Vėluoja Marijampolės sąvartyno statyba

Jau lapkritį planuojama atidaryti Marijampolės regioninį sąvartyną, bet abejojama, ar iki tol pavyks parengti jį eksploatacijai. Per pirmus statybos metus iš daugiau nei 4 mln. litų panaudota tik apie 1,5 mln. litų.

Regioninio sąvartyno užsakovo – Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro – direktorius Antanas Mieliauskas tikina, kad pernai statybos darbų konkursą laimėjusi bendrovė „Požeminiai darbai” jų atliko tik už maždaug 1 mln. litų, nors buvo skirta beveik 4 mln. litų. Tiesa, šiemet jau panaudota dar apie 0,5 mln. litų.

Projektuotojų klaidos

„Ši žiema buvo labai nepalanki žemės darbams, tačiau dabar statyba vyksta itin sparčiai. Tikimės, kad iki nustatyto termino darbai bus baigti. Tam įtakos turės ir baigiamas rengti statybų techninis projektas. Šiuo metu statybininkams jau pateikta apie 80 proc. sąlygų”, – LŽ teigė Mieliauskas.

Pasak jo, įrengti sąvartyną pagal iš anksto numatytą grafiką trukdė nuolat išlįsdavusios techninio projekto klaidos. „Projektuotojai buvo numatę į būsimą sąvartyną tiesti pernelyg mažo galingumo elektros liniją. Todėl teko iš naujo projektuoti didesnio galingumo liniją ir tiesti ją per privačias žemes”, – pasakojo Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius.

Kaip dar vieną akibrokštą jis minėjo projektuotojų iškeltus reikalavimus filtraciniam smėliui. Tokio, koks buvo numatytas, Lietuvoje iš viso nėra, todėl nuspręsta smėlį pakeisti kitu, kasamu iš Nemuno vidurupio. Tai daryti numatyta tik vasaros viduryje, kai vanduo upėje nuslūgs.

„Jei viskas vyks taip, kaip numatyta naujame darbų grafike, sąvartynas bus pastatytas laiku”, – tvirtino Mieliauskas. Jis pabrėžė, kad į būsimą sąvartyną jau nutiesti visi inžineriniai tinklai, plūkiamas molio pagrindas, ant kurio vėliau bus klojama speciali plėvelė ir pilamas filtracinis smėlis.

Kuo toliau – tuo brangiau

Pirminiais skaičiavimais, sąvartyno statyba kainuos apie 14 mln. litų. Visos apskrities atliekų tvarkymo sistemos diegimas – apie 45 mln. litų, iš jų 32 mln. litų bus Europos Sąjungos lėšos.

Iki galutinio termino – 2008 metų pabaigos – teks ne tik baigti statyti regioninį sąvartyną ir administracinį pastatą šalia jo, bet ir uždaryti visus šiuo metu veikiančius septynių savivaldybių sąvartynus, savivaldybių teritorijose įrengti penkias stambiųjų atliekų surinkimo aikšteles.

Pasak Mieliausko, pagal projektuotojų pateiktus dokumentus pabrangus statyboms sistemos įdiegimas gali kainuoti 27 mln. litų daugiau, nei buvo numatyta, – apie 72 mln. litų.

Optimizmo mažai

Nors Marijampolės apskrities regioninio atliekų tvarkymo centro direktorius kalba optimistiškai, centro dalininkių – apskrities savivaldybių – vadovai abejoja, ar pastangos regione įgyvendinti vieną brangiausių projektų nenueis perniek.

„Jau netikiu, kad sąvartynas bus pastatytas laiku ir laiku bus įdiegta visa sistema. Tuomet kas už tai atsakys?” – retoriškai klausė Šakių rajono meras Juozas Bertašius.

Marijampolės mero Vidmanto Brazio nuomone, dalį atsakomybės dėl vėluojančio projekto įgyvendinimo turėtų prisiimti ir Mieliauskas. „Centro direktorius galėjo rodyti daugiau iniciatyvos tiek rengiant bei derinant techninį projektą, tiek ir prižiūrint statybos darbus. Įžvelgiu jo neveiklumo požymių”, – teigė Brazys. Jis vylėsi, kad išrinkti nauji ar perrinkti savivaldybių vadovai atsakingiau vertins centro direktoriaus darbą.

„Viskas turi būti padaryta laiku. Kitaip būti negali. Kai tik bus išrinkti nauji savivaldybių vadovai ir sudaryta naujos sudėties Regiono plėtros taryba, vietoje išsiaiškinsime padėtį”, – tvirtino Marijampolės apskrities viršininkas Albinas Mitrulevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.