Rojus žemėje lietuviui tapo antraisiais namais

Pusę metų Lietuvoje, likusį laiką – Margaritos saloje. Taip pastaruoju metu gyvena 22 metų vilnietis Martynas Alekna. Vaikinas yra vienas iš nedaugelio lietuvių, kurie į saulės ir šilumos lepinamą salą vyksta ne atostogauti, o dirbti. Tiesa, sąvoka „darbas” ten suprantama kitaip nei čia, o vietos gyventojai vadovaujasi paprasta taisykle: ką gali padaryti rytoj, nedaryk šiandien!

Pirmą kartą Martynas Alekna Margaritos saloje atsidūrė beveik atsitiktinai, tiksliau – be jokio išankstinio plano. Pernai vaikino tėvai atostogavo šioje saloje ir taip ja susižavėjo, kad nutarė šiame žemės kampelyje įsigyti nuosavą pastogę.

Į salą – ieškoti nuosavo būsto

„Tuo metu darbavausi Škotijoje. Netikėtai paskambino tėvas. Pokalbis buvo trumpas, bet konkretus. Jis man papasakojo apie ketinimus pirkti būstą Margaritos saloje ir pridūrė, jog visus sandorio formalumus turėsiu atlikti aš. Iš pradžių suabejojau tokiu, sakyčiau, nekasdieniu pavedimu, tačiau vėliau pagalvojau: o kodėl gi ne? Susikroviau lagaminus ir vienui vienas išskridau į nepažįstamą žemę”, – prisiminęs įvykių pradžią pasakojo Martynas.

Atvykęs į saulėtąją salą vaikinas per dvi savaites sutvarkė visus būstui pirkti reikalingus dokumentus ir už juokingai mažą kainą (lyginant su nekilnojamojo turto kainomis Lietuvoje) įsigijo beveik 50 kv.m apartamentus. Po sėkmingo sandorio Martynas pagaliau galėjo iš arčiau susipažinti su Margaritos sala, vietos gyventojais bei kultūra.

Pirmas įspūdis šokiravo

Pasakodamas apie pirmuosius įspūdžius vaikinas neslėpė, jog iš pradžių patyrė stiprų kultūrinį šoką. Mat šioje saloje gyvenimas teka nerūpestinga vaga, o žmonės, tarsi susitarę, į viską žiūri atsipūtę. Martynui net susidarė įspūdis, kad vietos gyventojai nežino tokio žodžio kaip problema. „Ten niekas niekur neskuba. Visi vaikšto atsipalaidavę, mėgaujasi aplinka, bendrauja, linksminasi, guli paplūdimyje ir dėl nieko nesuka sau galvos. Žodžiu, saloje tvyro lengvas chaosas, savotiška netvarka”, – dalijosi įspūdžiais M. Alekna.

Kitas dalykas, kurio atvykus į salą neįmanoma nepastebėti, yra vairavimo kultūra. Vaikino teigimu, ten niekas nesilaiko kelių eismo taisyklių, o į įkaušusius ar visiškai girtus vairuotojus policija žiūri itin liberaliai. Martynas tikino, kad jei važiuojant automobiliu tave sustabdys tvarkos sergėtojai, tai tik dėl vieno dalyko – patikrinti, ar negabeni narkotikų. „Sutikite, keistokai atrodo, kai policininkai, sustabdę girtutėlį vairuotoją, prisega jam saugos diržą ir palinki gero kelio”, – pridūrė jaunuolis.

Talkino broliams Žvaguliams

Margaritos saloje europiečiams gana sunku gauti darbo vizą ir legaliai įsidarbinti, tačiau Martynui ši kliūtis nesutrukdė darbuotis vieninteliame lietuviams priklausančiame bare „Labas”. Šioje scenos žvaigždės Žilvino Žvagulio užeigoje vaikinas dirbo įvairius darbus ir talkino baro reikalus tvarkantiems dainininko vaikams. Čia Martynas susipažino su baro apsaugininku juodaodžiu Clintonu, kurio marškinėlius puošia lietuviška trispalvė. „Atrodo išties pikantiškai”, – šypteli M.Alekna.

Vaikinas pasakojo, kad šiuo metu Margaritos saloje nuolat gyvena apie 20 lietuvių. Daugelis jų čia tvarko verslo reikalus ir į tėvynę sugrįžta tik tada, kai ateina vasara. Mat šiuo metų laiku oro temperatūra lietuvaičiams tampa nebepakeliama.

Žemos kainos pamažu kyla

Šiuo metu Martynas dirba barmenu viename sostinės restorane, tačiau jau skaičiuoja dienas iki kelionės į Margaritos salą. Vaikinas sako turįs ten daug darbų. „Apartamentus, kuriuos įsigijome pernai, mes nuomojame turistams. Juose dienas leido ir pramogų verslo ryklys Arūnas Valinskas. Būdamas Lietuvoje visko telefonu ar internetu nesutvarkysi, tad netrukus vėl mažiausiai trims mėnesiams išvykstu į Margaritos salą reikalų tvarkyti”, – aiškino vilnietis.

