Gražinytė – geriausia choro dirigentė!

Neseniai Budapešte (Vengrija) vykusiame 4-ajame tarptautiniame Zoltano Kodaly jaunųjų choro dirigentų konkurse Mirga Gražinytė pripažinta absoliučia nugalėtoja

Dvidešimtmetė choro dirigentė Mirga Gražinytė šiuo metu studijuoja Graco menų universitete Austrijoje. Dalyvaudama prestižiniame Zoltano Kodaly konkurse mergina įveikė šešiolika konkursantų iš vienuolikos valstybių ir iškovojo aukščiausiąjį apdovanojimą. Tai pirmoji tokia įspūdinga Lietuvos choro dirigento pergalė tarptautiniame konkurse. Gražus sutapimas, kad ši reikšminga mūsų muzikai ir apskritai Lietuvos kultūros istorijai diena buvo kovo 11-oji.

Jauniausia dalyvė

Į tarptautinį XX amžiaus pasaulinio garso vengrų kompozitoriaus Kodaly vardu pavadintą konkursą Gražinytė pateko, kai kompetentinga komisija susipažino su jos biografija, išanalizavo vaizdo ir garso įrašus. Patekusi tarp 17 konkurso dalyvių Mirga sėkmingai įveikė tris konkurso turus ir buvo atrinkta į finalininkų šešetuką. Ji pasirodė kartu su Vokietijos, Baltarusijos, Latvijos ir Vengrijos atstovais.

Konkursui teko parengti dvidešimt įvairių epochų ir skirtingų kompozitorių, tarp kurių buvo privalomi Kodaly kūriniai, opusų moterų, kameriniam ir mišriam chorams. Lietuvei burtai lėmė diriguoti Kodaly „Lengyel Laszlo” ir Claudio Monteverdi „Laudate pueri” (I ture), Johanneso Brahmso „Warum ist das Licht gegeben” ir Kodaly „Jesus es a kufarok” (II ture), pastarąjį Kodaly kūrinį kartu su Ildebrando Pizzetti „Il giardino di Afrodite” Mirga atliko ir trečiajame ture. Vertinimo komisija, sudaryta iš garsių autoritetų – Italijos, Vengrijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos dirigentų ir choro dirigavimo dėstytojų – absoliučia konkurso nugalėtoja paskelbė Gražinytę. Antroji vieta skirta Baltarusijos atstovui Viačeslavui Zacharovui, trečioji – latviui Marciui Imantui. Beje, Mirga, kuriai balandžio mėnesį sukaks 21-eri, ir Marcis buvo jauniausi konkurso, dalyviai.

Dirba ir mokosi

Gražinytė 2004 metais Nacionalinėje M.K.Čiurlionio menų mokykloje baigė Choro dirigavimo skyrių, kur specialybės pedagogas buvo tėvas Romualdas Gražinis. Tais pačiais metais Mirga įstojo į Graco menų universitetą; pavasarį jau baigs bakalauro studijas.

Mergina, 2001-aisiais pelniusi pirmąją vietą Lietuvos jaunųjų dirigentų konkurse, Austrijoje ne tik uoliai mokosi, bet jau keletą metų dirba su moterų ir mišriais chorais, dalyvauja įvairiuose projektuose. Nuo 2002 metų Gražinytė diriguoja ir Lietuvos bei Austrijos jaunimo orkestrams. Įsimintini buvo 2003-ieji, kai ji, dar moksleivė, dirigavo menų mokyklos orkestrui, dalyvavusiam Giedriaus Kuprevičiaus miuzikle „Ugnies medžioklė su varovais”. Daug pasisėmė patirties ir praėjusiais metais jaunųjų operos dirigentų konkurse Madride (Ispanija).

Nuo „Dainų dainelės”

Tačiau vienas svarbiausių konkursų tikriausiai buvo pirmasis, kai ji, vos dešimtmetė mergaitė, tapo „Dainų dainelės” finalininke. Vėliau pelnė ir Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkurso pirmąją vietą. Mirga kaip dainininkė jau įrašė keletą kompaktinių diskų, dainuoja keliuose Graco choruose. Bendradarbiauja ir su Vilniaus kameriniu choru „Aidija” – dainuoja septynerius metus, o pastaruoju metu vis dažniau ir diriguoja. Neatsitiktinai. Juk į „Aidiją” atėjo iš M.K.Čiurlionio menų mokyklos chorų – visuose dainavo, augo, brendo, visiems šiems kolektyvams vadovauja jos pedagogas tėtis Gražinis.

„Mirga numatė siekti chorinio ir simfoninio dirigavimo magistro studijų. Ji turi ir daug įdomių kūrybinių sumanymų, – LŽ kalbėjo Gražinis. – Tarp rimčiausių darbų – pasiūlymas dirbti dirigento asistente Igorio Stravinskio kūrinyje „Kareivio istorija” Graco teatre. Tačiau džiaugiuosi, kad Mirga turi gražių bei realių svajonių po studijų grįžti į Lietuvą ir čia darbuotis.”

Kol kas mergina savo svajones įgyvendina užsienyje. „Likimo dovana, kad būtent kovo 11-ąją atstovavau Lietuvai tarptautiniame konkurse! – pasakojo Gražinytė. – Tądien diriguodama žmonėms pajutau ypatingą mūsų visų ryšį, kurį drąsiai vadinu stebuklu. Savitarpio supratimas, bendri išgyvenimai scenoje ir lėmė pergalę.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.