Balandį kino klube – linksmybės ir dramos

Balandžio programai Šiaurės šalių kino klubas parinko romantinę komediją ir socialinę dramą. Nors abu filmai yra labai skirtingi, jie kalba apie tuos pačius dalykus. Apie tai, kas gyvenime svarbiausia: draugystę ir meilę, viltį ir tikėjimą savimi. Jei mums pritariate, rezervuokite dviejų balandžio trečiadienių vakarus kinui, jei ne – skaitykite toliau ir jūs galbūt pakeisite savo nuomonę.

Pirmasis balandžio programos filmas „Mongolandija” (Mongoland) (04/11) – tai linksma, gyva ir šilta komedija apie du jaunus žmones. Pija ir Kristoferis planavo vykti kartu į užsienį, tačiau vaikinas paskutinę minutę persigalvojo, tikėdamasis daryti karjerą muzikos srityje. Po pusmečio Pija grįžta namo ir ima ieškoti savo vaikino. Tačiau Kristoferis dingęs lyg į vandenį. Beieškodama jo mergina sutinka daug keistų ir gyvenimu nepatenkintų personažų: nevykėlį gitaristą, nusivylusį repo atlikėją ir labai principingą taksistą. Bet kaip baigsis Pijos ir Kristoferio istorija, ar jie išdrįs pasakyti meilei taip?

Šį filmą sukūrė grupė bendraminčių kino meno studentų iš Norvegijos miesto Stavangerio. Kino kritikai šį filmą pavadino pozityviausia metų staigmena Norvegijos kine, o filmo režisierius A. Omundsenas Norvegijos kino apdovanojimuose laimėjo prizą už meninius pasiekimus.

Antrasis balandžio filmas – tai danų drama „Suoliukas” (Bęnken) (04/25). Sukdamiesi kasdienėje rutinoje paprastai nenorime nieko žinoti apie gatvėje kasdien alų geriančius anoniminius veidus. Tačiau už kiekvieno iš jų slypi žmogus ir gyvenimo istorija. Vienas iš jų – Kajus. Tai gyvenimu nepatenkintas ir piktas žmogus, kuris kažkada buvo vyriausiasis prestižinio restorano virėjas. Visą savo gyvenimą Kajus vengė bet kokios atsakomybės ir nebijojo išduoti artimųjų. Tačiau galų gale likimas Kajų suveda su žmogumi, kurį sutikti jis nori mažiausiai – jo paties dukra, kurią jis paliko prieš devyniolika metų.

Idėja statyti šį filmą režisieriui Perui Fly kilo perskaičius vienos labdaros organizacijos vadovo straipsnį apie skurdą ir socialines problemas Danijoje. Norėdamas įsigilinti į socialines problemas, režisierius kurį laiką studijavo socialinių darbuotojų veiklą, o filmo herojais tapo tuo metu sutikti ir matyti žmonės.

Šis filmas yra pirmoji trilogijos dalis, vėliau režisieriaus sukūrė „Palikimą” ir „Žmogžudystę”. Trys atskiri ir siužetinėmis linijomis nesusieti filmai atskleidžia socialinį Danijos visuomenės veidą ir visų visuomenės sluoksnių gyvenimą.

„Suoliukas” triumfavo abiejuose Danijos kino apdovanojimuose. Robert festivalyje ir Bodil kino apdovanojimuose jis susišlavė pagrindinius prizus – už geriausius pagrindinio ir antrojo plano aktorių vaidmenis, geriausią metų Danijos filmą ir geriausią režisūrą. Filmas taip pat buvo nominuotas Europos kino apdovanojimams; iš viso filmas sulaukė daugiau nei 20 įvairių apdovanojimų ir nominacijų.

Šiaurės šalių kino klubo filmai rodomi du mėnesio trečiadienius „Skalvijos” kino centre (A. Goštauto g. 2/15, Vilnius). Įėjimas nemokamas, vietų rezervacija nevykdoma.

Balandžio repertuaras

2007 04 11, 17.20 val.

Mongolandija (Mongoland), Norvegija

Rež. Arild Ųstin Ommundsen, 84 min., norvegų k., subtitrai anglų k., 2001 m.

Po šešių mėnesių Anglijoje Pija grįžta namo Kalėdoms. Ji nori susirasti savo draugą Kristoferį, kuris taip pat turėjo keliauti kartu, tačiau paskutinę minutę apsigalvojo. Paieškos suveda Piją su ne vienu suirzusiu ir nepatenkintu žmogumi. Svarbiausia tai, jog surasti Kristoferį nėra paprasta, kadangi jo tiesiog niekur nėra. Tačiau per Kalėdas nutikti gali bet kas.

Vaidina: Pia Tjelta, Vegar Hoel, Kristoffer Joner, Reidar Wayne Ewing, Kyrre Haugen Sydness ir kiti.

2007 04 25, 17.15 val.

Suoliukas (Bęnken), Danija

Rež. Per Fly, 90 min., danų k., subtitrai anglų k., 2000 m.

Buvęs vyriausias virėjas Kajus yra užsispyręs ir išdidus žmogus. Jis gyvena komunaliniame bute ir lanko savivaldybės rengiamus kursus bedarbiams. Kai kaimynystėje apsigyvena nuo smurtaujančio vyro pabėgusi jo duktė, Kajaus gyvenimas pasikeičia. Su ja tėvas nėra bendravęs devyniolika metų ir šis susitikimas reiškia daug daugiau, nei Kajus nori sau pripažinti.

Vaidina: Jesper Christensen, Jens Albinus, Marius Sonne Janischefska, Stine Holm Joensen ir kiti.

Rengėjai pasilieka teisę keisti repertuarą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.