Pocius ir toliau šokdina politikus

Seimui pasiryžus prašyti prezidento, kad šis padėtų išnarplioti įsisenėjusių nesutarimų mazgą, nuo konservatorių vis labiau nusisukantys valdantieji pradėjo konsultuotis su „darbiečiais” dėl koalicijos plėtimo

Suvaldęs pastaruoju metu per kraštus tryškusias emocijas Seimas vakar vieningai kreipėsi į prezidentą Valdą Adamkų prašydamas, kad šalies vadovas padėtų ištaisyti prieš mėnesį padarytą klaidą, kai iš pareigų nebuvo atleistas Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius. Procedūrą pakartoti norintys parlamentarai tikisi, kad prezidentas dar kartą teiks dekretus dėl Pociaus atleidimo ir naujo VSD vadovo skyrimo.

Tačiau atrodo, kad tokia Seimo vienybė yra apgaulinga ir vargu ar lems greitus apčiuopiamus rezultatus konflikto dėl VSD fronte. Juoba kad valdantieji jau pradėjo konsultuotis su Darbo partija (DP) dėl koalicijos plėtimo.

Valdantieji „apšoko”

Stebėtinos vienybės dirva buvo purenama iš vakaro. Rezoliucijos, siūlančios pakartoti Pociaus atleidimo procedūrą Seime, projektą trečiadienį parengė parlamento vicepirmininkai konservatorius Andrius Kubilius ir Liberalų sąjūdžio atstovas Gintaras Steponavičius. Panašios rezoliucijos projektą įregistravo ir liberaldemokratas Valentinas Mazuronis.

Tačiau vakarop paaiškėjo, kad keturios parlamento valdančiąją mažumą sudarančios frakcijos „apšoko” Seimą ir jau išsiuntė kreipimąsi prezidentui teikti dekretą dėl Pociaus atleidimo iš VSD vadovų bei siūlyti kitą kandidatą į šį postą. Valdančiųjų dokumentą ragintos palaikyti ir kitos parlamento frakcijos. Nors ir įsižeidę dėl tokio koalicijos slapukavimo, konservatoriai vis dėlto pareiškė sveikinantys šią iniciatyvą.

Paleido signalą

Vakar „Pociaus klausimo” plenarinio posėdžio darbotvarkėje galėjo ir nebūti. Tik į salę sugužėjus vėlavusiems DP frakcijos nariams ir balsavimą pakartojus rezoliucijų projektai buvo įtraukti į darbotvarkę. Vėliau sutarta rezoliucijų ir minėto kreipimosi pagrindu parengti vieną dokumentą – pareiškimą. Šį dokumentą pasirašė visų dešimties parlamento frakcijų seniūnai ar jų pavaduotojai. „Tai bus vieningas Seimo signalas prezidentui teikti dekretus”, – pristatydama pareiškimą ir kviesdama kolegas vieningai už jį balsuoti sakė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnė Irena Degutienė.

„Prezidentas stebi situaciją ir sprendimą priims artimiausiu metu. Jam rūpi, kad šįkart teikiant dekretą būtų garantuotas jo palaikymas ir nepasikartotų buvusi situacija”, – taip Seimo pareiškimą komentavo Adamkaus atstovė spaudai. Ji negalėjo pasakyti, ar šalies vadovas ketina susitikti su Seimo frakcijomis, tačiau pridūrė, kad prezidentas konsultuojasi ir su valdančiųjų, ir opozicijos atstovais.

Malakauskas netinka?

Kaip LŽ jau rašė, į VSD vadovus prezidentas prieš mėnesį teikė dabartinio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo Povilo Malakausko kandidatūrą. Jau tuomet kai kurių frakcijų vadovai suabejojo, ar Seimui neužklius Malakausko partiškumo klausimas. Nors šis pareigūnas savo veiklą Tėvynės sąjungoje yra sustabdęs, prisipažino visuomet mąstantis „dešiniuoju pusrutuliu” ir neketinąs šio įpročio keisti. Deklaruodami, kad VSD postas turi atitekti nepartiniam asmeniui, abejonių dėl Malakausko išsakė ir patys konservatoriai.

Valdančiosios koalicijos atstovai dabar jau gana atvirai teigė nepalaikysią Malakausko kandidatūros. Negana to, pasigirdo kalbų, esą ir balsavimo dėl Pociaus rezultatus iš dalies nulėmė vietoj jo siūlomo kandidato asmenybė.

Prezidentas gana ilgai ieškojo, kuo pakeisti 2006-ųjų gruodį atsistatydinusį Pocių. Taip pasielgti šis pareigūnas nusprendė sulaukęs nepalankių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK), tyrusio VSD veiklą, išvadų. Antrą kartą prašytis būti atleidžiamas Pocius tvirtino tikrai neketinąs.

Ieško naujų partnerių

Požiūris į VSD bei nevienareikšmiškai vertinamą jo vadovą pakenkė valdančiosios mažumos bei jos Vyriausybę remiančių konservatorių santykiams. Tai paskatino kalbas apie galimas pačios koalicijos permainas. Esą socialdemokratai, pavargę nuo nuolatinių konservatorių kaltinimų ir šantažo, puls draugauti su „darbiečiais”. Tokias kalbas tik patvirtino socialdemokratų prieš porą savaičių pagarsinti pareiškimai dėl konservatorių paramos atsisakymo ir pirmalaikių Seimo rinkimų.

Kad kalbos virsta darbais, vakar bylojo prasidėjusios valdančiųjų partijų konsultacijos su DP dėl galimo koalicijos išplėtimo. „Žengti tokį žingsnį mus skatina tolydžio didėjantis konservatorių destruktyvumas. Jausdama atsakomybę už tolesnę šalies raidą, valdančioji koalicija yra tiesiog priversta ieškoti patikimesnių partnerių, galinčių užtikrinti ramų Seimo ir Vyriausybės darbą”, – vakar išplatintame pranešime cituojamas Seimo vicepirmininkas liberalcentristas Algis Čaplikas.

Akivaizdu, kad tokie valdančiųjų „posūkiai” konservatoriams padės lengviau apsispręsti dėl paramos premjero Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybei. Sprendimą dėl jos nutraukimo ketinama priimti šeštadienį vyksiančiame Tėvynės sąjungos tarybos posėdyje.

Geras žingsnis

Politologas Antanas Kulakauskas mano, kad vakarykštis Seimo pareiškimas dėl VSD vadovų keitimo – teigiamas žingsnis. Pasak jo,

pastaruoju metu susidariusios situacijos tikrai nebuvo galima vadinti normalia. „Nejaugi tik vienintelis žmogus gali vadovauti VSD? Kas mes tuomet per valstybė, jei neturime kuo jo pakeisti. Valstybė yra mašina, ir vairuotojų turi būti daugiau nei vienas. Manau, kad jų ir yra”, – sakė Kulakauskas.

Politologas prisipažino abejojantis, ar prezidentas į VSD vadovus dar kartą teiks Malakausko kandidatūrą. Jis sutiko, kad ne visoms Seimo frakcijoms šis pareigūnas priimtinas. „Ir nesvarbu, kuriuo pusrutuliu jis mąstytų – dešiniuoju ar kairiuoju. Toks žmogus nesileis valdomas, jis turi savo nuomonę. O jei kas netiks, paprasčiausiai pats atsistatydins. Matyt, ne visi nori tokio pareigūno”, – svarstė Kulakauskas.

Pasak politologo, nežinia, ar ir pats Malakauskas sutiktų dar kartą viską pakartoti iš pradžių. Keista, kad net patys konservatoriai suabejojo šia kandidatūra.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.