Žudikų logika – nepaaiškinama

Protu nesuvokiamos tragedijos, kai tėvai žudo vaikus ar vaikai – tėvus, sujaudina ne tik aukų artimuosius, priverčia piktintis, gailėtis ir ieškoti nusikaltimo priežasčių.

Tačiau tėvažudystė ar vaikžudystė Lietuvoje nėra tokia jau retenybė, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Prie Kražantės gyvenanti Jonaičių šeima iki šiol negali patikėti, kad motina galėjo nužudyti du savo sūnus. Net praėjus trims savaitėms nužudytų vaikų tėvas Virgilijus Jonaitis kalbinamas žurnalistų abejojo žmonos prisipažinimu.

Jis prisiminė pirmąsias vaikų dingimo dienas bei laiką, kai buvo aptikti nužudytųjų kūnai. Vyras tikino nė karto nesuabejojęs žmonos sielvartu ir neįtaręs jos nusikaltimo.

V.Jonaitis iki šiol įsitikinęs, kad žmona mylėjo visus savo vaikus ir jais labai rūpinosi.

Pasmaugtus ir į Kražantės upę įmestus aštuonerių ir dvylikos metų broliukus aptiko jų motina. Nepraėjus nė dviem paroms po laidotuvių moteris buvo uždaryta į areštinę, jai pareikšti įtarimai.

Nuskandino kūdikius

Prieš kelerius metus Rietavo priemiestyje gyvenusi 25 metų Eugenija Ringailienė naktį, kai sutuoktinis buvo kietai įmigęs, išsinešė savo mėnesio ir 11 dienų dvynukus ir už pusantro kilometro nuo namų įmetė juos į upelį.

Rytą moteris vaidino ieškančią savo nežinia kur dingusių mažylių. Ji pusdienį kalbėjo apie vaikų pagrobimą ir tik tada, kai kūdikiai buvo rasti nuskandinti, prisipažino pati juos nužudžiusi.

Vėliau psichiatrai pripažino, kad moteris buvo apimta pogimdyvinės depresijos ir tuomet buvo nepakaltinama. E.Ringailienę galėjo paveikti nepakeliamas nuovargis auginant dvynukus ir vos metukų vyresnįjį sūnų.

Kai po gydymo ji pasveiko, šeima išvyko gyventi į kitą Lietuvos pakraštį, kur apie šią tragediją mažai kas žino.

Kliudė romanui

Senieji klaipėdiečiai dar prisimena dvi kraupias vaikžudystės istorijas. Tai įvyko tarybiniais metais.

Danėje prie vadinamosios „fanerinės” buvo aptiktas mergytės kūnelis.

Netruko paaiškėti, kad mažylę nuskandino motina. Dukra kliudė jos romanui su meilužiu.

Moteris buvo nuteista 10 metų kalėti, o mergytę palaidojo giminės ir kaimynai.

Kita kraupi istorija baigėsi kaltininko savižudybe: tėvas plaktuku į galvas nužudė du savo vaikus ir pats pasikorė.

Tokio jo poelgio motyvai liko nežinomi. Spėliota, kad vyras buvo praradęs sveiką nuovoką.

Smūgiais mokė rašyti

2004 metais 35 metų Ukmergės gyventoja Dalia Ališauskaitė ir jos sugyventinis 45-erių Povilas Ališauskas nužudė šešiametį moters sūnų Valentiną.

Tiesa išaiškėjo netyčia, praėjus trims mėnesiams po nusikaltimo, kai policija Valentino motiną sulaikė prekiaujančią turguje. Tada moteris tik pasiteiravo, kas gresia už vaiko nužudymą.

Vėliau pareigūnams ji papasakojo, kad sugyventinis nužudė vaiką ir jie sykiu berniuką užkasė kieme, o duobę užvertė šiukšlėmis.

Medicinos ekspertai diagnozavo, kad vaikas mirė nuo daugybės smūgių. Jam buvo sulaužyti aštuoni šonkauliai, kūnas nusėtas mėlynėmis.

Liudydami teisme abu Ališauskai braukė ašaras – neva nenorėjo berniuko mirties. Kaltę dėl nusikaltimo jie vertė vienas kitam.

Valentinas esą nenorėjo mokytis: kairiąja ranka rašiusį berniuką mamos sugyventinis „stengėsi” išmokyti rašyti dešiniąja.

Nužudymą suplanavo

Panašiai visą Lietuvą sujaudino prieš ketverius metus įvykusi tėvažudystės istorija.

Nemažai šalies teisininkų iki šiol negali logiškai paaiškinti žinomo advokato Ruslano Rožkovo jaunėlio sūnaus Ruslano poelgio.

