Už atvirą kritiką – baudžiamoji akcija

Vidinės krizės kamuojamų „pilietininkų” dauguma stojo ginti partijos vadovo, o jo laikyseną kritikuojančius kolegas nubaudė. Pastarieji įsitikinę, kad dėl to galimybių šiai politinei jėgai išsilaikyti valdžioje tikrai nepadaugėjo.

Nepraėjus nė metams nuo įsikūrimo Pilietinės demokratijos partiją (PDP) krečia vis didėjantys vidiniai nesutarimai. Negana to, prieš nepaklusnius partiečius atvirai imamasi baudžiamųjų akcijų.

Šeštadienį Ariogaloje posėdžiavusi PDP taryba nutarė sustabdyti partijos vicepirmininko Seimo nario Henriko Žukausko ir atsakingojo sekretoriaus Virginijaus Giedraičio narystę partijoje.

Vieni aktyviausių PDP kūrėjų kaltinami partijos įstatų laužymu ir destruktyvia veikla. Tarybos posėdyje šiems politikams priekaištauta dėl jų kritiško požiūrio į PDP vadovo Seimo pirmininko Viktoro Muntiano darbą ir poelgius.

Žukauskas, palaikydamas Liberalų sąjūdžio frakcijos iniciatyvą, praėjusią savaitę pritarė, kad būtų skelbiamas nepasitikėjimas parlamento vadovu.

Vyrauja viena nuomonė

„Jaučiuosi visai normaliai. Tai buvo lauktas ir prognozuotas dalykas. Pastaruoju metu mūsų pažiūros ir sprendimai labai jau skyrėsi”, – vakar LŽ sakė Žukauskas. Kad jo narystė PDP sustabdyta, jis prisipažino sužinojęs iš žurnalistų, nes pats partijos tarybos posėdyje nedalyvavo.

Paklaustas, kas bus toliau, parlamentaras teigė, kad tai visiškai jo nebedomina. Pasak Žukausko, išmesti jį iš partijos gali tik suvažiavimas, ir tai po tam tikrų procedūrų. Jo įsitikinimu, ir sustabdyti jo narystę partiečiai neturėjo teisės.

„Nežinau, ką toliau darysiu, dabar aš laisvas žmogus, nors ta laisvė labai brangiai kainuoja”, – paklaustas, ar liks PDP frakcijoje, sakė Žukauskas. Jis prisipažino, kad tokioje frakcijoje jam dar neteko dirbti: „Apie darbą ten niekas nekalba, ateina, išklauso frakcijos seniūno nuomonės ir visi išsiskirsto.”

Paklaustas, ar gali nutikti taip, kad PDP frakcijos apskritai nebeliks, Žukauskas teigė, kad netrukus tiek Seime, tiek Vyriausybėje gali būti nemažų pokyčių. Be kita ko, neatmetama galimybė, kad teks rinkti naują parlamento vadovą.

„Manau, kad Seimo pirmininkas turi būti principingas bet kokiu klausimu. Net Artūras Paulauskas buvo principingesnis, nes išmanė bent jau teisę. Muntianas daro tai, ką kiti jam sako, be to, per dieną tris kartus nuomonę pakeičia”, – PDP lyderio parlamentinę veiklą įvertino Žukauskas.

Diskusijų nebūna

Žukausko įsitikinimu, PDP „nesusiklijavo” nuo pradžių. „Atėjusių žmonių vidus liko kaip „darbiečių”. Su demokratija jie neturi nieko bendra, nes žodis „diskusijos” jiems kelia alergiją. Ten pirmininkas visada teisus”, – sakė Žukauskas. Parlamentaro teigimu, PDP paklusnumo daugiau, nei buvo DP. Todėl, Žukausko manymu, žmones vienija ne mintys, ne idėjos ir ne siekiai, o kažkokie kiti dalykai. „Jie atėjo ir į frakciją, matyt, turėdami užduotis, kurias turėjo įvykdyti. Man tos užduotys pasirodė prasilenkiančios su valstybingumu, bet jie tvirtai darė savo”, – atvirai aiškino Žukauskas.

Prognozuoti nedrįsta

PDP frakcijos seniūno pavaduotojas Juozas Jaruševičius nesutinka su Žukausko kalbomis, esą frakcijoje nėra diskusijų, o vyrauja viena nuomonė. „Mes girdime visas nuomones. Jei yra reikalas sutarti, sutariame, jei nėra – balsuojame laisvai”, – LŽ sakė seniūnas.

Pasak Jaruševičiaus, šeštadienį PDP tarybos nariai Giedraičiui išsakė nemažai priekaištų, kad šis nesirūpina partijos veikla ir mėgina atgaivinti buvusią struktūrą, kurios pagrindu buvo sukurta PDP. Žukauskui labiausiai kliuvo dėl parašo, kurį šis suraitė po nepasitikėjimo Seimo pirmininku tekstu. „Matyt, ir pats Henrikas pasirašydamas suprato, ką daro”, – spėjo frakcijos seniūno pavaduotojas.

Anot Jaruševičiaus, pagrindinis tarybos tikslas tikrai nebuvo personalijų klausimas, o savivaldos rinkimų rezultatų aptarimas.

Taip pat kalbėta apie galimą bendradarbiavimą, o gal net susijungimą su Lietuvos centro partija.

Paklaustas, ar negali subyrėti PDP frakcija Seime, Jaruševičius sakė, kad tokius dalykus sunku nuspėti. Jo nuomone, tai ne tik PDP, bet ir viso Seimo klausimas. „Tas Seimo laivelis labai siūbuoja, tad ką nors prognozuoti tikrai nedrįsčiau”, – prisipažino PDP frakcijos seniūnas.

Stabilumo trūksta

PDP susikūrė 2006 metų gegužę, susivienijus Žukausko vadovaujamai Piliečių sąjungai ir daugiau kaip dviem šimtams nuo Darbo partijos atskilusių buvusių „darbiečių” su Muntianu priešakyje.

Per steigiamąjį PDP suvažiavimą partijos pirmininku vienbalsiai buvo išrinktas Muntianas. Po gero mėnesio persigrupavus tuometinei parlamento daugumai, PDP (atsirado ir partijos frakcija Seime) buvo pakviesta į valdančiąją koaliciją.

Skirstantis portfelius PDP atiteko Seimo vadovo (juo tapo Muntianas) kėdė, du ministrų postai – Petras Baguška tapo teisingumo, Rimvydas Turčinskas – sveikatos apsaugos ministru. „Pilietininkai” Algimantas Matulevičius buvo paskirtas vadovauti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetui, Jonas Lionginas – parlamentiniam Biudžeto ir finansų komitetui.

PDP frakcija šiuo metu vienija 11 narių. Pastaruoju metu vis dažniau kalbama, kad ji gali gerokai sumažėti, o gal išvis išnykti, jei iš frakcijos pasitrauktų 5 nariai. Nesutarimai PDP ypač paaštrėjo kilus vadinamajam Valstybės saugumo departamento vadovo skandalui. Kai kurie PDP nariai, tarp jų ir Žukauskas, atvirai apkaltino Muntianą paaukojus Matulevičių ant saugumo darbuotojų aukuro.

Dar viena nesantaikos priežastis – PDP ypač nesėkmingi vasario 25 dieną vykę savivaldybių tarybų rinkimai, per kuriuos „pilietininkai” gavo tik 17 mandatų (arba 1,1 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.