Kas galima ir kas ne

Ne visi žvejai pasivaikšto po internetą, ne visi vaikščiodami užsuka į Aplinkos apsaugos ministerijos tinklalapį. Neiškraipyta informacija žvejams iš pirmo šaltinio, kas galima ir ko negalima. Kad nekiltų nesusipratimų su gamtosaugininkais.

Siekiant geriau apsaugoti žuvų nerštą, 2005 m. pusantro mėnesio buvo pailgintas verslinės žvejybos draudimo laikotarpis. Dabar verslinė žvejyba visuose ežeruose, upėse ir tvenkiniuose, išskyrus Kuršių ir Kauno marias, draudžiama nuo kovo 15 d. iki birželio 30 d. Kauno marių žvejai verslinę žvejybą gali pradėti dviem savaitėm anksčiau – nuo birželio 15 d., tačiau jie neturi teisės žvejoti poilsio ir švenčių dienomis. Kuršių marių žvejams statomaisiais tinklaičiais ir traukiamaisiais tinklais draudžiama žvejoti nuo balandžio 20 d. iki rugpjūčio 31 d., o stambiaakėmis gaudyklėmis (vartomis) – iki liepos 15 d. Šių draudimų metu leidžiama specializuota stintų, nėgių ir migruojančių ungurių žvejyba.

2005 m. patvirtintose Mėgėjiškos žūklės taisyklėse neliko nuostatų, draudžiančių mėgėjų žvejybą bet kokiais įrankiais ar būdais. Žvejai mėgėjai gali žvejoti ištisus metus, pasirinkdami tokius įrankius, masalus ir vietas, kad nesugautų tuo metu draudžiamų žvejoti žuvų, o atsitiktinai sugavę tokias žuvis, turi jas nedelsiant paleisti.

Vadovaujantis Mėgėjiškos žūklės taisyklėmis, nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama žvejoti lydekas. Siekiant išvengti atsitiktinio šių žuvų sugavimo iki lydekų žvejybos draudimo pabaigos (balandžio 21 d.) visuose vidaus vandens telkiniuose (išskyrus Kuršių marias) draudžiama žvejoti naudojant masalui žuvelę.

Kovo 1 d. prasideda kiršlių ir sterkų žvejybos draudimas, kuris tęsis pusantro mėnesio – iki gegužės 15 d. bus draudžiama gaudyti kiršlius, iki gegužės 20 d. – sterkus. Nuo balandžio 1 d. iki gegužės 15 d. draudžiama gaudyti salačius.

Turint leidimą mėgėjiškai žūklei valstybiniuose vandens telkiniuose, kuriuos neišduotas leidimas naudoti žūklės plotus, iki balandžio 20 d. galima žvejoti žiobrius. Nuo balandžio 20 d. iki birželio 1 d. šias žuvis galima gaudyti tik su licencijomis, o nuo birželio 1 d. iki birželio 20 d. bet kokia žiobrių žvejyba draudžiama.

Gausiausia Lietuvoje karšių populiacija ir daugiausiai šių žuvų sugaunama Kuršių mariose ir Nemuno deltoje. Mėgėjų licencinė žvejyba Nemuno deltos regioninio parko telkiniuose labai populiarėja. 2005 m. žūklei šiuose telkiniuose buvo išduotos 24877 licencijos, o 2006 m. – 56724 licencijos. Siekiant apsaugoti karšių išteklius Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose, nuo balandžio 20 d. iki gegužės 20 d. draudžiama žvejoti karšius. Šis draudimas yra nustatytas tik karšių žvejybai Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose – kituose vandens telkiniuose žvejai mėgėjai gali žvejoti karšius ištisus metus. Vis populiarėja mėgėjų žvejyba Baltijos jūroje. Čia nuo gegužės 1 d. iki liepos 31 d. draudžiama gaudyti otus.

Už draudžiamų gaudyti žuvų žvejybą gresia bauda iki 200 Lt. Pažeidėjai taip pat turi atlyginti padarytą žalą papildomai sumokėdami už kiekvieną neteisėtai sugautą žuvį: už kiršlį – 44,40 Lt, už lydeką, sterką ar otą – 22,20 Lt, už žiobrį ar salatį – 11,10 Lt, už karšį – 5,55 Lt. Jei žuvys bus sugautos draustinyje ar rezervate, teks sumokėti tris kartus didesnę sumą, jei bus žvejojama draudžiamais įrankiais ar būdais (žeberklavimas, kabliavimas ir kt.), – teks sumokėti dešimt kartų didesnę sumą, jei žvejojama draudžiamais įrankiais ir draustinyje – trisdešimt kartų didesnę sumą. Be to, už žvejybą draudžiamais įrankiais ar būdais bauda – iki 700 Lt.

Orai aplink Klaipėdą

Panašu, kad saulėti savaitgaliai baigėsi. Pasak sinoptikų, šiandien saulę dar matysime, o rytoj kiaušinių lukštuose ir solidžių vyrų plikėse jau neblizgės saulutės atšvaitai. Rytoj bus debesuota, palis. Tas pats laukia ir pirmadienį. Tik antradienį oras pradės gerėti. Temperatūra nuo šeštadienio iki pirmadienio keisis į šiltesnę pusę. Atseit šils. Nuo 3 maždaug laipsnių šiandien (tinkama temperatūra kiaušiniams laikyti ilgą laiką), iki 10 laipsnių pirmadienį (tokioje temperatūroje kiaušiniai dar nešunta, bet perlaikyti nereikia). Vėjas pūs iš visų pusių, be jokios tvarkos. Sekmadienio naktį vėjas žada būti stiprokas, todėl verta pasistiprinti kiaušiniais, kad nenuverstų. Kitomis dienomis vėjas vidutinis, apie 5-8 m/s.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.