Medicinos įstaigų vadovai galės dirbti iki mirties

Klaipėdos medicinos įstaigų vadovai pritaria įstatymo pataisoms, išvaduosiančioms juos nuo būtinybės kas penkerius metus iš naujo dalyvauti konkurse šioms pareigoms eiti.

Nuo liepos 1-osios viešųjų ir biudžetinių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, įstaigų filialų, padalinių vedėjai, kurie į pareigas priimami konkurso tvarka, šias pareigas galės eiti kiek panorės.

Šią galimybę jiems suteikė Seimo priimti Sveikatos priežiūros įstatymo pakeitimai, kuriais neva siekta sumažinti korupcijos apraiškas šiuose konkursuose.

Pagal juos, nuo šiol nebereikės kas 5-erius metus skelbti konkursų šioms pareigoms eiti. Gerai dirbantys vadovai galės dirbti iki pat mirties, mat panaikinta ir 65 metų riba, kuri uždrausdavo poste likti ilgiau.

Beje, ankstesnis įstatymas, kuriuo nustatytas privalomas vadovų dalyvavimas konkursuose kas penkeri metai, nebuvo visiems teisingas – jis netaikytas iki 1997 metų pareigas pradėjusiems eiti įstaigų ar padalinių vadovams.

Vinsas Janušonis, Klaipėdos ligoninei, pernai pelniusiai universitetinės vardą, vadovauja jau beveik 25-erius metus.

„Mes, medikų organizacijos, šią pataisą ir inicijavom. Sveikatos priežiūros įstaiga nėra koks paprastas fabrikėlis, ir vadovų kaitaliojimas nėra priimtinas, nes tai gali kainuoti žmonių sveikatą ar net gyvybę. Juk visi žinome, kaip tie konkursai kartais vyksta ir vadovu gali tapti visai nekompetentingas asmuo. O geras vadovas, dirbantis ilgą laiką, gali garantuoti įstaigai stabilumą”, – sakė V. Janušonis.

Jonas Sąlyga, 15 metų vadovaujantis Jūrininkų ligoninei, pasidžiaugė tuo, kad „nuo šiol visi vadovai bus lygūs”. Ne taip, kaip anksčiau, – vieni, pradėjusieji dirbti iki 1997 metų, buvo kaip ir privilegijuoti, kitiems reikėjo dalyvauti konkursuose.

Neigiama šių pataisų pusė, pasak J. Sąlygos, esanti nebent ta, kad nebeskelbiant privalomų konkursų nebebus įstaigos steigėjų organizuojamos atestacijos, kuri versdavo vadovą tobulėti, sekti įstatymų bazę.

„Manau, kad atestacija turėtų likti. O kad visi bus lygūs – tai gerai”, – sakė jis.

„Įstaigų vadovų kaita nėra gerai”, – mano ir Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės vyriausioji gydytoja Danguolė Drungilienė, šias pareigas einanti nuo 1995 metų. Jos patirtis parodė, jog penkeri metai – per trumpas laikas kardinaliems darbams padaryti.

„Pirmieji metai naujoje darbovietėje nėra lengvi, – sakė ji. – Reikia susipažinti su dokumentais, įstaigos tvarka, iš pirmų dienų negali radikaliai nieko keisti. O ir kol kolektyvas psichologiškai priima naują vadovą, praeina keleri metai. Tik tada, kai vadovas ir kolektyvas yra viena komanda – galima ką nors padaryti”.

Teigiamai D. Drungilienė vertina ir amžiaus pratęsimą – trūkstant gydytojų leisti vadovauti ilgiau nei iki 65 metų esanti būtinybė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Medicinos įstaigų vadovai galės dirbti iki mirties"

  1. hm

    tik va , ju atlyginimas turetu labiau paneseti i pavaldiniu algas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.