Valstybės turto apskaitą būtina tobulinti

Seimo Audito komitetas apsvarstė 2005 m. ataskaitą dėl valstybei nuosavybės teise priklausančio turto ir Valstybės kontrolės išvadą dėl šios ataskaitos. Auditorių nuomone, ataskaita visais reikšmingais atžvilgiais parengta pagal teisės aktų reikalavimus ir atitinka valstybės institucijų, įmonių finansines ataskaitas ir duomenis, iš kurių ji buvo sudaryta.

Tačiau Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį į ataskaitos duomenų nepatikimumą dėl viešojo sektoriaus buhalterinės apskaitos ir finansinės atskaitomybės sistemos trūkumų, neatitikimo tarptautiniams apskaitos standartams ir dėl to, kad dalis valstybei nuosavybės teise priklausančio turto nėra įvertinta ir įregistruota viešuosiuose registruose. Šie trūkumai turi reikšmingą įtaką pateikiant tikrą ir teisingą valstybės turto ir įsipareigojimų finansinę būklę.

Remdamasis Valstybės kontrolės išvada, Audito komitetas pasiūlė Seimui netaikyti šiai ataskaitai pritarimo procedūros, kol bus baigta valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų buhalterinės apskaitos ir atskaitomybės sistemos pertvarka ir apsispręsta dėl valstybei nuosavybės teise priklausančio turto įtraukimo į valstybės konsoliduotą finansinę atskaitomybę. Audito komiteto pirmininkas Donatas Jankauskas pabrėžė, kad labai svarbu nustatyti konkrečias datas, iki kada Vyriausybė turėtų atlikti darbus, kurie nuo 2007 metų įgalintų parengti išsamią ir patikimą valstybei nuosavybės teise priklausančio turto ataskaitą. Audito komitetas parengė Seimo nutarimo projektą, kuriame siūloma Vyriausybei dar šiais metais patvirtinti valstybei nuosavybės teise priklausančio turto ataskaitos rengimo tvarką, parengti turto inventorizavimo ir įregistravimo valstybės registruose priemonių planą, paskirti instituciją, kuri bus atsakinga už valstybės turto informacinės paieškos sistemos tvarkymą ir numatyti lėšų poreikį jos įdiegimui. Pasak D.Jankausko, kad šią sistemą būtų galima efektyviai naudoti, visas valstybei nuosavybės teise priklausantis turtas turi būti inventorizuotas tiek kiekine, tiek vertine išraiška, apskaitytas buhalterinėje apskaitoje ir įregistruotas valstybės registruose.

Be to, Aplinkos ministerija Audito komitetui turėtų pateikti informaciją, kaip ji vykdo valstybės administracinių ir kitų negyvenamųjų patalpų bei pastatų naudojimo politiką ir koordinuoja valstybės nekilnojamojo turto paskirstymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

1 atsiliepimas į "Valstybės turto apskaitą būtina tobulinti"

  1. vytautaska

    Ar dar valstybė turi turto?
    Ar mes dar turim Valstybę?
    Žiū, kiek naujienų sužinai, tame internete………

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.