Lietuvos pastatams bus išduodami inžinerinių sistemų pasai

Siekiant užtikrinti geresnę statybų kokybę, pastatams bus išduodami inžinerinių sistemų pasai. Pirmasis statinio inžinerinių konstrukcijų kokybę įvertinantis dokumentas bus išduotas Klaipėdoje statomam gyvenamajam daugiaaukščiui „Minijos banga”. Ateityje šis dokumentas turėtų tapti privalomu kiekvienam naujai statomam namui.

Pasak Baltijos šalių plastikinių vamzdžių gamintojų asociacijos BPPA direktoriaus Egidijaus Mackevičiaus, šiame dokumente atsispindės visa informacija apie pastate sumontuotas vamzdynų sistemas, jų gamintojus ir naudotų medžiagų kokybę. „Šis dokumentas naudingas ir pastato užsakovams, ir rangovams, ir vamzdžių gamintojams, ir, žinoma, galutiniam vartotojui – būsto pirkėjui, – sako E. Mackevičius. – Neretai pasitaikydavo atvejų, kuomet rangovai sumontuodavo prastesnės kokybės ar kitas medžiagas nei yra nurodyta statinio projekte. Inžinerinių sistemų pasas padės išvengti nesusipratimų, nes jame bus privalu nurodyti visą informaciją apie panaudotas medžiagas. Tokiu būdu bus užkirstas kelias nekokybiškoms medžiagoms”.

Šiuo metu inžinerinių sistemų pasas yra rekomenduojamas, tačiau neprivalomas dokumentas. Pasak E. Mackevičiaus, ne pirmus metus ir patikimai rinkoje dirbančios statybų kompanijos yra suinteresuotos užtikrinti savo objektų kokybę, tad labai noriai domisi galimybe gauti šį dokumentą. Šiuo metu Klaipėdoje UAB „YIT Kausta būstas” statomas gyvenamasis namas „Minijos Banga” bus pirmasis objektas, kuriam bus išduotas inžinerinių sistemų pasas. Pasak šio projekto vadovo Tomo Šaparausko, norint užtikrinti patogų ir pilnavertį gyvenimą klientams, būtina imtis visų garantijos priemonių. „Labai svarbu, kad pastate būtų sumontuota vientisa ir kokybiška vamzdyno sistema, kuri garantuos ramų gyvenimą būsimiems gyventojams, – sako T. Šaparauskas. – Esame suinteresuoti išlaikyti gerą kompanijos vardą, todėl šis dokumentas padės mums užtikrinti kokybiškas statybas bei suteikti daugiau informacijos pirkėjui apie jo būsto statybai naudotas medžiagas”.

Baltijos šalių plastikinių vamzdžių gamintojų asociacijos narių nuomone, vamzdynų sistemų kokybė pastate yra itin svarbi. „Šios sistemos paslepiamos statinio konstrukcijose – sienose bei perdangose, todėl labai svarbu, kad jie būtų ilgaamžiai ir patikimi. Visos šios sistemos vėliau atsiduria dar ir po apdailos sluoksniu, tad įvykus avarijai būsto savininkas patirtų didelių nuostolių, nes tektų pakeisti ne tik nekokybiškas vamzdyno sistemos dalis, bet ir pakartotinai investuoti į apdailą, – sako asociacijos direktorius. – Inžinerinis pasas padės užkirsti kelią neretai ne pagal projektą naudojamai nekokybiškai produkcijai ir tuo pačiu efektyviau užtikrins viso objekto statybų kokybę”. Paskaičiuota, kad kokybiška vamzdyno sistema turėtų tarnauti ne mažiau nei 50 metų.

Anot E. Mackevičiaus, šiuo metu vieninga inžinerinių sistemų paso forma dar nėra galutinai patvirtinta, tačiau intensyviai rengiama ir derinama. „Atsižvelgdami į poreikį ir susidomėjimą šiuo pasu, bei įvertinus jo duodamą visapusę naudą, ateityje tikimės, kad šis dokumentas taps privalomu kiekvienam naujai statomam namui”, – sako Baltijos šalių plastikinių vamzdžių gamintojų asociacijos direktorius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.