Uralinė pelėda ūbaus Žaliojoje

Prieš porą dienų į vaikų darželį „Puriena” atskridusi uralinė pelėda pasirodė esanti Lietuvoje itin retas paukštis. Iki šiol uralinė pelėda dar nė karto nebuvo žieduota, o pirmoji jos perėjimo vieta aptikta tik prieš keletą metų Biržų girioje

Žinia, kad po Panevėžį skraidė uralinė pelėda, Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus Paukščių žiedavimo centro specialistams buvo netikėta. Iš pradžių net abejota, ar tikrai atskrido būtent šis paukštis. Tačiau pamatęs nuotraukas Paukščių žiedavimo centro vedėjas Ričardas Patapavičius užtikrino: „Tai be jokių abejonių uralinė pelėda. Labai gražus paukštis! Matosi, kad nesuvargęs ir tikrai turėtų išgyventi”.

Medyje užpuolė varnos

PB jau rašė apie antradienį į vaikų lopšelio-darželio „Puriena” teritoriją atskridusią pelėdą. Medyje tupėjusį paukštį pirmiausia užpuolė varnos, pabaidytas jis nuskrido, atsitrenkė į įstiklintą daugiabučio namo balkoną ir apsvaigęs krito tiesiai prieš kieme laksčiusio šuns nosį. Pelėdą išgelbėjo ir į kabinetą parsinešė vaikų darželio „Puriena” direktorė Zita Kuncienė.

Paukštį nuvežus į Gamtos mokyklą paaiškėjo, jog tai uralinė pelėda. Mokykloje viešnia iš miško ilgai neužsibuvo: apie ją, kaip ir visus į Gamtos mokyklą patenkančius paukščius ar gyvūnus, buvo pranešta aplinkosaugininkams.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos specialistai patikrino, ar paukštis nesužeistas, ar sveikas, tuomet jį žiedavo ir, nuvežę į Žaliąją girią, paleido. Inspekcijos viršininkas Albertas Mikašauskas prisipažino, kad uralinės pelėdos žieduoti dar nebuvo tekę – tai unikalus atvejis.

Iki šiol nebuvo aptikta

Paukščių žiedavimo centro vedėjas R.Patapavičius tiksliai negalėjo pasakyti, kaip uralinė pelėda galėjo atsidanginti į miestą. „Bet ji atskrido, ir tai buvo pirmasis tos rūšies paukščio žiedavimo atvejis Lietuvoje. O Panevėžio rajone ši pelėdų rūšis iki šiol nebuvo aptikta, – PB sakė vedėjas. – Šiuo metu pelėdos kaip tik pradeda perėti, užima teritorijas lizdams. Gal tai paskatino jos tolimą skrydį? Kaip ten bebūtų, džiugu, kad paukštis išliko gyvas”.

R.Patapavičius teigia, jog tai, kad uralinės pelėdos turėtų perėti Biržų girioje, pirmą kartą buvo nustatyta 2001-aisiais. Pirmasis šios rūšies paukščio lizdas aptiktas toje pačioje girioje 2004 metais.

Laisvėje geriau

Gamtos mokyklos gyvūnų priežiūros specialistė Jurgita Einorytė pasakojo, kad gyventojai jiems dažnai atneša ar atveža įvairių laukinės faunos atstovų. „Tačiau retas paukštis – uralinė pelėda – pas mus buvo patekusi pirmą kartą, – sako J.Einorytė. – Apie visus gyvūnus pranešame aplinkosaugininkams. Sveikieji dažnai vėl paleidžiami į gamtos prieglobstį, kitus imamės globoti. O lapes, usūrinius šunis, kurie gali būti įtariami užsikrėtę pasiutlige, pirmiausia laikome karantine”.

Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas A.Mikašauskas stebisi netikėtu uralinės pelėdos pasirodymu: „Kad šis paukštis dieną atskrito taip arti žmonių – unikalus atvejis. Apie jį mes iš karto pranešėme T.Ivanausko zoologijos muziejaus ornitologams, tuo ir juos nustebinome. Sveiko paukščio neverta laikyti nelaisvėje, todėl žiedavę jį nuvežėme kuo toliau nuo miesto – į Žaliąją girią. Tikimės, kad uralinė pelėda čia išgyvens”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.