Ant Velykų stalo

Kiaušinis – vertingas produktas. Kiaušiniuose yra net 12 vertingų vitaminų, gausu vitamino A, E, o vitamino D kiekiu kiaušinius pranoksta tik žuvų taukai.

Kiaušiniuose esančių mineralinių medžiagų santykis – pats geriausias. Juose yra fosforo, geležies, jodo, seleno, mangano, vario, kobalto.

Tinkamai paruošti kiaušiniai – lengvai virškinamas maisto produktas, pasisavinamas 97 proc., todėl žarnyne nesikaupia šlakai. Vienas vidutinis kiaušinis turi 87 kcal.

Rekomendacijos vartotojams:

Svarbu vartoti šviežius kiaušinius. Jų šviežumą galima patikrinti sudėjus į sūdytą šaltą vandenį -švieži kiaušiniai kaip mat pasineria į dugną, seni – neskęsta.
Prieš vartojimą kiaušinius būtina nuplauti šiltu vandeniu su kempinėle, kad nesusirgtumėte salmonelioze (salmonelioze susergama patekus į organizmą salmonelėms, kurios gali būti ant kiaušinio lukšto). Kiaušinio vidus, jei lukštas nepažeistas, niekada nebūna užkrėstas salmonelėmis.
Skilusius kiaušinius būtina kepti, virti ar kitaip termiškai apdoroti.
Kiaušiniai išverda minkšti per 3-4 min., pusiau kieti – per 5 min., kieti – per 8- 10 min. Kad kiaušiniai virdami nesutrūktų, prieš verdant palaikykite juos kambario temperatūroje.
Nepamirškite, kad nuosaikumas – vienas iš sveikos mitybos principų.

Visi žino, kad kiaušinį sudaro trys aiškiai išskiriamos dalys, tačiau kas jose slypi.

Lukštas, sudarantis 11% kiaušinio svorio, turi kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų.
Baltymas, kuris sudaro didžiausią vištos kiaušinio dalį (59 proc.), turtingas baltymų, mineralinių medžiagų, nedaug B grupės vitaminų, riebalų.
Trynys – vertingiausia kiaušinio dalis, sudaranti 30 proc. kiaušinio masės. Jame yra baltymų su beveik visomis svarbiausiomis amino rūgštimis. Suvalgęs vieną kiaušinį, suaugęs žmogus svarbiausių amino rūgščių gauna nuo 40 iki 65 proc. Todėl kiaušiniai puikiai gali pakeisti mėsą, žuvį. Vieno vištos kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 g mėsos, 200 g pieno. Trynyje yra ir nemažai riebalų – fosfolipidų, ypač lecitino, cholino ir cholesterolio. Dėl pastarojo kiaušiniai ilgą laiką buvo vertinami nepalankiai. Tačiau, naujausiais mokslinių tyrimų duomenimis, kiaušiniai neturi didelės įtakos cholesterolio padidėjimui, nes daugumą virto kiaušinio trynyje esančio cholesterolio kepenys sunaudoja gamindamos tulžį ir naujas ląsteles. Be to, trynyje esantis lecitinas saugo nuo aterosklerozės, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. O cholinas – labai svarbi veiklioji medžiaga, naudinga nervų ląstelėms.

Maisto gaminimas – atsakingas darbas, tad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena, jog gaminant patiekalus būtina laikytis higienos reikalavimų.

Ruošiant patiekalus iš kokybiškų maisto produktų, bet nesilaikant higienos ir maisto ruošimo reikalavimų, didėja rizika apsinuodyti gaminiais – o tai sugadintų ne tik gerą nuotaiką, bet ir pakenktų sveikatai.

6 DALYKAI, KURIUOS REIKIA ŽINOTI APIE KIAUŠINIUS:

Pirkti tik ženklintus kiaušinius (ypač turgavietėse).

Perkant kiaušinius atkreipti dėmesį į galiojimo datą (kiaušinių galiojimo terminas 28 dienos)

Galite pasirinkti: pirkti lietuviškus ar kitos šalies kiaušinius (ant kiaušinio užrašytas šalies kodas).
Kiaušinius laikykite šaldytuve. Neplaukite.
Kiaušinius plaukite tik prieš vartojimą, nes nuplovę pirktus kiaušinius labai sutrumpinsite galiojimo terminą.
Kiaušinio vidus yra sterilus, todėl atminkite, kad skilę, dužę kiaušiniai kelia pavojų, į juos patenka įvairūs mikrobai, todėl juos reikia virti ilgiau (iki 7 min).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.