Pasiilgusiems minčių ir širdies lengvumo – susitikimas su Sigute Ach

Palangos kultūros centre „Ramybė” (Vytauto g. 35) rytoj 17 val. lankysis žaisminga knygelių vaikams kūrėja, nepataisoma romantikė ir svajoklė dailininkė Sigutė Ach.

Pavasarinę šeštadienio popietę vaikai turės progą paklausti, kaip gimsta knygelių personažai, iš kur atkeliavo Purkius ir Ambrozijus, kaip Sigutė susidraugavo su Arkliu Dominyku, Pelyte Zita ar Tarakonu Dzioba. Tėveliai galės pamatyti į Vokietiją iškeliavusių Sigutės Ach darbų parodos skaidres, pabendrauti su dailininke, pasišnekučiuoti apie jos kūrybą, meną ir gyvenimą.

Susitikimas su Sigute Ach kiekvienąkart kitoks: lyriškas, žaismingas, subtilus, veržlus, filosofiškas, jautrus, skambantis arba tylus… Ir visada „sparnuotas”! Improvizuotas pokalbis su originalia, savitą pasaulėžiūrą ir kartu savitą paišymo stilių turinčia dailininke leidžia pajusti lengvumą – minčių, jausmų, širdies…

Sigutė Ach kalba apie meno ir gyvenimo kūrybą, apie spalvas, kurias esame laisvi rinktis, tapydami paveikslą ir spalvindami laiką. Spontaniškai išsiliejusi dažų dėmė, netyčia užtiškęs vandens lašas dailininkės paveiksle gali tapti gėlės žiedu, violetinių pievų avyte ar sparnais šelmiškai besišypsančiam drambliukui. Kūrinio neįmanoma sugadinti, nes kiekvienas štrichas, pasitelkus vaizduotę, įgyja prasmę. „Taigi tam, kas turi vaizduotę, ir gyvenime nėra blogų pozicijų, nes bet kuri kryptis atneša į mūsų gyvenimą dar vieno kūrybingo sprendimo galimybę ir ugdo mus, skatina tobulėti ir nepasenti širdyje”, – mano Sigutė Ach.

Iš kur tas slapyvardis Ach? Kadangi Sigutė „achčiojo” nuo dainuojančio lietaus, besišypsančios saulės, šalto sniego, padūkusio vėjo, žėrinčio smėlio, šlamančių lapų ir tiesiog daug kas jos gyvenime buvo „ach”, ant vieno savo piešinėlio draugui dailininkė taip ir pasirašė – Ach…

Ji iliustruoja ir rašo knygas, kuria atvirukus, tapo, rengia paišymo pamokėles-seminarėlius. Ji kartu su draugu Arvydu įkūrė leidyklą „Nieko Rimto”.

Sigutės Ach menas šiandien pažįstamas ir artimas ir vaikams, ir suaugusiems, jį vertina ir mėgėjai, ir profesionalai. Knyga „Šuo Ambrozijus, katinėlis Purkius ir Angelo kelionė namo” 2002 metais IBBY (Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos) buvo pripažinta gražiausia metų knyga. Jos iliustruota Vytauto V.Landsbergio knyga „Arklio Dominyko meilė” pelnė geriausios ir gražiausios 2004 metų knygos Lietuvoje titulą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.