Ateities vizijomis dalytasi restorane

Kol konservatoriai tikisi socialdemokratų apsisprendimo drauge derėtis dėl koalicijos naujoje Vilniaus taryboje, jaunasis sostinės socdemų vedlys ateities planus toliau aptaria su liberaldemokratų lyderiu

Šią savaitę po dešimtadies dienų pertraukos Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) atstovai vėl atnaujino derybas dėl koalicijos Vilniaus miesto taryboje. „Padarėme tikslinę pertrauką norėdami susivokti viduje”, – vakar LŽ teigė vienas derybininkų. Tokio apsisprendimo nekantriai laukė visi potencialūs derybų partneriai. Pastaruoju metu jie buvo praradę nuovoką, su kuo iš socialdemokratų apskritai reikia tartis – su parlamentaro Algirdo Paleckio ar į sostinės tarybą taip pat išrinkto verslininko Romo Adomavičiaus rėmėjų sparnu.

Tokių dvejonių neturėjo tik partijos „Tvarka ir teisingumas” lyderis Rolandas Paksas. Vakar vidurdienį sostinės „Flamingo” restorane jis draugiškai šnekučiavosi pietaudamas su liberaldemokratams ne kartą palankumą rodžiusiu Paleckiu. Abu politikai LŽ tvirtino aptarę koalicijų formavimo aktualijas, nuveiktus ir būsimus darbus.

Laikysis rekomendacijų

Paisydama LSDP prezidiumo rekomendacijų šios partijos derybų grupė žada toliau kalbėtis dėl bendradarbiavimo su visomis septyniomis į sostinės tarybą patekusiomis partijomis. Taip pat bus laikomasi nuostatos nesudaryti koalicijų, kurios į Vilniaus mero kėdę pasodintų Paksą, liberalcentristą Artūrą Zuoką arba konservatorių Kęstutį Masiulį.

Ar tokios sąlygos neatbaidys galimų partnerių? Pasak vieno derybininkų, Zuokas jau beveik sutiko nekelti savo kandidatūros į merus, o Paksas vargu ar rastų kitų partnerių, be socdemų. Tik Masiulis esą labai trokšta vadovauti miestui, tačiau konservatoriams pataikauti neketinama.

Kuris socialdemokratų pretendentas į merus – Paleckis ar Adomavičius – yra tikrasis, kol kas nėra aiškaus atsakymo. Pasak kai kurių LŽ šaltinių LSDP, sostinės socdemų vadovu nepasitikima dėl jo blaškymosi tarp derybų partnerių.

Pats Paleckis LŽ tikino, kad Adomavičius jam tikrai ne konkurentas. „Jis ne kartą tvirtino remiantis mano kandidatūrą į merus. To neaiškumo tikrai nebėra”, – kalbėjo jaunasis socialdemokratas.

Dar neapsisprendė

Paklaustas, ar apsisprendė, kurį mandatą rinksis – parlamentaro ar Vilniaus miesto tarybos nario, Paleckis atsakė filosofiškai: „Šį klausimą palieku išspręsti laikui, kuris bėga labai greitai.”

Kai kurie socialdemokratų derybų grupės nariai įsitikinę, kad savo žodį jis turėtų tarti kuo anksčiau, nes tai galėtų paspartinti kai kuriuos derybų procesus ir galutinį rezultatą. Tačiau Paleckis nesutinka, kad socialdemokratų derybų grupė yra suskilusi į dvi dalis, todėl partneriai nežino, su kuo kalbėtis. „Turime vieną taktiką ir vieną socialdemokratinę strategiją. Žinoma, nesame dvyniai pagal politines pažiūras, bet deramės vieningai”, – sakė politikas.

Tiki jaunimu

Partijos „Tvarka ir teisingumas” lyderis Paksas patvirtino, kad jokių pokyčių per pastarąsias savaites derybų fronte neįvyko. Bendradarbiauti sutarta su Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) ir su socialdemokratais. „Matau socialdemokratų, ypač senbuvių, labai patyrusių, tų, kurie prikišo rankas, kad būčiau nuverstas prieš trejus metus, norą, jog koalicijos nebūtų. Tačiau jaunieji socdemai, tikiuosi, nepasiduos nepagrįstam ambicijų karui. Kartu padarysime tai, kad „abonentų” sostinėje daugiau nebūtų”, – vakar LŽ dėstė Paksas.

Pasiteiravus, kaip ketina dirbti su socialdemokratais vienoje koalicijoje, kai šie nenori jo matyti mero poste, liberaldemokratų lyderis atsakė, jog tokios sąlygos tiesiog juokingos. „Tai tas pat, jei iškelčiau socialdemokratams sąlygą, kad Algirdas Brazauskas nebūtų jų partijos pirmininkas”, – teigė Paksas. Pasak jo, pagal LSDP statutą ne centrinė valdžia, o miesto partijos skyrius sprendžia, su kuo sudaryti koaliciją.

„Kaip pradėjau derėtis ir kalbėtis su Paleckiu, taip ir kalbuosi. Suprantu, kad yra derybų grupė, dabar prifarširuota įdomių asmenybių. Tačiau ne ji spręs, su kuo sudaryti koalicijas, o Vilniaus socialdemokratų taryba”, – pabrėžė Paksas.

Liberaldemokrato nuomone, galutinė naujos Vilniaus miesto tarybos sudėtis gali paaiškėti tik per pirmąjį posėdį, nors jis, kaip pats prisipažino, norėtų, jog tai nutiktų kuo anksčiau. Nušalintasis prezidentas sako, kad trišalę sutartį galėtų pasirašyti liberaldemokratai (14 mandatų), socialdemokratai (6) ir LLRA (6).

Nesupranta, bet laukia

Kovodami dėl valdžios Vilniuje rankų nenuleidžia ir konservatoriai. „Niekas mūsų strategijoje nepasikeitė. Kaip sakėme taip ir sakome, kad geriausi mūsų partneriai – Liberalų sąjūdis, socialdemokratai ir lenkai. Su jais ir norėtumėte sudaryti koaliciją”, – vakar LŽ tvirtino Masiulis.

Anot jo, kol kas rimčiausias susitarimas (kurio iki šiol niekas neatšaukė) buvo pasiektas rinkimų naktį su socdemais ir Liberalų sąjūdžio nariais. Masiulio teigimu, ir lenkai dar neatsiuntė jokio neigiamo signalo, gal net priešingai, – atsiranda vilties, kad su jais įmanoma šnekėtis.

„Tačiau šiuo metu labiausiai viską apsunkina socialdemokratai. Net neaišku, su kuo dabar reikia derėtis, kai derybų grupė skilusi į du blokus”, – svarstė Masiulis. Pasak jo, taktikos sumetimais kalbamasi su abiem.

Paklaustas, ar deryboms sostinėje turės įtakos galimas Tėvynės sąjungos apsisprendimas neberemti mažumos Vyriausybės, Masiulis atsakė, jog tai nebūtinai turi užkirsti kelius bendradarbiauti. Pirmadienį koalicijos reikalus toliau aptarė konservatorių ir Liberalų sąjūdžio derybų grupės. „Nusprendėme, kad nieko kito nelieka, kaip kviesti į derybas socialdemokratus”, – pripažino konservatorius. Jis spėjo, jog tokie susitikimai gali vykti jau šiomis dienomis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.