Klaipėda skelbiama karališkuoju miestu

Aštuonis kartus kviestas vokiečių ir lietuvių forumas, aštuoniskart susitikta, būta drauge, pasikeista mintimis, pustoniais tapytos, aprašytos, apdainuotos permainos ir praėjusi laiko tėkmė. Devintąjį sykį festivalis „Vokiečių kultūros dienos” grįžta į Klaipėdos miestą, pavadintą karališkuoju.

Karalienei Luizei

Prieš 200 metų (1807 m.) į Prūsijos Karalystės pakraštyje esančią Klaipėdą (tada Memelį) atvyko Prūsijos karalius Fridrichas Vilhelmas III, karalienė Luizė ir visa karališkoji šeima. Klaipėda tapo lemtingu miestu, sostine, su kuria susiję įvykiai turėjo įtakos ir Europos istorijai.

2007 metų „Vokiečių kultūros dienos” dedikuojamos Prūsijos karalienei Luizei. Istorinės legendos apie ją pasakoja kaip apie paprastą, protingą, stiprią ir visų mylimą monarchę. Karalienė – kultinė figūra, tapusi Prūsijai moralinio pranašumo prieš Napoleoną simboliu, diplomatė, valstybės reformatorė, mylinti motina ir žmona, kuriai neabejingi liko ir Memelio gyventojai.

Festivalio organizatoriai – Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC) ir S.Dacho namai kviečia apsilankyti „Vokiečių kultūros dienų – 2007: Karališkojo miesto” renginiuose Klaipėdoje, Nidoje ir Šilutėje. Jie jau prasidėjo ir vyks net du mėnesius. Visi – nemokami!

Trys meno parodos

Vokiečių kultūros dienas trečiadienį pradėjo Jakovo Rozenbliumo fotografijų paroda „Karalienės Luizos tiltas amžių sandūroje”. J.Rozenbliumas 44 metus fiksuoja Karalienės Luizos tiltą, einantį per Nemuną, siekdamas romantiškai perteikti statinio architektūrą bei atskleisti jo dvasią.

O Vokietijos menininkė Doris Frohnapfel iš Kelno fotografuoja šalių pasienius, kurie tarsi nematomos linijos skirtingais būdais pažymi išorę ir vidų, priklausymą ir išskirtinumą. Jos fotoparoda „Pasienio horizontai” bus pristatyta šiandien oficialaus „Vokiečių kultūros dienos-2007” atidarymo metu 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose.

Menininkų kolonija, kaip unikalus kultūrinis fenomenas, sujungta marinistiniu motyvu, susieta su pajūrio miestais Nida, Domburgu, Arenshopu. Tarptautinė tapybos paroda „Spalvos ir saulė” gegužės 3-31 dienomis Klaipėdos P.Domšaičio galerijoje pristatys Nidos menininkų kolonijos mažai žinomą Lietuvoje paveldą bei nematytus kitų kolonijos dailininkų darbus.

Kino bare – filmai

Liuksemburgo kunigas Henris Kremeris turi tik devynias dienas, kad nuspręstų, kaip elgtis: jaunas gestapo pareigūnas Gebhardas išleido jį į laisvę, kad šis įkalbėtų katalikų vyskupą liautis protestuoti prieš nacių politiką. Laisvė ar pasiaukojimas, ką pasirinko Henris Kremeris, pamatysime režisieriaus Volkerio Šlondorfo filme „Devintoji diena”.

Andreaso Veielo filmas „Vaidybos įaistrinti” 2004-aisiais Vokietijoje sumušė vaidybinių filmų populiarumo rekordus. Tai pasakojimas apie keturis jaunus aktorius, siekiančius meistriškumo aukštumų. Režisierius savo herojus stebėjo septynerius metus, o iš tų stebėjimų gimė unikalus filmas.

Abu vokiečių filmai bus rodomi 18 val. P.Domšaičio galerijoje: balandžio 19-ąją – „Devintoji diena”, balandžio 26-ąją – „Vaidybos įaistrinti”.

Vaikų kino valandoje S.Dacho namuose – dar du filmai: „Dvynukės” (gegužės 9-ąją) ir „Mažasis vaiduoklis” (gegužės 16-ąją).

Teatras ant pilvo!

Martinas Hinderis jau septyniolika metų kuria spektaklius pagal įvairias istorijas ir pasakas iš keturių lentų pagamintoje scenoje, kuri patogiai kabo jam ant pilvo. Teatras vadinamas „BauchLadenTheater” (liet. „teatras stalčiuje ant pilvo”). Jame yra visi tradiciniai teatro atributai: užsklanda, užkulisiai bei scena. Aktoriais bei pasakojimų užkulisiais tampa paprasčiausi kasdieniai daiktai: persikų dėžė, plūduras, kuris kažkada kabojo ant žvejo tinklo, nosinaitės iš skalbinių spintos, senas batas, pjautuvas, tualetinio popieriaus ritinėlis arba sena kojinė…

Gegužės 1-ąją 15 val. S.Dacho namuose ir gegužės 2-ąją 13 val. „Žemynos” gimnazijoje M.Hinderis mūsų vaikams parodys gerai pažįstamą pasaką „Eglė žalčių karalienė” ir dar vieną kūrinį iš savo repertuaro.

Gegužės 1-3 dienomis 15 val. S.Dacho namuose vyks kūrybinės teatro dirbtuvės vaikams „Namuose, Karališkame mieste, ir svetur” su M.Hinderiu.

