Lekėtiškių svajonė – tyras vanduo

Daugiau kaip pusė tūkstančio Šakių rajono Lekėčių miestelio gyventojų jau kurį laiką geriamąjį vandenį priversti pirkti parduotuvėje ar neštis iš šulinį turinčio kaimyno

Lekėčiuose centralizuotai iš čiaupo tekantis vanduo yra rudas ir keistai dvokiantis. Kaip LŽ pasakojo miestelio gyventojai, nosį riečiantis vanduo į jų namus pradėjo tekėti praėjusių metų pabaigoje.

Varginantis rūpestis

„Jo nei maistui naudosi, nei gyvulius girdysi… Tartum į vandenį kas būtų pašvinkusį kiaušinį įmetęs”, – skundėsi žmonės. Jie jau ne kartą dėl prasto vandens kreipėsi ir į rajono savivaldybę, ir į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Tačiau tiekiamo vandens kokybė nepagerėjo. „Mums aiškina, kad jis mūsų sveikatai nepavojingas. Tačiau mes tuo netikime”, – tvirtino lekėtiškiai. Jie pavargo nuo nuolatinio plastikinių butelių tampymo iš parduotuvės ar bėgiojimo su kibiru pas kaimynus. Juoba kad šulinį galima aptikti reto gyventojo kieme, daugiausia sodybose miestelio pakraščiuose.

Sveikatai nepavojingas?

„Galiu patvirtinti, kad miestelio gyventojams centralizuotai tiekiamas vanduo yra ne toks, koks turėtų būti”, – LŽ sakė ir Lekėčių seniūnas Jonas Kubilius. Jo teigimu, geriamojo vandens kokybė suprastėjo, kai praėjusių metų pabaigoje jį tiekianti bendrovė „Šakių vandenys” pradėjo eksploatuoti naują vandens gręžinį, nes senajame, kurio vanduo buvo kokybiškas, jis išseko.

Dėl kokių priežasčių į miestelėnų namus tiekiamas dvokiantis vanduo, Kubilius tvirtino nežinantis. „Gal reikėjo gilesnį gręžinį gręžti – dabar jis tėra 90 metrų gylio. Gal net kitoje vietoje?” – svarstė seniūnas.

Kiek ir kuo užterštas Lekėčių miesteliui centralizuotai tiekiamas vanduo, tyrė Šakių rajono valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Pasak inspektoriaus Albino Kasiliausko, gyventojams pernelyg baimintis nėra dėl ko. Nors vandenyje ir per didelis geležies, amonio bei sieros junginių kiekis, žmonių sveikatai jis nepavojingas.

Nepatogumai laikini

„Iki trijų kartų daugiau teršalų, nei leidžiama, ir nepavojingas sveikatai? Netikiu”, – piktinosi Lekėčių gyventojas Petras Gestautas.

Už gyventojų aprūpinimą geriamuoju vandeniu atsakingos Šakių rajono savivaldybės Ūkio skyriaus vedėjo Kęstučio Kuncaičio tikinimu, lekėtiškių problemos jam gerai žinomos.

„Kol buvo vandens senajame gręžinyje, diskusijų dėl vandens kokybės nekildavo. Tačiau su „Šakių vandenimis” esame sutarę, kad centralizuotai tiekiamas vanduo bus valomas. Lekėčiuose yra apie 1999 metus pastatyti vandens gerinimo įrenginiai, tik jie kol kas neveikia”, – aiškino Kuncaitis.

Anot jo, jei būtų nuspręsta, kad senuosius vandens valymo įrenginius remontuoti ir eksploatuoti neapsimoka, būtų pasirūpinta, jog į Lekėčius geriamasis vanduo būtų gabenamas cisternomis.

„Šie nepatogumai yra laikini. Jau projektuojama nauja vandens tiekimo Lekėčiams sistema. Po metų kitų turėtų būti pradėtos ir statybos. Jos bus finansuojamos iš Europos Sąjungos lėšų įgyvendinant Nemuno vidurupio projektą”, – sakė Kuncaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.