VSD per tarptautinę operaciją sutriuškino narkotikų ir ginklų prekeivių organizaciją

Valstybės saugumo departamentas (VSD) per bendrą tarptautinę antiteroristinę operaciją užkirto nelegalaus ginklų gabenimo kanalus į Lietuvą ir kitas Europos Sąjungos valstybes.

Kaip penktadienį pranešė VSD atstovas spaudai Vytautas Makauskas, tarptautinis tyrimas ir žvalgybinė antiteroristinė operacija, kurios metu VSD bendradarbiavo su Lietuvos muitinės kriminaline tarnyba, Estijos bei kitų ES šalių specialiosiomis tarnybomis, truko daugiau kaip pusę metų.

Šio tyrimo metu Lietuvoje, Estijoje ir kitose Europos valstybėse buvo sulaikyta 14 asmenų.

Specialios operacijos metu buvo rasta daugiau nei 100 automatinių šaunamųjų ginklų, taip pat pistoletų TT, „Makarov”, ČZ, „Margolin”, didelis kiekis šaudmenų, sprogmenų, detonatorių bei narkotinių medžiagų. Nustatyta, kad neutralizuotas nusikalstamas susivienijimas nuolat tiekdavo ginklus Lietuvoje veikiančioms organizuotoms kriminalinėms grupėms. Šie ginklai galėjo pasiekti ir užsienyje veikiančias teroristines organizacijas.

Tiriant šios nusikalstamos grupuotės veiklą, pernai spalio 21 dieną Lazdijų pasienio kontrolės poste su Lenkija buvo sulaikytas vilkikas su priekaba, kuriuo kurjeris minėtai nusikalstamai grupuotei gabeno daugiau kaip 120 kilogramų įvairių narkotinių medžiagų. Praėjusių metų gruodžio 7 dieną Saločių pasienio poste su Latvija buvo sulaikytas Latvijos pilietis – dar vienas šios grupuotės kurjeris, bandęs iš Lietuvos išvežti daugiau nei penkis su puse kilogramo kanapių. Skaičiuojama, kad Lietuvos juodojoje rinkoje sulaikytų narkotinių medžiagų kaina viršytų 5 milijonus litų.

Įvairiose šalyse areštuotas nusikalstamo susivienijimo narių turtas, kurio dydis skaičiuojamas milijonais eurų.

Šis tyrimas buvo pradėtas remiantis informacija, gauta dar 2006 metų vasarą, kuomet VSD, bendradarbiaudamas su Didžiosios Britanijos slaptosiomis tarnybomis baigė antiteroristinę operaciją, kurios metu buvo sulaikyta beveik 20 įtariamųjų. Lietuvoje ir Didžiojoje Britanijoje buvo konfiskuota daugiau kaip 200 šaunamųjų ginklų, kurie galėjo būti perduoti teroristinėms organizacijoms.

Dėl šių nusikalstamų veikų Lietuvoje ir kitose Europos valstybėse pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.