Utėlės traukiasi iš uostamiesčio mokyklų

Patikrinus visas 35 uostamiesčio mokyklas, aštuoniuose rasta utėlėtų vaikų. Tai paaiškėjo pasibaigus vienam iš akcijos prieš utėlėtumą etapų.

Jau rašėme, kad klaipėdiečiai pirmieji respublikoje nusprendė užkirsti kelią pedikuliozei ir nutarė masiškai tikrinti moksleivių galvas mokyklose.

II Šeimos medicinos skyriaus vyresnioji slaugytoja Silvija Pociuvienė pasakojo, kad nė viena mokymo įstaiga dalyvauti akcijoje neatsisakė, tačiau didžiausio pasipriešinimo buvo sulaukta iš pačių tėvų – dauguma jų griežtai uždraudė tikrinti savo atžalas.

Tačiau akcijos sumanytojai – Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyrius ir Šeimos medicinos skyrius – išeitį iš keblios situacijos rado.

Neduodantys sutikimo gimdytojai privalo mokyklai pristatyti raštą, garantuojantį, jog jų vaikas yra švarus ir kitų bendramokslių neapkrės.

Buvo atvejų, kai tikrintis, nors ir su tėvų leidimu, atsisakė patys vaikai, tačiau po to, kai pas slaugytojas apsilankė bendraklasiai, dauguma jų savo nuomonę pakeitė ir leidosi apžiūrimi.

„Po pirmojo akcijos etapo lengviau atsikvėpėme. Aštuoniuose mokyklose utėlėtų vaikų buvo nedaug – nustatyta po vieną ar po keletą atvejų. Skaičiai nedideli, tačiau šiuo patikrinimu akcijos neketiname pabaigti – masinius patikrinimus atliksime iki gegužės mėnesio, o per šį laikotarpį seksime, ar užsikrėtusieji išsigydė”, – pasakojo S. Pociuvienė.

Paklausę Vaiko teisių kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės patarimo, klaipėdiečiai dar prieš akciją paskelbė, jog tikrinimai nebus vieši, o užsikrėtusiųjų pavardės bus slepiamos.

Klaipėdos moksleivių higiena buvo tikrinama medicinos slaugytojų kabinetuose. Nustačius pedikuliozę, medikė vaikui patardavo, kaip elgtis.

„Slaugytojos vaikui sakydavo, kad šis parėjęs namo tėvams pasisakytų ir paprašytų nupirkti vaistų. Jeigu šeima gyvena skurdžiai arba yra asociali, vaistus duoti nemokamai jiems turėtų Vaikų krizių centras”, – kalbėjo medikė.

Keletą metų Lietuvoje galiojančio įstatymo, kuriuo vadovaujantis negalima tikrinti nepilnamečių sveikatos ir higienos be raštiško tėvų sutikimo, klaipėdiečiai nepažeidė.

Savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyrius visiems uostamiesčio moksleiviams išdalino lapelius su jau paruoštu tekstu, kad tėvai sutinka arba atsisako su higienos tikrinimu. Buvo prašoma į mokyklas sunešti lapelius su tėvų parašais.

„Akcija praėjo sklandžiai, po to jokių nepasitenkinimo skambučių ar raštų nesulaukėme. Kiek žinau, kiti miestai taip pat ketina pasekti mūsų pavyzdžiu ir tokias akcijas rengti savo mokyklose”, – pirmu, tačiau „neprisvilusiu blynu”, džiaugėsi Klaipėdos Vaiko teisių apsaugos tarnybos viršininkė Gražia Aurylienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.