės nebenori dirbti už minimalią algą, kokią dažniausiai, bent jau oficialiai, nurodo darbdaviai.

Anot R. Kivytaitės, natūralu, kad darbuotojai prašo dvigubai didesnio atlyginimo nei minimumas, nes priešingu atveju neverta dirbti – pragyventi iš tiek nepavyktų, o ir kompensacijų neliktų.

Oficialiai dažniausiai nurodomas minimalus atlyginimas, kuris kartais šokteli iki 800 litų. Retas kuris darbdavys žada, kad bus mokama didesnė nei tūkstančio litų alga. Tiesa, visuose skelbimuose ties grafa apie atlyginimą būtinai priduriama: „Pagal susitarimą”.

Paskambinus pagal skelbimus dėl ieškomų padavėjų ar virtuvės darbuotojų, darbdaviai, iš pradžių žadėję vos keliasdešimt litų už dieną, po derybų sumą padvigubina, pridurdami, kad viskas priklausys nuo darbuotojų pastangų ir sugebėjimų.

Virėjos branginamos

Jeigu pernai pajūryje daugiau buvo ieškoma padavėjų, tai šiemet susidaro įspūdis, kad labiau trūksta virtuvės darbuotojų. R. Kivytaitė taip pat pastebėjo, jog darbdaviai dairosi virėjų. Jų poreikį esą atspindi ir padidėję jų atlyginimai.

Anot R. Kivytaitės, darbdaviai turbūt suprato, kad maitinimo įstaigose svarbiausia yra ne tik išpuoselėtas interjeras, bet ir tai, kas dedama į lėkštę. Jos duomenimis, vasaros sezonu Palangoje gerame restorane virėjai uždirbti porą tūkstančių litų yra normalu.

Tiesa, atlygis priklauso ir nuo darbdavio požiūrio į darbuotoją bei noro jį išlaikyti. Viename Nidos restoranų virėjai buvo žadama per 100 litų už dieną. Paskambinus darbdaviai bendravo itin maloniai. Siūlė nemokamą apgyvendinimą, atvažiuoti apsižiūrėti vietoje, priedus prie atlyginimo.

Nuolaidžiauja ne visi

Palangos klubo „Laukinis Vakarų salūnas” vadybininkas Vladimiras pripažino, kad darbuotojų paieškai dedama daug pastangų: ne tik visur intensyviai platinami darbo skelbimai, bet ir taikomasi prie norinčiųjų dirbti galimybių. Net migruojančių, tačiau gerai dirbančiųjų vėliau neatsisakoma priimti.

„Graibstome darbuotojus, nes iš patirties žinome, kaip vėliau sunku juos surinkti. Sutinkame priimti ir neturinčius patirties, nes nebėra iš ko rinktis”, – sakė pašnekovas.

Pagrindinėje, J. Basanavičiaus, gatvėje įsikūręs „Salūnas” surizikavo ir praėjusį savaitgalį, gerokai anksčiau nei planuota, atvėrė duris poilsiautojams.

„Surizikavome, ir neveltui – šampaną gėrėme”, – prisiminęs garsų posakį klientų gausa džiaugėsi klubo vadybininkas.

UAB „Palangos versmė” kavinei „Medūza” Palangoje ieško 4 padavėjų. Anot bendrovės direktorės pavaduotojos Ritos Rumšienės, nors darbuotojų stinga, tačiau su blogai dirbančiais nesitaikstoma, ypač, jeigu jie priimti tik sezoniniam darbui.

Pernai iš 10 klientus aptarnaujančių darbuotojų dviejų dėl netinkamo požiūrio į darbą buvo atsisakyta, o štai gerai dirbančius stengiamasi išsaugoti juos motyvuojant. Kaip konkrečiai, R. Rumšienė atsisakė išduoti, paaiškinusi, kad tai – kiekvienos įmonės individualus reikalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.