Martyno teigimu, per pastaruosius keletą metų šioje saloje įvyko nemažai pokyčių. Iš turizmo verslo gyvenanti sala tapo švaresnė, saugesnė bei artimesnė europiečių skoniui. Tiesa, itin mažomis kainomis ilgą laiką garsėjusi sala pamažu šios etiketės kratosi. Nors litras benzino Margaritos saloje šiuo metu vis dar kainuoja apie 10 lietuviškų centų, daugelis plataus vartojimo prekių jau kainuoja panašiai tiek pat, kaip ir Lietuvoje. Be to, per keletą pastarųjų metų smarkiai šoktelėjo ir nekilnojamojo turto kainos. Martyno teigimu, jei praėjusiais metais 50 kv.m apartamentai kainavo maždaug 60-70 tūkst. JAV dolerių, tai šiemet tokio būsto vertė pakilo dvigubai. „Vietos verslininkai suprato, kad už nuosavą pastogę atvykėliai iš Vakarų Europos pasiryžę plačiai atverti pinigines. Dėl šios priežasties ir dėl kylančio salos populiarumo kainų kreivė įgauna vis didesnį pagreitį. Kita vertus, vis tiek saloje daugelis dalykų kainuoja juokingai mažai. Pavyzdžiui, kelionė taksi po centrinę salos dalį tekainuoja 5 litus. Tiesa, pernai už analogišką maršrutą vietos taksistai prašydavo vos dviejų litų”, – rinkos ekonomikos subtilybes atskleidė Martynas.

Simpatijos lietuviams ir… pinigams

Vaikinas pasakojo, kad Margaritos salos gyventojai pagarbiai žiūri į lietuvius, nes įsivaizduoja, kad mūsų tautiečiai be galo turtingi. Beje, pinigai šiame rojaus kampelyje yra vienas svarbiausių dalykų. Martyno teigimu, vietiniai mieliau bendrauja su tais atvykėliais, kurie turi pinigų, nors pasitaiko ir išimčių. „Pinigas saloje yra tarsi rišamoji medžiaga. Jei vietos gyventojams parodysi, kad turi užtektinai šlamančiųjų, jie visaip stengsis su tavimi susidraugauti. Žodžiu, nėra pinigų – nebus ir draugų”, – atviravo M.Alekna.

Pašnekovas svarsto, kad lietuviai Margaritos saloje gerbiami dar ir dėl to, kad nespėjo čia pasireikšti blogais darbeliais. Martyno žiniomis, iki šiol tik vienintelis lietuvis už narkotikų kontrabandą yra patekęs į vietos teisėsaugos pareigūnų akiratį.

Saloje, kur dažniau linksminamasi, negu dirbama, pramogų tikrai netrūksta. Barai, restoranai, naktiniai klubai bei kazino iki paryčių laukia poilsiautojų. Yra ten ką veikti ir aktyvaus ar ekstremalaus poilsio mėgėjams. Pastarieji laisvalaikį dažniausiai leidžia mėgaudamiesi vandens malonumais: plaukioja banglentėmis arba burlentėmis.

Paklaustas, ar atvykėliai iš kitų šalių gali saugiai jaustis, Martynas tik plačiai nusišypsojo: „Visko pasitaiko. Pats esu nukentėjęs nuo ilgapirščių, nors turistams čia gana saugu. Svarbiausia – nesivelti į konfliktus su karšto būdo meksikiečiais bei kolumbiečiais. Man pačiam nėra tekę girdėti, kad kas nors iš atvykėlių būtų smarkiai nukentėję”, – pasakojo vaikinas.

Nerūpestingas gyvenimas

Ar vilnietis savo ateitį sieja su gyvenimu Margaritos saloje, išsiaiškinti nepavyko. Martynas sako šiuo metu turįs svarbesnių planų, o apie gyvenimą saulėtoje saloje kol kas rimtai negalvojo. Jis neslėpė, kad atvykus į salą malonu gyventi nerūpestingu ritmu, tačiau tikino abejojantis, ar tokį gyvenimo būdą ištvertų ištisus metus. Be to, Lietuvoje gyvena Martyno sužadėtinė Deimantė, tad jeigu vaikinas ir nutartų sieti savo ateitį su gyvenimu saloje, tai tik tuo atveju, jei to norės širdies draugė. „Draugai dažnai sako, jog mano vietoje spjautų į viską ir važiuotų gyventi ten, kur visus metus lepina saulė, auga palmės ir tvyro nerūpestinga atmosfera. Tačiau juk iš tiesų gyvenimas ten taip pat nėra rožėmis klotas. Be to, europiečiams sunku priprasti prie klimato sąlygų. Kita vertus, nežinau, kaip pasisuks mano gyvenimas. Žinau tik viena: jei žemėje yra rojus, tai jis – Margaritos saloje”, – atsisveikindamas pasakė vienas iš nedaugelio šioje saloje dirbančių lietuvių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.