Lietuvoje konfliktams spręsti vis dažniau griebiamasi ginklų, policija ragina jais nesišvaistyti

Policijos departamento duomenimis, ginklų parduotuvės į Lietuvą kasmet įveža vis daugiau ginklų, kuriems laikyti nereikalingas leidimas. Tokie ginklai priskiriami D kategorijai.

Pernai ginklų parduotuvės įvežė 19 933 ginklus, kuriems laikyti nereikalingas leidimas – 6 500 dujinių pistoletų (revolverių), 9 445 pneumatinius ginklus, 1 463 „Flobert” tipo revolverius,

2 525 dujinius balionėlius.

Tuo tarpu užpernai šie skaičiai buvo mažesni – 2005-siais į Lietuvą įvežta 14 710 ginklų. Parduotuvėse buvo pardavinėjami 7 697 dujiniai pistoletai (revolveriai), 4 363 pneumatiniai ginklai ir 580 „Flobert” tipo revolverių, 2 070 dujinių balionėlių.

Iš turimų duomenų Policijos departamentas daro išvadą, jog šių ginklų paklausa nuolat auga.

Didėjant gyventojų turimų D kategorijos ginklų skaičiui, daugėja šių ginklų panaudojimo atvejų, taip pat atvejų, kai šiais ginklais grasinama.

Vien per šių metų sausio – vasario mėnesius asmenys D kategorijos ginklus panaudojo 37 kartus. Daugeliu atvejų šių asmenų atžvilgiu yra pradėta administracinė teisena ar ikiteisminis tyrimas. Per du pirmuosius šių metų mėnesius užregistruota 30 atvejų, kada buvo grasinama šaunamaisiais ginklais, 4 atvejai, kai asmenys susižalojo patys, neatsargiai elgdamiesi su ginklais.

Dažniausiai šie ginklai panaudojami dėl neatsakingo juos turinčių asmenų elgesio arba šie ginklai naudojami mėginant išspręsti asmeninio pobūdžio konfliktus.

Atsižvelgdamas į tai, Policijos departamentas ragina gyventojus be reikalo nedemonstruoti ginklų, saugoti juos taip, kad negalėtų pasinaudoti pašaliniai asmenys, ypač vaikai.

Policijos departamentas įspėja, kad asmenys, kurie pažeidžia įstatymo nustatytus reikalavimus ar neteisėtai panaudoja šaunamuosius ginklus, bus baudžiami, įstatymų nustatytais atvejais ginklai bus konfiskuojami.

Pagal Lietuvos ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatas, D kategorijos ginklams įsigyti ir laikyti nereikia policijos leidimo. Šiuos ginklus įsigyti gali asmuo sulaukęs 18 metų, ginklų parduotuvėje pateikęs asmens dokumentą.

Tačiau tai, kad šiems ginklams nereikia leidimo įsigyti ir laikyti, nereiškia, kad jų turėtojams nėra nustatyti tam tikri reikalavimai.

Pagal Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatas, D kategorijos ginklo savininkas privalo dujinį ginklą nešiotis taip, kad kiti asmenys jų nematytų, nesinešioti parengto šaudyti dujinio ginklo (šovinys yra įleistas į šovinio lizdą, revolveris – atlaužtu gaiduku), išskyrus atvejus, kai susiklosto aplinkybės, dėl kurių iškyla grėsmė sveikatai ar gyvybei.

Policijos departamentas atkreipia dėmesį, kad nešiotis savigynos tikslu galima tik dujinius pistoletus (revolverius), dujinius balionėlius ir elektrošoko įrenginius. Todėl asmenis, kurie nešiojasi kitus D kategorijos ginklus („Flobert” tipo pistoletus (revolverius), pneumatinius ginklus) policija baudžia administracine tvarka, o ginklus konfiskuoja.

Asmuo ginklą gali panaudoti gindamasis ar gindamas kitą asmenį, nuosavybę, būsto neliečiamybę, kitas teises, visuomenės ar valstybės interesus.

Prieš panaudojant ginklą, būtina įspėti asmenį, prieš kurį jis bus panaudotas.

Draudžiama panaudoti ginklą žmonių susibūrimo vietose, jeigu nuo to gali nukentėti pašaliniai asmenys, prieš moteris, jei akivaizdu, kad jos nėščios, taip pat prieš asmenis, jei akivaizdu, kad jie invalidai, prieš nepilnamečius, jeigu jų amžius žinomas arba išvaizda atitinka amžių, išskyrus atvejus, kai jie priešinasi pavojingu žmogaus gyvybei būdu.

Apie kiekvieną ginklo panaudojimo atvejį, kai žuvo žmogus ar padaryta materialinė žala, padaryti kūno sužalojimai asmeniui, ginklo savininkas ar naudotojas nedelsdamas turi pranešti teritorinei policijos įstaigai ar prokuratūrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.