Nuotekos į marias tekėjo visą dieną

Vakar nevalytos Klaipėdos miesto nuotekos vis dar tekėjo į Kuršių marias. Sutaisyti sekmadienį trūkusią liniją buvo viliamasi geriausiu atveju vėlai vakare.

Nuo sekmadienio 15 valandos, kai buvo atidarytos avarinės sklendės ir nevalytos nuotekos paleistos į marias, jų ištekėjo kelios dešimtys tūkstančių kubinių metrų – per parą išteka apie 30 tūkst.

Vakar Klaipėdos miesto aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Romualdas Dužinas dar negalėjo pasakyti, kokio dydžio bauda gresia „Klaipėdos vandeniui” – tebevyko tyrimas. Žala gamtai bus įvertinta likvidavus avariją.

Pasak bendrovės „Klaipėdos vanduo” generalinio direktoriaus Leono Makūno, bendrovės taršos integruotos prevencijos leidime numatyta, kad nutikus avarijai nuotekas galima išleisti į marias, o avariją reikia likviduoti per 72 valandas. Už avariniu būdu į marias išleistas nevalytas nuotekas bendrovė nebus baudžiama – tiesiog teks mokėti ženkliai didesnį gamtos teršimo mokestį.

„Praėjusį kartą už 28 tūkst. kubinių metrų nevalytų nuotekų išleidimą mokėjome, berods, 11 tūkst. litų”, – prieš maždaug pusantrų metų įvykusią avariją prisiminė L. Makūnas.

Anot jo, aplinkosaugininkai skaudžiau vertina ant pievos ištekėjusius maždaug 3 tūkst. kubinių metrų nuotekų – čia gresianti didesnė bauda.

L. Makūno teigimu, sumokėta bauda ir didesni mokesčiai pablogins įmonės finansinius rezultatus, šiuos pinigus būtų buvę galima panaudoti, pavyzdžiui, įsigyti reikiamai įrangai. Jis pabrėžė, kad ant klaipėdiečių pečių bauda užkraunama nebus: „Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija labai griežtai žiūri, kokios išlaidos įtraukiamos į kainą. Tai gali būti tik būtinosios sąnaudos, avarinių atvejų įtraukti neleidžiama.”

Bendrovės „Klaipėdos vanduo” nuotekų linija, kuria į Dumpiuose esančius valymo įrenginius teka 95 proc. uostamiesčio nuotekų, netoli Žardės kaimo ir „Draugystės” geležinkelio stoties trūko ankstyvą sekmadienio rytą. Tai buvo jau 38-oji avarija šioje linijoje per beveik 30 metų. Šių metų pabaigoje tikimasi pradėti eksploatuoti naują spaudiminę liniją, kuriai lėšų skyrė Europos Sąjunga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.