Balsu tirpdys ledynus

Balandžio 28-ąją 19 val. ketvertas vaikinų iš Berlyno – „Supefactory” KKKC skaitys paskaitą apie hobyizmą, iškeldami klausimą: ar laisvalaikis gali tapti profesionaliu užsiėmimu, ar jis galiausiai parduodamas. Teoriją papildys pirat radio litavimo pamokos ir plug-in-party. Atsineškite nešiojamuosius kompiuterius, grotuvus, įrašus, kuriuos galėsite panaudoti plug in party metu.

Garso meno koncerte gegužės 12-ąją 20 val. KKKC darnus žaidėjų garsais dvejetas – Driezhas ir d.n.s. pristatys naują audioartefaktą, nuosaikią manipuliacijų viziją, nepasiduodančią jokiai prognozavimo metodikai. Garso menininko, kuratoriaus Tautvydo Bajarkevičiaus programoje – microsound, field recordings, balsas, post-techno ir kita.

Vyrišką kompaniją papildys Yvon Cornelius (dar vadinama Niobe), kuri garsi dėl savo kvapą gniaužiančių aštuoneilių, skambių kūrinių, kaskart žavinčių jaudinančia fantastine bei tropine atmosfera. Net sakoma, jog ši jauna, talentinga dainininkė savo švelniu balsu galėtų ištirpdyti ledynus. Ji kuria tokią muziką, kad atrodo, jog visos radijo stotys groja vienu metu, tačiau tame racionaliai sudėliotame garsų chaose atsiranda nuostabi jungianti grandis – balsas.

Pasveikinkime Manhaimą

Šiemet Klaipėdos miestas partneris Manhaimas švenčia 400 metų jubiliejų.

Gegužės 23-iąją 18 val. visi kviečiami į Simono Dacho namus susipažinti su šiuo miestu, pamatyti, koks jis ir kaip jis žada paminėti savo jubiliejų. Bus galimybė pažiūrėti filmą apie Manhaimo miestą ir visiems kartu išsiųsti „Vokiečių kultūros dienų Klaipėdoje-2007” dalyvių sveikinimus, nes „Karališkas miestas” – tai ir draugiškas miestas, nepamirštantis savo draugų.

Stovyklaus Kuršių nerijoje

Nauju muzikiniu-grafiniu poezijos projektu „Šiuolaikinė poezija šiuolaikiškai. Kaip naujoviškai ir įdomiai pristatyti eksperimentinę poeziją” siekiama sukurti interdisciplininę eksperimentinės poezijos pristatymo formą, sutelkiant bendram kūrybiniam darbui moksleivius, menininkus, mokytojus, kultūros įstaigų renginių organizatorius. Sykiu tai yra literatūrinio ugdymo forma, skatinanti moksleivių bendradarbiavimą su bibliotekomis, rengiant bendrus literatūros pristatymo projektus.

Nidoje, T.Mano kultūros centre, gegužės 18-23 dienomis vyksiantis projektas susideda iš keturių etapų: edukacinis seminaras mokytojams, praktinis kūrybinis darbas pamokose, sukurtų darbų pristatymas, kūrybinė stovykla.

Ten pat gegužės 24-28 dienomis rengiamas seminaras profesionaliems literatūros vertėjams iš Lietuvos ir Vokietijos.

Tris dienas vertėjai kartu su ekspertais iš Vokietijos ir Lietuvos analizuos verčiamus tekstus, spręs sudėtingus vertimo klausimus, tobulins stilistiką, aptars specifines tarp vokiečių ir lietuvių kalbų iškylančias vertimo problemas, konkrečias meninio vertimo temas.

Veronika, pavasaris jau čia

Vokiečių kultūros dienose svečiuosis unikalus austrų duetas – Gernot Fresacher (klarnetas) ir Verner Karlinger (arfa). Jie gegužės 5-ąją 18 val. susirinkusius Klaipėdos koncertų salėje supažindins su klasikine ir šiuolaikine austrų kompozitorių muzika. O gegužės 19-ąją 17 val. Klaipėdos universiteto koncertų salėje pianistė Ulrikė Höfer skambins R.Šumano, I.Stravinskio ir F.Šuberto kūrinius.

Hugo ir Reginos Stegmiulerių vokalinis duetas programa „Veronika, pavasaris jau čia” gegužės 18-ąją 18 val. Klaipėdos universiteto koncertų salėje pakvies klausytojus į spalvingą ir mirguliuojantį 20-ųjų ir 30-ųjų metų šlagerių pasaulį. Duetas ir jam akompanuojantis Eduardas Grabingeris sukūrė spalvingą šlagerių, gatvės dainelių ir žinomų filmų melodijų derinį, kuris leidžia vėl pajusti auksinių XX a. metų gyvenimo jausmą.

Vokietijos kultūros forumas Rytų Europai kartu su Lietuvos „Chordos” kvartetu birželio 10-ąją 18 val. mūsų uostamiestyje, Klaipėdos koncertų salėje, pristatys bendrą koncertinę Edvino Geisto bei jo amžininkų muzikos ir dainų programą.

„Vokiečių kultūros dienos – 2007” baigsis Heseno jaunimo džiazo orkestro koncertu XIV Klaipėdos Pilies džiazo festivalyje liepos 14-ąją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.