Vokiečių kultūros dienas pradės fotoparoda

Balandžio 13-29 dienomis Dailės parodų rūmuose (Aukštoji g. 3) veiks jaunos vokiečių fotografės Doris Frohnapfel fotografijų paroda „Pasienio horizontai”, kurios atidarymu šiandien 18 val. Klaipėdoje startuos „Vokiečių kultūros dienos”.

Kelne gyvenanti fotografė D.Frohnapfel (g. 1977) jau daugelį metų fotografuoja šalių pasienius, ypatingą dėmesį kreipdama į Europos Sąjungos arba Šengeno šalių pakraščius. Keliaudama su fotoaparatu per petį, ji pasiekė išorines Europos sienas, kurios tarsi nematomos linijos skirtingai pažymi išorę ir vidų, priklausymą ir išskirtinumą.

Doris fotografijose dažniausiai nėra žmonių, jos vaizduoja pasienio ruožus – Estijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Lenkijoje, Bulgarijoje, Ispanijoje arba Prancūzijoje. Jose galima pamatyti aiškiai pažymėtas arba paslėptas, išnykstančias ir naujai atsirandančias sienas, karinius apribojimo ir atskyrimo, apsaugos ir kontrolės ženklus. Sienos, tvoros, stebėjimo bokšteliai, iškabos, atitvėrimai, sugriuvę ir statomi nauji kontrolės atsparos punktai susipina su natūraliomis sienomis ir sukuria visą pasienio architektūros panoramą.

D.Frohapfel savo fotografijose siekia sulaikyti realybę, paversti ją dokumentika, sukurti paveikslą ir papasakoti istorijas. Jos darbai padeda žiūrovui pasiekti savo suvokimo galimybių ribas: esi laikomas per atstumą – kiekviename saugaus atstumo žingsnyje, kurio pati fotografė turėjo laikytis.

Šį projektą sudaro daugiau nei 5000 fotografijų, iš jų menininkė atrinko 60, kurias panaudojo kurdama parodos patalpoms pritaikytą instaliaciją. „Pasienio horizontai” kiekvienoje vietoje pasirodo kita forma: kaip fotografijų paroda arba skaidrių projekcija, foto- bei videoinstaliacija arba kaip pranešimas.

D.Frohapfel paroda buvo pristatyta Kelno, Aschaffenburgo ir Zalcburgo menų sąjungose (2005-2006) ir Bergeno menų salėje Norvegijoje (2005). Lietuvoje eksponuojama pirmąkart.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.