Griūva kurėnų meistro sodyba

Vandens turizmo mėgėjų puikus traukоs centras galėtų būti Drevernoje niokojama XIX amžiaus pabaigos ir XX pradžios kurėnų meistro Jono Gižo sodyba.

Atrado Jūrų muziejus

Į senovinę sodybą Drevernoje, kur gyveno vieniša savito būdo moteriškė Ieva Gižaitė, prieš porą dešimtmečių užsuko pamarį tyrinėdami Lietuvos jūrų muziejaus darbuotojai.

Muziejininkai „prisijaukino” senutę, tiksliau – įgijo jos pasitikėjimą ir sužinojo nemažai XIX a. pabaigos XX a. pradžios Drevernoje kurėnus stačiusio jos tėvo J.Gižo paslapčių. Jo gyvo nebebuvo.

Tačiau už save bylojo palikti meistro darbo įrankiai ir sukonstruoti plokščiadugnės marių valties (kurėno) modeliai.

I.Gižaitė keletą eksponatų iš tėvo įrankių rinkinio padovanojo muziejui. Jai prieš keletą metų išėjus anapilin sodyba liko be šeimininko. Dabar namas stovi užkaltais langais, apardytomis tvoromis, apleistas ir griūvantis.

Norėtų turizmo centro

Lietuvos jūrų muziejus prisidėtų prie kurėnų meistro sodybos atgaivinimo. Anot muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjo Romualdo Adomavičiaus, čia galėtų ne tik veikti meistro varstotais, įrankiais ir nuotraukomis iš to laikmečio iliustruota ekspozicija. Vasarą subūrus meistrus galima sodyboje pastatyti ir vieną kitą laivelį. Tai būtų puiki atrakcija turistams ir taip populiarinama senovinių laivelių statyba.

Pernai į Drevernoje surengtą vandens šventę buvo suplaukę apie pusšimtis įvairiausių mažųjų laivelių, valčių, baidarių. Savo kurėnu į šventę atplaukė ir muziejininkai. Tokie susibūrimai bei laivadirbių meistrystė J.Gižo sodyboje, kaip mano R.Adomavičius, pritrauktų daug turistų.

Panašiai galvoja ir dreverniškiai. Jie norėtų senojo kurėnų meistro sodyboje įrengti informacinį turizmo centrą.

Tikisi Briuselio pinigų

J.Gižo sodyba yra Klaipėdos rajono savivaldybės nuosavybė.

Šios savivaldybės Strateginio planavimo skyrius parengė J.Gižo sodybos panaudojimo turizmo reikmėms programą. Ji jau praėjo du vertinimo etapus. Dabar programos likimas sprendžiamas Vilniuje. Jeigu atitiks keliamus reikalavimus, bus išsiųsta vertinti į Briuselį.

Klaipėdos rajono savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus darbuotojos Vitalijos Ilginytės teigimu, tikimasi, kad iki šių metų pabaigos atsakymas apie J.Gižo sodybos panaudojimo programą bus aiškus. Jeigu programa gautų finansavimą iš Europos Sąjungos fondų, tai kitais metais ji būtų pradėta tvarkyti. Jeigu atsakymas būtų neigiamas – visi planai ir sumanymas gaivinti kurėnų meistro sodybą, įrengti turizmo informacijos centrą liktų tik popieriuje. Klaipėdos rajono savivaldybė tokiam projektui pinigų neturi.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.