Švarūs mundurai – svarbiau už žmoniškumą

Dėl skandalingai pagarsėjusios istorijos, kuomet moteris pagimdė kūdikį tiesiog ant asfalto, nebus nubausti nei medikai, nei policininkai.

Nei vieni, nei kiti, savo kaltės dėl laiku nesuteiktos pagalbos nepripažįsta, ir tikina, kad gimdyvė bei ją vežęs vyras dėl susiklosčiusių aplinkybių yra kalti patys, nes nesugebėjo tinkamai paaiškinti situacijos.

Tuo metu neįprastomis aplinkybėmis gimdžiusi moteris tiesos ketina ieškoti teisme.

Vilma Vaitkevičienė, priėmusi advokato pasiūlymą ginti jos interesus teisme, ketina iš Šilalės rajono ligoninės prisiteisti 30 tūkstančių litų už patirtą moralinę žalą.

Būtent medikus Kvėdarnoje gyvenanti moteris vadina kaltais dėl to, kad mažoji Kamilė gimė kelyje, tiesiog ant žemės, šalia policijos pareigūnų automobilio.

V. Vaitkevičienė vakar dienraščiui tvirtino, kad pareigūnai šioje istorijoje taip pat padarė klaidų. Skirtingai, nei teigiama tarnybinio patikrinimo išvadose, anot moters, jie turėjo matyti, kad prasidėjo gimdymas – keletą minučių prieš gimstant mergaitei ji stovėjo atsirėmusi į patrulių automobilį.

Tarnybinei etikai nenusižengė

Du Šilalės policijos komisariato pareigūnai, už greičio viršijimą sustabdę gimdyvę į Tauragės ligoninę vežusį vyrą, liks nenubausti. Atlikus tarnybinį patikrinimą, nuspręsta, kad pareigūnai nenusižengė tarnybinei etikai, nes esą nepasitvirtino daugelis faktų, išdėstytų žiniasklaidoje.

„Vakarų ekspresui” Šilalės policijos komisariato vadovas Algirdas Meiženis sakė, jog rajono policijos etikos komisija, į kurią jis kreipėsi, pasiūlė pareigūnų nebausti, o apsiriboti įvykio apsvarstymu komisariate bei atsiprašyti kūdikio motinos. Atsiprašymą komisariato viršininkas išsiuntė raštu.

„Vaikas gimė ir auga sveikas. Įvykis neturėjo jo sveikatai pasekmių. Jeigu būtų buvę priešingai, pareigūnai sėdėtų teisiamųjų suole. Pripažįstu, kad jie nepakankamai atliko savo pareigą, bet vis tiek ji buvo atlikta. Abu pareigūnai dėl įvykio labai išgyvena, gailisi. Visą laiką dirbo gerai, priekaištų dėl darbo niekada neturėjo”, – tvirtino A. Meiženis.

Tarnybinio patikrinimo išvadose konstatuota, kad trūko bendradarbiavimo tarp pareigūnų ir kvėdarniškių poros. Esą gimdyvę vežęs vyriškis nesugebėjo paaiškinti situacijos, o tam įtakos neva galėjęs turėti faktas, kad išvakarėse tiek jis, tiek ir nėščioji vartojo alkoholį.

Kas meluoja?

Tarnybinio patikrinimo išvadose teigiama, kad V. Vaitkevičienė ir ją vežęs Tomas Zelba savo paaiškinimais iš dalies paneigė žiniasklaidoje išdėstytus faktus. Tyrėjams kvėdarniškiai patvirtino, jog pareigūnai medikus iškvietė ne kūdikiui gimus, bet prieš jam gimstant.

Taip pat rašoma, kad gimdyvė neprašė pareigūnų pagalbos, o šie negirdėję jos dejuojant ir negalėję suprasti, kad gimdymas jau prasidėjęs.

Vienas iš pareigūnų – Mantas Šiaudvytis – pasiaiškinime tikina, kad kai sustabdė T. Zelbos vairuojamą automobilį, vairuotojas nepasakęs, jog veža gimdyvę. Tai esą jis sužinojęs pats pasiūlęs moteriai medikų pagalbą, bet ji atsisakiusi. Tuomet jis surašęs protokolą, išlipęs iš automobilio ir pastebėjęs atvažiuojant greitosios medicinos pagalbos ekipažą. Kai medikai buvo arti, pareigūnas tikina tik tuomet pastebėjęs, jog ant asfalto guli naujagimis.

