Lietuvoje – vėl cemento badas

Šiais metais statybose aktyvusis sezonas prasidėjo daug anksčiau nei paprastai, o prekybos vietose jau juntamas cemento trūkumas. Tuo tarpu vienintelis cemento gamintojas šalyje užsimojo didinti cemento kainą.

Sostinės prekybos centro „Senukai” darbuotojų teigimu, per savaitgalį cemento nebeliko. „Penktadienį buvo atvežta 14 palečių, vienoje paletėje yra 40 maišų, viename maiše – 40 kilogramų cemento. Viską nupirko. Visame mieste nėra cemento, kiek dar buvo likučių, viską pardavėme”, – sakė jie.

Vieno maišo cemento kaina „Senukuose” – 15,75 litų. Tačiau nuo balandžio pradžios, kaip sakė darbuotojai, ji padidės iki maždaug 18 litų.

„Šiuo metu cemento yra, bet negaliu pasakyti, ar turėsime po valandos, nes gauname nepakankamą kiekį”, – „Respublikai” sakė „Ermitažo” generalinis direktorius Gintaras Jasionis.

Pasak jo, suaktyvėjus statybos darbams šiltojo sezono metu jau juntamas cemento trūkumas.

„Lietuviškas cementas nuo balandžio pradžios mums brangs apie 10 proc. Tačiau kiek kils pardavimo kaina, pasakyti negalime. Galbūt kainuos tiek pat, jeigu konkurentai pardavinės už tą pačią kainą. Šiuo metu maišas cemento kainuoja 15,74 lito”, – sakė jis.

Kaip „Respublikai” teigė vienintelio cemento gamintojo Lietuvoje „Akmenės cemento” generalinis direktorius Arūnas Zaremba, cemento paklausa šiuo metu yra gerokai išaugusi.

„Palyginti su žiema, cemento sunaudojimas yra padvigubėjęs”, – sakė A. Zaremba. Jis pažymėjo, kad šiais metais, palyginti su pernai, padidėjusi cemento paklausa juntama keliomis savaitėmis anksčiau, mat pernai kovo mėnesį pagal sezoniškumą buvo galima priskirti žiemai, kai cemento yra sunaudojama mažiau.

A. Zaremba akcentavo, kad dirbdamas visu pajėgumu „Akmenės cementas” per mėnesį pagamina 110-120 tūkst. tonų cemento. „2006 metais pardavėme 1 mln. 50 tūkst. tonų, šiais metais planuojame parduoti 1 mln. 150 tūkst. tonų”, – teigė jis.

Nuo balandžio 1 d. cementas, jo teigimu, brangs 15-17 proc. „Yra septynios cemento rūšys, skaičiuojant vidutiniškai, tona cemento pabrangs apie 25 litus”, – teigė A. Zaremba.

„Importuojamas lenkiškas cementas yra brangesnis apie 50-60 litų, baltarusiškas kainuoja beveik tiek pat, kiek ir lietuviškas”, – sako A. Zaremba. Jis teigia, kad panašus šios statybinės medžiagos kainų skirtumas tarp lietuviškos ir importuojamos turėtų išlikti ir po brangimo.

Paskutinį kartą cementą „Akmenės cementas” apie 5 proc. brangino 2006 m. liepą. „Praėjusiais metais cemento kainą koregavome du kartus, tačiau dar sunku pasakyti, ar šiais metais elgsimės taip pat. Tai priklausys nuo to, kaip vyks gamyba, kokia bus paklausa, kaip elgsis konkurentai ir kokios bus sąnaudos”, – sakė A. Zaremba.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Lietuvoje – vėl cemento badas"

  1. aivaras

    yra to cemento yiek kiek reikia, asmeniskai pas mane estiskas,latviskas tonos kaina su pvm 570lt su pristatymu,aisku ne maziau 22 tonu.jei ka domina tel 867478094.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.