Konservatorių sprendimas dėl paramos socdemams – šeštadienį, socdemų – pirmadienį

Šeštadienį Vilniuje į posėdį renkasi opozicinės Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) taryba, ketinanti paskelbti nebegaliojančiu susitarimą su socialdemokratais dėl paramos mažumos Vyriausybei.

Tarybos posėdžio darbotvarkėje numatytas klausimas „dėl santykių su Gedimino Kirkilo vadovaujama mažumos Vyriausybe”.

TS tarybai bus teikiamas pareiškimo projektas dėl paramos socialdemokratų vadovaujamai mažumos Vyriausybei nutrūkimo, kurį ketvirtadienį aprobavo partijos prezidiumas.

Pareiškimo projekte pažymima, jog socialdemokratai, neatsakę į konservatorių iškeltas bendradarbiavimo problemas, patys pareiškė atsisakantys konservatorių paramos, tad „toks Socialdemokratų partijos sprendimas reiškia, kad nuo šiol Seimo Socialdemokratų ir opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijų susitarimas dėl paramos mažumos Vyriausybei, socialdemokratų partijos iniciatyva yra nutrauktas ir nebegalioja”.

TS lyderis Andrius Kubilius penktadienį BNS užsiminė, jog pareiškimas gali ir nebūti priimtas -viskas esą priklausys „nuo premjero žingsnių”.

Tuo tarpu LSDP pirmininkas Algirdas Brazauskas jau penktadienį, nelaukdamas pirmadienį vyksiančio partijos prezidiumo posėdžio, kuriame dalyvaus ir šiuo metu Ukrainoje viešintis ministrų kabineto vadovas Gediminas Kirkilas, pareiškė, jog susitarimas su konservatoriais nutraukiamas.

LSDP pirmininko pavaduotojas Vytenis Andriukaitis BNS tvirtino, jog politinis sprendimas šiuo klausimu bus priimtas pirmadienį, prezidiumo posėdyje, o penktadienį išsakyta A.Brazausko pozicija tėra „partijos pirmininko asmeninė nuomonė”.

LSDP penktadienį išplatino partijos valdybos pareiškimą, kuriame teigiama, jog konservatorių sprendimas, koks bebūtų, Vyriausybės veiklai įtakos neturės.

„Lietuvos socialdemokratai pareiškia, kad nepriklausomai nuo Tėvynės sąjungos tarybos priimamų sprendimų, tariamos paramos ar kitokių veiksmų, socialdemokratai ir toliau dirbs Vyriausybėje, o konservatorių priimti sprendimai neturės įtakos šios vyriausybės tolesniems darbams”, – rašoma pareiškime.

Valdančiosios partijos ketvirtadienį oficialiai pradėjo konsultacijas dėl Darbo partijos prisijungimo prie valdančiosios koalicijos.

Po socialdemokratų prezidiumo posėdžio prieš keletą savaičių partijos lyderių pasisakymai žiniasklaidoje jau buvo interpretuoti kaip TS paramos atsisakymas, tačiau vėliau premjeras G.Kirkilas pareiškė, kad tokio sprendimo nebuvo, jis matantis galimybę ir toliau bendradarbiauti su opozicijoje esančiais konservatoriais, jei šie atsisakytų nepagrįstų pretenzijų.

Konservatoriai pradėjo grasinti susitarimą nutrauksiantys dėl skirtingų pozicijų parlamentinio VSD veiklos tyrimo atžvilgiu.

Valdantieji socialdemokratai bendradarbiavimo susitarimą su konservatoriais pasirašė praėjusių metų vasarą, kai buvo sudaryta keturių partijų, neturinčių Seime daugumos, ministrų kabinetas.

Valdančiąją koaliciją 2006-ųjų vasarą sudarė daugumos parlamente neturinčios Socialdemokratų, Valstiečių liaudininkų, Pilietinės demokratijos partijos bei Liberalų ir centro sąjunga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.