Kitas pareigūnas, Artūras Petkus, įvykio tyrėjams pasakojo, jog moteriai atsisakius pagalbos, jis savarankiškai nusprendęs iš savo asmeninio telefono iškviesti medikus. Kad V. Vaitkevičienė gimdo, jis irgi nesupratęs – ji pagalbos nekvietusi ir nedejavusi. Tik išlipęs iš tarnybinio automobilio jis pamatė, jog ant asfalto guli vaikas.

A. Petkus sakė naujagimio į rankas neėmęs tik todėl, kad medikai buvo jau privažiavę, o jis neprofesionaliais medicininiu požiūriu savo veiksmais bijojęs pakenkti kūdikiui.

Vakar dienraščiui V. Vaitkevičienė teigė mananti, kad patruliai, matydami ją atsirėmusią į jų automobilį, turėjo suprasti, jog gimdymas prasidėjo. Ji buvo perbalusi ir stovėjo tiesiai prieš jų veidus.

Ji taip pat tvirtino, kad tik sustabdžius automobilį T. Zelba iškart pareigūnams pranešęs, jog veža gimdyvę, kuri jaučiasi blogai.

T. Zelbai buvo surašytas protokolas už vairavimą išgėrus, tačiau vėliau, šią istoriją paviešinus, nuspręsta jo nebausti.

Nesusikalbėjo

Šilalės rajono ligoninės vadovas Vidmantas Alšauskas savo darbuotojų kaltės taip pat nelinkęs pripažinti. Kalbinamas žurnalistės, jis neslėpė susierzinimo ir tvirtino, kad vaikas gimė ant asfalto tik todėl, kad moterį į Priėmimo skyrių atvežęs T. Zelba nesugebėjo dorai paaiškinti realios situacijos.

Neva pribėgęs prie durų jis pasakė, jog veža gimdyvę, ir paklausė, kur yra Gimdymo skyrius. Budėtoja vos spėjusi jam paaiškinti, kad moterį reikia vežti į Tauragę, nes Šilalės ligoninėje skyrius uždarytas.

„Paklausė ir nubėgo, budėtoja net nespėjo durų atidaryti. Jeigu būtų žmogiškai paaiškinęs, kad ji gimdo – būtume moterį priėmę, juk visuomet suteikiame pirmąją pagalbą. Jūs išpučiate šitą situaciją ir ieškote kaltų ten, kur jų nėra. Nederėtų toliau eskaluoti istorijos”, – tvirtino V. Alšauskas.

Paklaustas, kodėl medikė nepasidomėjo, kaip toji gimdyvė jaučiasi, V. Alšauskas atsakė, kad tai padaryti ji nespėjusi. Ligoninės vadovas tikino, jog ant apšviestos rampos T. Zelba nebuvo užvažiavęs, todėl medikė nematė V. Vaitkevičienės.

Pati kvėdarniškė dienraščiui tvirtino priešingai – ji tikino, kad automobilis ant rampos stovėjo, o medikė ją galėjusi puikiausiai matyti.

Tuoj po įvykio V. Alšauskas buvo į pasitarimą sukvietęs visą Priėmimo skyriaus personalą, ir išsiaiškinus buvo nutarta, kad neturėdami tikslios informacijos medikai negalėjo suteikti pirmosios pagalbos.

Beje, netrukus po šio įvykio į Šilalės rajono ligoninę skubiai buvo atvežta kita gimdyvė, kuri sėkmingai kūdikį pagimdė šios ligoninės Priėmimo skyriuje – į Tauragę jos nesiuntė.

Kreipsis į teismą

Precedentų neturinčiai gimdymo istorijai iškilus į viešumą, V. Vaitkevičienė ir T. Zelba buvo nusprendę nesibylinėti nei su policininkais, nei su medikais, nes neturėjo pinigų advokato paslaugoms.

Tačiau vienas Tauragės advokatas sugyventiniams pasisiūlė jiems atstovauti teisme. V. Vaitkevičienė „Vakarų ekspresui” sakė, kad dabar ketina kreiptis į teismą ir iš medikų, kuriuos laiko kalčiausiais, tikisi prisiteisti 30 tūkstančių litų už patirtą moralinę žalą.

„Jeigu jie būtų mane priėmę laiku, visos šios istorijos galėjo ir nebūti”, – kalbėjo moteris.

Neįprastomis aplinkybėmis gimusi Kamilė auga sveika. Po neurologo apžiūros nebeliko nuogąstavimų, kad tiesiai ant asfalto gimusiam kūdikiui gali būti pažeista galva. Neišnešiota ir vos 2,6 kg svėrusi mergaitė pirmosiomis savaitėmis buvusi labai nerami, todėl motina baiminosi, kad gimdymas galėjo turėti tam įtakos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.