Kiemų valymas: nauja tvarka problemų neišsprendė

Nuo šių metų pradžios daugiabučių gyvenamųjų namų valymo bei jų priežiūros organizavimą, o kartu ir visas su tuo susijusias išlaidas perėmusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija pripažįsta, kad kol kas šis procesas nevyksta taip sklandžiai kaip tikėtasi.

Pagrindinės problemos – ne iki galo suregistruotos valytinos teritorijos bei Savivaldybės administracijos specialistų, turinčių kontroliuoti, kaip ši paslauga teikiama, trūkumas.

Turima priekaištų ir paslaugos teikėjams – daugiabučius gyvenamuosius namus administruojančioms bendrovėms. Pasak Savivaldybės administracijos direktorės Juditos Simonavičiūtės, jau pirmieji mėnesiai parodė, kad, ko gero, derėjo skelbti viešą konkursą, sutartis pasirašyti ne su dešimčia, kaip dabar, o tik su keliomis bendrovėmis.

Miesto tvarkymo skyrius informaciją apie perimamus plotus pradėjo rinkti dar pernai rudenį. Iki nustatyto termino – 2006-ųjų spalio 2 dienos – visus duomenis pateikė vadinamosios namų valdos. Tuo tarpu maždaug pusė daugiabučių namų savininkų bendrijų šį raginimą ignoravo. Vėliau, jau pasirašant sutartis su paslaugos teikėjais, jų skaičius išaugo iki 60 proc.

Paslaugos pirkimas vyko suskirstant gyvenamuosius rajonus namų valdų principu, prijungiant ir namų savininkų bendrijų perduotas teritorijas.

Nepaisant to, valomi plotai tebetikslinami iki šiol. Pasak J. Simonavičiūtės, daugiau aiškumo turėtų atsirasti sudarius šių teritorijų žemėlapį.

J. Simonavičiūtės įsitikinimu, reikėtų patikslinti ir pačią sąvoką – „kiemų valymas”, kuri esanti labai plati. Neatmetama galimybė, kad ateityje šienavimui, žaliųjų plotų bei želdynų priežiūrai bus skelbiamas atskiras konkursas.

Pasak J. Simonavičiūtės, dar balandį, surinkus ir išanalizavus visą informaciją, ketinama apsispręsti, ar palikti galioti su daugiabučius gyvenamuosius namus administruojančiomis bendrovėmis metams sudarytas sutartis, ar terminui nesuėjus skelbti naują konkursą.

Pasak J. Simonavičiūtės, taip pat kuo skubiau būtina išspręsti ir kontrolės klausimą. Akivaizdu, sakė administracijos direktorė, kad Miesto tvarkymo skyrius su šiandieninėmis savo pajėgomis nėra pajėgus viską aprėpti. Dėl šios priežasties artimiausiu metu ketinama kreiptis į miesto Tarybą su prašymu šiame skyriuje įsteigti papildomų etatų.

Šiandien visos asfaltuotos bei žvyruotos kiemų dangos, žalieji plotai, taip pat šaligatviai ir laiptai valomi penkis kartus per savaitę. Vasaros sezono metu, kuris tęsiasi nuo balandžio 1-osios iki lapkričio, visi plotais rytais valomi nuo 6 iki 8 val. ir vakarais iki 18 val. Žiemą rytais tuo pačiu laiku, o vakarais – iki 16 val.

Preliminariais duomenimis, miestui ši paslauga per metus kainuos 7,1 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.