JAV kariškiai sumokėjo 32 mln. dolerių karo aukoms

Šimtuose reikalavimų sumokėti kompensacijas už JAV kariškių veiksmus Irake ir Afganistane yra daugybė šiurpių detalių: naktį savo lovose žuvusi visa šeima, atsitiktinės kulkos pakirstas tuo metu žaidęs vaikas. Amerikos pilietinių laisvių sąjungos reikalavimu JAV gynybos departamentas pagal Informacijos laisvės aktą pateikė 496 bylas, kurias APLS ketvirtadienį paskelbė internete.

Jose detalizuojami kai kurie reikalavimai dėl kompensacijų ir sprendimai dėl nuostolių, susijusių su JAV karo veiksmais Irake ir Afganistane.

164 iš šių atvejų žuvusiųjų šeimoms buvo išmokėtos įvairios sumos. Maždaug pusė jų buvo kompensacijos, o kita pusė – „užuojautos išmokos”, kurios neviršija 2,5 tūkst. dolerių (6,4 tūkst. litų) ir išmokamos nepripažinus kaltės.

479 reikalavimai yra susiję su incidentais Irake, įvykusiais nuo 2003 metų gegužės iki 2006 metų pabaigos, daugiausia – 2005 metais. 17 incidentų įvyko Afganistane, daugiausia – 2006 metais.

JAV armijos atstovas Bobas Tallmanas (Bobas Tolmanas) sakė, kad iš viso kompensacijos sudaro 31,6 mln. dolerių (80 mln. litų) civiliams gyventojams Irake ir 720 tūkst. dolerių (1,8 mln. litų) Afganistane.

Kaip rodo viena Pentagono byla, civilis gyventojas iš Irako rytinės Salahadino provincijos pranešė, kad JAV pajėgos paleido šimtus salvių į jo miegančią šeimą ir kad per šią ataką žuvo jo motina, tėvas ir brolis.

„Apšaudymas buvo toks intensyvus, kad taip pat buvo sunaikintos 32 šeimai priklausiusios avys”, – sakoma toje byloje. „Armija pripažino savo atsakomybę” ir pagal šį reikalavimą buvo sumokėtos dvi sumos: 11,2 tūkst. dolerių (28,6 tūkst. litų) kompensacija ir 2,5 tūkst. dolerių (6,4 tūkst. litų) „užuojautos” sąskaita.

Irako pareigūnai 2006 metų lapkritį apskaičiavo, kad šalyje po JAV vadovaujamos invazijos 2003 metais smurtas pareikalavo iki 150 tūkst. žmonių gyvybių.

Vieną minimų reikalavimų pateikė vyras, kurio vienintelis sūnus žuvo nuo JAV pajėgų, patruliavusių prie Tigro upės, kur jis žvejojo, ugnies.

„Yra pakankamai įrodymų, … kad JAV pajėgos tyčia nužudė pareiškėjo sūnų, – rašoma byloje. – Deja, tos pajėgos tuo metu dalyvavo saugumo operacijose. Todėl šis atvejis atitinka kovos veiksmų išimtį. Reikalavimas atmestas”.

Kitoje byloje minimas „užuojautos mokestis” už berniuką, kurį partrenkė ir mirtinai sužalojo karinis sunkvežimis. Vaikas išbėgo vienoje mokykloje Kerbelos centre dalytų „dovanų ir saldainių”.

Kitoje byloje kariškiai rekomendavo sumokėti 4 tūkst. dolerių (10 tūkst. litų) šeimai, kurios devynerių metų berniukui, tuo metu žaidusiam prie namų, į galvą pataikė atsitiktinė JAV kario paleista kulka.

„JAV kariai nuėjo į to berniuko laidotuves ir atsiprašė tos šeimos”, sakoma byloje.

APLS, pagrindinė pilietinių laisvių organizacija Jungtinėse Valstijose, šias bylas paskelbė tinklalapyje www.aclu.org/civiliancasualties.

Maždaug penktadalis bylų dėl kompensacijų yra susijusios su civiliais gyventojais, kurie žuvo patikrinimo postuose keliuose ar netoli JAV automobilių kolonų.

Vienas reikalavimas buvo atmestas dėl to, kad pareiškėjo sūnus žuvo per JAV vadovaujamos koalicijos pajėgų ir „antikoalicinių” kovotojų susišaudymą.

„JAV negali jums sumokėti, nes jūsų sūnaus mirtis buvo susijęs su kovos veiksmais, – sakoma ataskaitoje. – Apgailestauju dėl jūsų netekties ir linkiu jums geros kloties laisvame Irake”.

Žmogaus teisių gynėjai mano, kad minimi 1,7 tūkst. išslaptintų puslapių yra tik maža dalis Pentagono turimų dokumentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.