Turniškių valdytojai vedžioja už nosies privačią mokyklą

Turniškes administruojanti akcinė bendrovė „Tukompa” į nežinią įstūmė papildomą pastatą išsinuomoti panorusią Vilniaus tarptautinę mokyklą. Tai trunka jau metus, nors anksčiau neoficialiai buvo pritarta privačios mokymo įstaigos plėtros planams.

Vilniaus tarptautinės mokyklos (VTM) vadovai kantriai laukia atsakymo dėl galimybės prestižiniame Vilniaus Turniškių rajone išplėsti patalpas išsinuomojant akcinės bendrovės „Tukompa” administruojamą pastatą. Prieš metus mokyklai neoficialiai pažadėta parengti nuomos projektą. Tačiau toks žodinis įsipareigojimas Turniškių administratoriams nepasirodė esantis svarbus.

Nusižiūrėjo daugiabutį

VTM savo veiklą pradėjo prieš trejus metus „Tukompos” išnuomotame pastate Turniškių g. 21. Tačiau per keletą metų gerokai padidėjusiai mokyklai 600 kvadratinių metrų name pasidarė ankšta. Šiuo metu keturiose mokyklos klasėse mokosi maždaug 80 mokinių.

Privati švietimo įstaiga nusprendė išsinuomoti dar vieną pastatą ir taip išplėsti savo valdas.

Mokyklos vadovai ėmė žvalgytis į netoli esančius Turniškių gatvės pastatus. VTM akys nukrypo į gretimą daugiabutį. Mokyklos nusižiūrėtų patalpų plotas toks pat, tačiau esama galimybės per rekonstrukciją padidinti jį 200 kvadratinių metrų.

„Šiuo metu situacija gana sudėtinga. Daugėja iš užsienio grįžtančių šeimų, kurių vaikai nori pas mus mokytis, tačiau šio poreikio patenkinti negalime”, – apgailestavo vienas VTM dalininkų Vygandas Jūras.

VTM daugiausia mokosi iš užsienio grįžusių lietuvių vaikai, kurie jau buvo pradėję lankyti mokyklas užsienyje, taip pat mišrių šeimų ir diplomatų atžalos.

Tikėjosi išsinuomoti

Galimybe išsinuomoti antrą pastatą VTM pradėjo domėtis prieš metus. Tada Jūras apie perspektyvas kalbėjo su tuometiniu „Tukompos” direktoriumi Valdu Račkiu. „Išreiškėme norą Turniškėse išsinuomoti antrą pastatą”, – LŽ teigė Jūras.

Šiuo metu VTM nusižiūrėtame daugiabutyje įsikūrę nuomininkai. Kreipdamasi į „Tukompą” mokykla pažymėjo, kad ši pastatą nuomotųsi pasibaigus nuomos sutartims, sudarytoms su jame gyvenančiais žmonėmis. „Norėjome, kad jie žinotų, jog esame pasiryžę laukti. Buvo pabrėžta, kad kalbama apie kelerių metų perspektyvą”, – aiškino Jūras.

Per Turniškių skandalo įkarštį vykusį pokalbį metu vienam mokyklos įkūrėjų buvo paaiškinta, kad šiuo metu jokių nuomos reikalų spręsti negalima, nes esą neaišku, kaip skandalas baigsis ir kokia įmonės ateitis.

Tačiau Turniškes administruojančios bendrovės tuometinis direktorius Račkys leido mokyklos vadovams suprasti, kad pasirašyti pastato nuomos sutartį galimybių yra daug ir neverta žvalgytis pastato kitoje vietoje. „Jis (Račkys – aut.) teigė, kad viskas yra labai realu”, – pokalbį su Račkiu prisiminė Jūras.

Atsakymo negauna

Tačiau po šio pokalbio pastato nuomos klausimas nepajudėjo iš mirties taško. Vėlesni Turniškes administruojančios bendrovės veiksmai VTM dalininkams pasirodė panašūs į vedžiojimą už nosies.

Privati mokykla nusiuntė net kelis oficialius raštus, kad norinti išsinuomoti netoli esantį daugiabutį. Tačiau atsakymų iš bendrovės mokyklos vadovai taip ir nesulaukė. „Jokio atsakymo nėra iki šiol”, – LŽ sakė Jūras.

Prašydami informacijos apie įstrigusį nuomos projektą mokyklos vadovai ne kartą į „Tukompą” kreipėsi ir telefonu, tačiau jiems vis būdavo siūloma paskambinti po mėnesio.

Nors realių nuostolių privati mokykla nepatyrė, ji atsidūrė neaiškioje padėtyje, mat nežino, ar gali plėsti savo veiklą.

Nesulaukdama atsakymų iš „Tukompos” VTM kreipėsi į šios bendrovės akcijų valdytoją Valstybės turto fondą (VTF). „Klausėme, ar fondas

neprieštarauja, kad „Tukompa” rengtų būsimą pastato nuomos projektą”, – aiškino vienas VTM įkūrėjų.

VTM žada nelaikyti mokyklos nežinioje. „Raštą gavome neseniai, tad bendra tvarka svarstysime pateiktus klausimus ir pateiksime įstaigai atsakymus”, – LŽ sakė VTF Rinkodaros skyriaus viršininko pareigas laikinai einanti Aina Savičiūnienė.

Įstatymai negalioja

„Tukompos” vadovybė atsisakė LŽ komentuoti VTM priekaištus. „Kam tai įdomu? Tai dviejų įmonių reikalas ir trečiai šaliai nėra ko kištis”, – pareiškė „Tukompos” direktoriaus pareigas laikinai einantis Gediminas Tregubskis.

Pasak jo, „Tukompai” negalioja kitoms valstybinėms įstaigoms privalomi įstatymai, pagal kuriuos informacija teikiama žiniasklaidai. „Per skandalą išaiškinta, kad esame uždaroji akcinė bendrovė, ir jokie valstybinėms įstaigoms privalomi įstatymai mums negalioja”, – LŽ tvirtino Tregubskis.

Nepasitenkinimas Turniškes administruojančios bendrovės veikla kyla nebe pirmą kartą. Priminsime, kad didžiausias skandalas kainavo postą Račkiui. Turniškių skandalas įsiplieskė paaiškėjus, kad prezidento Valdo Adamkaus patarėjai kotedžus iš anksčiau Vyriausybės kanceliarijai priklausiusios įmonės įsigijo trečdaliu mažesne nei rinkos kaina. Kotedžai iškilo įkeitus paties prezidento rezidenciją. Šių įvykių aplinkybes tyrusi Seimo laikinoji komisija Turniškes administruojančios įmonės veikloje nustatė nemažai pažeidimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.