Devyniolikmetis suplanavo tėvo nužudymą, o nusikaltimo vykdytoju įžvalgiai pasirinko nepilnametį fiziškai stiprų kaimyną.

Po tragedijos jauniausiasis sūnus, atrodė, labiausiai išgyveno tėvo netektį ir sunkų brolio sužalojimą. Jis buvo gydomas ligoninėje, atrodė sielvarto prislėgtas, kai ėjo paskui tėvo karstą. O vėliau savo gynybai pasirinko versiją, neva tėvas prie jo seksualiai priekabiavo.

Teisme buvo minima, tačiau neįrodyta, kad vaikinas buvo suplanavęs visų šeimos narių nužudymą, siekdamas šeimos turto sau vienam.

Šokinėjo ant krūtinės

Kur kas dažnesni atsitikimai, kai suaugę vaikai nužudo savo tėvus. Tokių bylų vien Klaipėdos apygardos teismas kasmet išnagrinėja po keletą.

Pernai liepos pradžioje sodų bendrijoje netoli Klaipėdos gyvenęs 33 metų Deivis Piktužis žiauriai nužudė savo motiną.

Moteris buvo neseniai pardavusi butą uostamiestyje ir trečdalį gautų pinigų davusi sūnui.

D.Piktužis supyko ant motinos už tai, kad esą ši, būdama girta, prišlapino vaikų lovą.

Sūnus griebė ją už plaukų, nutempė nuo lovos, spardė, mušė, šokinėjo ant gulinčios motinos. Paskui paliko ją likimo valiai.

Vienintelė žmoniškumo apraiška buvo tai, jog rytą leisgyvei motinai D.Piktužis padavė stiklinę vandens. Nurijusi vos kelis gurkšnius, moteris mirė.

Užkliuvo sriuba

Pernai liepos pabaigoje Šilalės rajone Palentinio kaime 27 metų Gedas Mikavičius paragavo motinos jam išvirtos sriubos ir liko nepatenkintas. Tą vakarą jis norėjo bulvių košės, tačiau motina atsisakė ją virti.

Įtūžęs sūnus plūdo motiną, vadino ją bjauriausiais žodžiais ir talžė kumščiais jos galvą. Ši vis atsitrenkdavo į krosnį.

Tą vakarą vyras vis dėlto valgė sriubos, o baigęs nuėjo gulti. Naktį kartu su tėvu ir broliu G.Mikavičius išvažiavo uždarbiauti pas ūkininką.

Kitą dieną sūnaus sumuštą moterį ištiko koma. Po poros savaičių ligoninėje ji mirė.

Sveikas nežudytų

Klaipėdos universiteto Psichologijos katedros docentė, šeimos psichologijos žinovė Ramutė Čepienė, aptardama tėvažudystės bei vaikžudystės atvejus, minėjo, kad tai daugiau psichiatrijos objektas.

„Normalioje šeimoje nenatūralu žudant spręsti problemas, – sakė R.Čepienė. – Artimą žmogų žudantis asmuo yra priėjęs ribinę būseną, ir sveiku protu tai negali būti suvokiama bei paaiškinama. Jeigu psichiatrai sako, kad žmogus žudydamas buvo sveikas, galima teigti, jog tai yra diagnozės netobulumo apraiška.”

Klaipėdos apygardos teismo baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Arvydas Daugėla yra skaitęs daugybę tėvažudystės bylų.

„Tokios bylos nėra labai dažnos, tačiau jų pasitaiko kur kas daugiau nei tų, kuriose vaikus nužudo tėvai. Pastebėjome, kad tėvus dažniausiai nužudo ant socialumo ribos esantys, dažnai alkoholį vartojantys žmonės”, – aiškino pašnekovas.

Jis prisipažino, jog vaikžudžių bylas ypač sunku nagrinėti.

„Matome, kaip lūžta šeimų likimai, kaip skaudžiai tai paveikia ne tik artimuosius, bet tokie atvejai jautriai išgyvenami visos visuomenės. Neslėpsiu, kad ir teisėjams tokias bylas nagrinėti yra labai nelengva. Tiesa, vaikus nužudžiusius tėvus dažniausiai pasiunčiame priverstinai gydyti psichiatrijos ligoninėse, tai yra jie būna nepakaltinami”, – sakė A.Daugėla.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Žudikų logika – nepaaiškinama"

  1. as

    💡 PASAULIO PABAIGA….VA TAIP …

  2. alfukas

    liudna kai taip viksta juk tevu nepasirinksi 😳

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.