Infliacijai didėjant viltys dėl euro išlieka

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Reinoldijus Šarkinas prognozuoja, kad šiemet infliacija šalyje sieks 4,2 proc., o į euro zoną Lietuva gali patekti nuo 2010 metų

Tokias prognozes Šarkinas išsakė vakar Seime skaitydamas pirmąjį šių metų pranešimą Seimo nariams.

Kaip priežastis infliacijai kilti Reinoldijus Šarkinas įvardijo sparčiai didėjantį vidaus vartojimą, akcizų degalams ir cigaretėms kėlimą, įtampą darbo rinkoje, didėjančias darbuotojų pajamas. Teigiama, kad 0,17 proc. infliaciją padidins nuo šių metų pradžios gyventojams 2 centais už kilovatvalandę pabrangusi elektra.

Seimo nariams išplatintame pranešime nurodoma, kad vienas svarbesnių veiksnių, padidinsiančių šių metų infliaciją, bus brangstantys maisto produktai. Tačiau mažinti infliacijos lūkesčius padeda fiksuotas lito kursas. Jis ir konkurenciją skatinanti aplinka leidžia ilgam laikui pasiekti santykinį kainų stabilumą. „Kol įsivesime eurą, fiksuoto valiutos kurso atsisakyti neketiname”, – Seime kalbėjo Šarkinas.

Ūkio specialistai ne kartą yra pabrėžę, kad bankų suteikiamos paskolos dėl į rinką patenkančių pinigų kiekio smarkiai veikia infliaciją, tačiau Lietuvos banko valdybos pirmininkui pernai buvęs spartus kreditų didėjimas nesukėlė šoko.

Anot Šarkino, Lietuva negali paskoloms taikyti mažesnių palūkanų, nei jas nustatė Europos centrinis bankas. Tačiau, jo teigimu, Lietuvai pavyko pasiekti mažesnę infliaciją nei kitoms šalims. Šarkinas prognozuoja, kad tolesnė kreditų plėtra nebus tokia sparti.

Lietuvos banko specialistai teigia, kad įvertinus esamą situaciją palankiausias metas Lietuvai stoti į euro zoną gali prasidėti 2010-aisiais. „Mastrichto kriterijai nėra neįveikiama kliūtis patekti į euro zoną”, – įsitikinęs Šarkinas.

Lietuvos banko pranešime penkerius metus sparčiai kilusiai ekonomikai netolimoje ateityje prognozuojamas sulėtėjimas. Tokie spėjimai grindžiami sparčiau už našumą kylančiu darbo užmokesčiu, kuris ilgainiui turės neigiamų padarinių šalies gamintojų konkurencingumui. Lietuvos banko valdybos pirmininkas įsitikinęs, kad šaliai ekonomikos perkaitimas negresia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.