Į konkursą – susitarus

Penkiolikos viešųjų pirkimų konkursų baigtis buvo nulemta jiems dar nė neprasidėjus.

Konkurencijos taryba nustatė, kad dalyvaudamos konkursuose remontuoti ugdymo įstaigas trys uostamiesčio bendrovės – „Lamberta”, „Sobo sistemos” ir „Termofora” – viena kitai rengdavo konkursinių pasiūlymų formas ir skaičiuodavo kainas.

Tokie veiksmai padėjo bendrovėms laimėti jas dominančius konkursus.

Už tokį įstatymo pažeidimą bendrovėms iš viso skirta daugiau nei 140 tūkst. litų dydžio baudų.

Nuostolių nepatyrė

Konkurencijos taryba tyrimą pradėjo prieš metus. Jį inicijavo Viešųjų pirkimų tarnyba. „Klaipėdos” žiniomis, ši tarnyba sulaukė tų trijų bendrovių konkurentų skundo.

Tyrimo metu buvo analizuojama 15 viešųjų pirkimų konkursų.

Dviejuose iš jų, kurių laimėtojas turėjo remontuoti mokyklų šildymo ir karšto vandens sistemas, dalyvavo „Lamberta” ir „Sobo sistemos”. Abu konkursus laimėjo „Lamberta”.

Kituose 13 konkursų, kurių laimėtojas remontavo ikimokyklinių įstaigų šildymo ir karšto vandens sistemas, dalyvavo visos trys bendrovės: „Lamberta”, „Sobo sistemos” ir „Termofora”. Visus juos laimėjo „Sobo sistemos”.

Nustatyta, kad nė vieno konkurso nelaimėjusi „Termofora” juose dalyvaudavo pateikusi „Sobo sistemų” parengtas pasiūlymų formas ir apskaičiuotas kainas. Jos būdavo didesnės, nei kitų siūlytojų, taip siekiant sudaryti įspūdį apie konkurenciją.

Švietimo įstaigų ūkio tarnybos viršininkė Violeta Gimbutienė teigė, kad dėl draudžiamų susitarimų savivaldybė nuostolių nepatyrė.

„Tikriausiai tartasi tik todėl, kad norėta konkursus laimėti ir turėti darbo. Kainos padidintos tikrai nebuvo”, – teigė V.Gimbutienė.

Konkursai, kuriuose išaiškinti susitarimai, buvo skelbiami atlikti darbams, kurių vertė nuo kelių šimtų iki 25 tūkst. litų.

Kaltę pripažino

Konkurencijos tarybos atstovė spaudai Palmira Kvietkauskienė teigė, jog tyrimo metu visos bendrovės prisipažino, kad buvo atlikti veiksmai, kuriuos draudžia įstatymai.

Viešųjų pirkimų konkursuose dalyvaujančios bendrovės esą nežinojo, kad taip elgtis negalima.

Konkurencijos taryba už padarytus nusižengimus „Lambertai” skyrė 71 tūkst. 755, „Sobo sistemoms” – 62 tūkst. 774, „Termoforai” – 7 tūkst. 252 litų dydžio baudą.

Už draudžiamus susitarimus gresia bauda, kurios dydis siekia iki 10 proc. bendrovės metinių pajamų.

Konkurencijos tarybos sprendimą bendrovės per 20 dienų gali apskųsti teismui.

Bendrovės „Sobo sistemos” direktorius Marius Usonis teigė, kad bus konsultuojamasi su advokatais dėl galimybės kreiptis į teismą. Jis tvirtino, kad jokių susitarimų prieš konkursus tarp tų trijų bendrovių nebuvo.

Pasiteiravus, kodėl tuomet Konkurencijos taryba pranešė, kad bendrovės, tarp jų ir „Sobo sistemos”, prisipažino, M.Usonis buvo lakoniškas: „Tai yra tarybos nuomonė. Dabar prikurta tiek tarybų ir tarnybų. Gaila, kad nėra nė vienos, kuri padėtų verslui”.

Paklaustas, ar toks nutarimas neturės įtakos jo politinei karjerai, vienas Klaipėdos konservatorių lyderių M.Usonis tvirtino, kad tai nesusiję dalykai, be to, kaip politiką skatins dirbti dar daugiau.

„Lambertos” atstovai Konkurencijos tarybos sprendimo, kol jo nematė, nesiryžo komentuoti.

Tokios pat pozicijos laikėsi ir „Termoforos” direktorius Saulius Stakutis. „Ką jie teigia, lai teigia”, – taip priimtą sprendimą įvertino S.Stakutis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.