Lietuvos mėsos perdirbėjai ir prekybininkai vis daugiau mėsos įsiveža iš ES šalių

Į Lietuvą iš ES šalių įvežama vis daugiau šviežios mėsos ir mėsos produktų.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, per praėjusius metus buvo įvežta 67535,4 tonos šviežios mėsos ir mėsos produktų. Palyginti su 2005 metais, importas išaugo 47 proc.

Tuo tarpu per šių metų pirmąjį ketvirtį jautienos eksportas išliko praėjusių metų lygio, o paukštienos eksportas padidėjo du kartus.

„Mėsos įvežimo iš kitų šalių mastai ir toliau sparčiai didėja. 2006 m. pirmąjį ketvirtį buvo įvežta perdirbti ir parduoti 14,3 tūkst. tonų, o šiemet per tą patį ketvirtį įvežta 22,2 tūkst. tonų šviežios mėsos ir mėsos produktų”, – tvirtina VMVT direktorius Kazimieras Lukauskas.

Valstybinės veterinarinės kontrolės duomenimis, labiausiai didėja įvežamos jautienos kiekiai – 2006 m. per pirmąjį ketvirtį buvo įvežta 322,5 tonos, o šiemet per tą patį ketvirtį įvežta 235 proc. daugiau – 1081,3 tonos. Daugėja ir įvežamos kiaulienos – 81 proc., arba 5121,9 tonos, paukštienos – 23 proc., arba 1466,8 tonos daugiau nei per praėjusių metų pirmąjį ketvirtį.

Lietuvoje auginamų ir paskerdžiamų gyvulių (išskyrus paukščius) kiekiai mažėja. 2006 m. buvo paskersta 13 proc. galvijų, 8 proc. avių ir 0,7 proc. kiaulių mažiau negu 2005 metais.

VMVT atkreipia dėmesį ir į didėjantį nekokybiškos mėsos ir mėsos produktų įvežimo atvejų skaičių. Taip pat registruojama vis daugiau vartotojų skundų – 16 proc. visų pagristų skundų sudaro skundai dėl mėsos ir jos produktų.

Šiais metai Lietuvos rinkoje dėl maisto saugos reikalavimų pažeidimų buvo uždrausta realizuoti 6 tonos naminių koldūnų, kurių gamybai naudota salmonelėmis užkrėsta lenkiška mėsa, 23 tonos ne žmonių maistui skirtų ispaniškų kiaulių ausų, skirtų perdirbti žmonių maistui, siunta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.