Politikų spektaklis baigėsi – dujų kainos bus reguliuojamos

Tačiau premjeras žada greitą „Gazprom” kerštą – dujos Lietuvai brangs dar šių metų viduryje. Tokie gąsdinimai sulaukė opozicijos ir politologų pasmerkimo.

Po trejus metus trukusių ginčų Seimas vakar pagaliau nusprendė, kad gamtinių dujų kainos bus reguliuojamos visiems vartotojams. Nors valdančioji mažuma mėgino stabdyti Gamtinių dujų įstatymo priėmimą nebalsuodama, už jį balsavo 68 Seimo nariai.

Valdantieji tikina, kad po šio sprendimo „Gazprom” padidins dujų kainas šaliai iki 30 proc. ir spėja, kad dujų dabar gausime vos ne perpus mažiau.

Patys politikai pripažįsta, kad tokios valdančiųjų kalbos rodo valstybės nebrandumą ir diplomatinių įgūdžių stoką.

„Pareiškimai ir gąsdinimai, kad prasidės dujų blokada, kažkoks absurdas. Daug šalių tas kainas reguliuoja, iš kur tie prasimanymai, kad Lietuvai bus taikomos kokios nors represijos?”, – piktinosi parlamentaras Jurgis Razma.

Smūgis „Dujotekanai”

Naujasis Gamtinių dujų įstatymas numato, kad dujų sektoriuje viršutinė kainų riba bus nustatoma ne tik buitiniams, bet ir laisviesiems vartotojams, taip mažinant dujų tiekėjų pelno maržas. Kainų reguliavimo šalininkai iš esmės siekė apkarpyti Rusijos dujų milžino „Gazprom” kontroliuojamos bendrovės „Dujotekana” gaunamą viršpelnį.

30 proc. „Lietuvos dujų” akcijų valdantis „Gazprom” dar 2003 metais išsiderėjo, kad Lietuva nereguliuos dujų kainų. Tai įrašyta „Lietuvos dujų” privatizavimo sutartyje. Be to, joje numatyta, kad įmonė negali taikyti didesnio nei 15 proc. antkainio dujoms. Dabar „Lietuvos dujų” marža yra 14,5 procento. Kito tiekėjo – „Dujotekanos” – pelno marža nereguliuojama ir nuo šių metų ji siekia 23 procentus.

Kainų reguliavimo šalininkai visada pabrėžia, jog abi įmonės yra monopolininkės, mat klientai prie jų „pririšti” ir negali pasirinkti, iš ko pirkti dujas. Be to, šios dujas tiekiančios įmonės negali iš „Gazprom” prašyti dujų tiek, kiek nori. „Lietuvos dujoms” skirta 70 proc. Lietuvai reikalingų dujų, o „Dujotekanai” – likusi dalis.

Grasina „Gazprom”

Prieš dujų kainų reguliavimą šiaušęsi politikai nuolat pabrėžia, kad užtrukęs Gamtinių dujų įstatymo priėmimas buvo svarbus veiksnys „Gazpromui” nustatant dujų kainą Lietuvai. Iki šiol ji buvo kur kas mažesnė nei Vakarams. Ministrų kabinetas nuomonės nepakeitė ir kartu su premjeru Gediminu Kirkilu bei ūkio ministru Vytu Navicku nuolat tikino, kad dujos priėmus „Gazprom” nervinantį įstatymą tikrai pabrangs, be to, nebegausime jų tiek, kiek iki šiol.

„Pagal „Lietuvos dujų” privatizavimo sutartį „Gazprom” yra įsipareigojęs „Lietuvos dujoms” tiekti 70 proc. Lietuvai reikalingų dujų, bet dabar jį gali sumažinti iki 40 procentų”, – sakė Navickas. Kirkilas tvirtina, kad dujų kaina prie valstybės sienos šoktels dar šį pusmetį.

Tiesa, Vyriausybė nėra išsireikalavusi iš „Gazprom” konkretaus įsipareigojimo nedidinti kainų, jei Lietuva vykdys sutartyje numatytus įsipareigojimus. Tačiau joje tik numatyta galimybė derėtis dėl kainų.

„Reikia suprasti vieną dalyką – reguliuojame mes kainas ar ne, „Gazprom” vis tiek jas padidino ir toliau didins. Dar šiemet dujų kaina turi pasiekti Europos kainų lygį. Ir viskas. Visos šnekos yra tik tautos apgaudinėjimas”, – teigė parlamentaras Kęstutis Daukšys. Jis mano, kad dujų kiekį „Gazprom” gali sumažinti, jei Vyriausybė pati prisiprašys.

„Toks kalbėjimas skamba kaip prašymas taip ir padaryti. Aš pats buvau derybų grupės vadovas ir žinau, kad priešininkui negalima sakyti, ką jis dar gali padaryti, kur ir kaip. Žinia, kuo aiškiausiai buvo įvardyta, kad mes, balsavę už reguliavimą, būsime kalti”, – sakė Daukšys.

Jis priminė, kad „Lietuvos dujų” privatizavimo sutartis teisiškai nėra pažeista, nes Vyriausybė įsipareigojo neinicijuoti kainas reguliuojančio įstatymo, o šiuo atveju tai darė Seimas. Tiesa, Vyriausybė šį faktą ignoravo ir pati jį užginčijo.

„Tai, ką nuolat akcentuoja Vyriausybė, nėra naujiena. Politinis žaidimas vyksta. Tačiau vidinėje politinėje kovoje yra niuansų, susijusių su garbe ir valstybingumu. Šiuo atveju klausimas, ar mes gerbiame save kaip valstybę, ar ne. Tai, kas vyksta, atrodo juokingai”, – sakė politologas Raimondas Lopata.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Politikų spektaklis baigėsi – dujų kainos bus reguliuojamos"

  1. aha

    Aju kaip sureguliuos tai džiaugsis eiliniai piliečiai. Turi skaitiklį, moki už faktinį skaitiklio parodymą+tau prideda kad turi mokėti abonentą. Tai galėtų abonentą įvesti ir el.skaitikliui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.