Kurhauzo byla – teisme

Kelis kartus atidėliotas vakar pagaliau prasidėjo Palangos kurhauzo padegimo teismo procesas.

Bandymas nušalinti prokurorą baigėsi nesėkme, tačiau nušalintas vienas advokatų.

Palangos kurhauzas sudegė 2002 metų rugpjūčio 25 dieną. Iki šiol pastatas teberiogso kaip gaisro dieną. O jį padegę žmonės dar nenuteisti.

Vakar prasidėjusio teismo posėdžio metu iš keturių kaltinamųjų du pripažino kaltę, o kiti du kategoriškai ją neigė.

Teisme nepasirodė vienas sudeginto pastato savininkų – prieštaringai vertinamas verslininkas Gediminas Jacka. Jo advokatė pateikė pažymą apie tai, kad G.Jacka gydomas ligoninėje. Tačiau tai netapo kliūtimi nagrinėti bylą.

G.Jackos patikslintas ieškinys siekia pusantro milijono litų.

Vakar šalies dienraščiai išspausdino G.Jackos užsakomąją publikaciją. Joje teigiama, kad palangiškis tyčia apjuodintas. Iškelti kaltinimai prievartavus turtą, organizavus sumušimą ir nužudymą yra iš piršto laužti.

Trečiadienį Vilniuje nagrinėtas G.Jackos prašymas nutraukti Generalinės prokuratūros atliekamą ikiteisminį tyrimą ir sumažinti užstato sumą. Palangiškio prašymai atmesti.

G.Jacka tvirtina Kurhauzą išdalijęs savo šeimos nariams, o žemė prie jo turi priklausyti Palangai.

Prisipažino benamis

2004 metais 9 kartus teistas nakvynės namų gyventojas Marius Joniškis, apklaustas pareigūnų, be kitų nusikaltimų, prisipažino kartu su Aleksandru Stepanovu padegęs Kurhauzą. Jis pasakojo, jog nusikaltimo užsakovas sutartoje vietoje paliko kelias dešimtis litrų benzino.

Benamius suradęs ir juos padegti pasamdęs, anot kaltinamojo akto, Rolandas Gavėnas. O jį šios paslaugos paprašęs klaipėdietis Algirdas Žilinskas.

A.Žilinskas ilgai laiką buvo artimas G.Jackos dukros aktorės Eglės Jackaitės draugas.

Jis kaltinamas ne tik organizavęs Kurhauzo padegimą, bet ir suklastojęs dokumentus su bendrininkais neteisėtai gavęs 10 tūkst. litų banko paskolą.

Išvyko į Jamaiką

A.Žilinską turėjo ginti du advokatai. Tačiau vieną jų vakar teismas nušalino, mat, tiriant bylą, advokatas Darius Pocius gynė padegimu kaltinamą A.Stepanovą, o teisme ėmėsi ginti A.Žilinską. Tai daryti neleidžia įstatymas.

Tačiau panašu, kad A.Žilinsko interesus procese vis tiek gina du advokatai. Viena – jo samdyta gynėja, kita – G.Jackos interesams atstovaujanti advokatė. Vakar ši teisininkė perskaitė prašymą nušalinti prokurorą, kuriame, be kita ko, teigiama, kad, G.Jackos įsitikinimu, A.Žilinskas nėra prisidėjęs prie istorinio pastato sudeginimo. Jis esą nepagrįstai kaltinamas vien todėl, kad buvo susijęs su E.Jackaite. Tame pačiame prašyme nurodoma, kad A.Žilinskas jau pusmetį su G.Jackos dukra nebendrauja, o ji šiuo metu išvykusi į Jamaiką.

Elgėsi keistai

A.Žilinsko apklausa vakar buvo trumpa. Jis tikino nieko nežinąs apie padegimą.

Jo draugas Rolandas Gavėnas teismo posėdyje elgėsi lyg tardomas partizanas. Nors ir pripažino kaltę, apie 2002-ųjų vasaros įvykius jis užsiminė vos keliais sakiniais. Dar sunkiau jam sekėsi atsakinėti į klausimus. Į teismo posėdžio protokolą viena advokatė prašė įrašyti pastabą, kad kaltinamasis parodymus skaito iš kaltinamojo akto.

Liko neaišku, kodėl R.Gavėnas taip keistai elgėsi. Pertraukos tarp posėdžių metu svarstyta, ar jis nėra padaręs nusikaltimų, kuriuos prisiėmė, ar žodžio neprataria iš susijaudinimo.

R.Gavėnas tikino iš A.Žilinsko sužinojęs, kad užsakovas – Kurhauzo savininkas, kuriam restauruoti nustekentą pastatą esą per brangu, kur kas pigiau jį atstatyti iš naujo.

Buvęs nakvynės namų gyventojas A.Stepanovas pasakojo buvęs skolingas R.Gavėnui, todėl sutikęs už atlygį padegti pastatą. Jo negraužusios abejonės, ar verta tai daryti, nes iš užsakovo sužinojęs, jog savininkas padegėjams neturės pretenzijų ir policijai dėl to nesiskųs.

Daugybę kartų teistas M.Joniškis, tyrimo metu pripažinęs kaltę, vakar tvirtino tai padaręs būdamas abstinencijos būklės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.