Finansinių nusikaltimų tyrėjai skalpuoja žvejus

Pernai dėl neteisėtai sugautos ir parduotos žuvies Baltijos jūroje surašytas 21 administracinių teisės pažeidimų protokolas, nubausti 20 laivų kapitonai. Bendra baudų suma – 20 tūkst. 250 Lt.

Klaipėdoje Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl pernai nelegaliai sugauto didelio kiekio menkių ir plekšnių. Tyrimas nebaigtas, manoma, kad įtariamųjų ratas gali dar plėstis.

Kol kas 5 laivų kapitonams pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, o vienos bendrovės vadovui ir pavaduotojui – dėl dokumentų klastojimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Vakar „Vakarų ekspresas” bandė pasikalbėti su minėtos bendrovės (pavadinimas redakcijai žinomas), kuriai pareikšti įtarimai, vadovu. Jis tokius įtarimus neigia ir sako, kad pernai jo bendrovė kaip tik nesugavo 28 tonų menkės iš jai skirto limito, kad visi jo darbuotojai normaliai dirba, tad jis nesuprantąs, kas ko iš jo nori. Apie jokius ikiteisminius tyrimus jis nesąs girdėjęs. Ši bendrovė turi vieną savo laivą ir dar kelis nuomojasi.

Žuvininkystės Baltijos jūroje departamento Žvejybos kontrolės skyriaus vedėjas Erlandas Lendzbergas „Vakarų ekspresui” patvirtino, kad tos bendrovės laivo kapitonas pernai balandžio 25 d. buvo nubaustas 5,5 tūkst. Lt bauda už šiurkštų pažeidimą – laivas pagavo daugiau žuvies nei buvo įrašyta laivo žurnale. Neteisėtai pagauta žuvis, tai yra ta, kuri nebuvo pažymėta žurnale, buvo konfiskuota. Pinigai, gauti už neteisėto žuvies kiekio pardavimą, – 18 tūkst. 625 Lt, buvę pervesti į Žuvininkystės departamento prie Žemės ūkio ministerijos sąskaitą. Už neteisėtą žuvies sugavimą atviroje jūroje Žvejybos kontrolės skyriaus inspektoriai baudžia piniginėmis baudomis būtent laivų kapitonus.

FNTT tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad didelė dalis bendrovės sugautų žuvų nebuvo apskaitoma Europos Bendrijų laivo žvejybos žurnaluose bei įmonės buhalterinėje apskaitoje.

Vadovaujant tyrimą kontroliuojančiai Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūrai, buvo atlikta 18 kratų, rasti ir paimti bendrovės juodosios buhalterijos užrašai, įvairūs dokumentai, kuriuos įmonės darbuotojai jau bandė sunaikinti.

Pagal rastuosius bendrovės juodosios buhalterijos dokumentus, FNTT pareigūnai nustatė, kad laivų kapitonai klastojo dokumentus ir didelės dalies sugautų žuvų neįtraukdavo į laivo žurnalus. Apie 35 proc. bendro sugautų žuvų kiekio nebuvo įtraukta į bendrovės apskaitą.

FNTT pareigūnai atskleidė, kad bendrovės darbuotojai, slėpdami savo nusikalstamas veikas, imdavosi atsargumo priemonių. Dažniausiai laivai su sugautomis žuvimis į uostą grįždavo poilsio ar švenčių dienomis, kad būtų kuo mažesnė rizika patekti į žuvų išteklių naudojimo kontrolę jūrų vandenyse vykdančios institucijos akiratį. Buvo užfiksuota atvejų, kai žvejybiniai laivai grįždavo į uostą naktimis.

Tuomet būdavo iškraunamos ir parduodamos neapskaitytos žuvys, o šiam neteisėtam kroviniui pervežti būdavo išrašomi fiktyvūs važtaraščiai.

FNTT nustatė, kad buvo realizuota apie 137 tonas menkių ir 46 tonas plekšnių, kurios buhalterinėje apskaitoje nebuvo apskaitytos, nesumokėti mokesčiai. Be to, pastebėta, kad plekšnės buvo gaudomos ir pardavinėjamos tuo metu, kai šių žuvų gaudymas uždraustas.

Pareigūnai nustatė, kad nelegaliai sugautos žuvys buvo tiekiamos Klaipėdos, Kretingos bei Palangos įmonėms, o šios žuvis realizuodavo vietos turguose bei Latvijos rinkoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.