Pirmasis modernus šalies sąvartynas jau veikia

Į netoli Šiaulių esantį Aukštrakių sąvartyną rieda pirmieji šiukšliavežiai – valstybinė komisija pagaliau pripažino jį tinkamu naudoti. Šiaulių regioninis sąvartynas yra pirmas Lietuvoje iš statomų dešimt modernių regioninių sąvartynų.

Kol kas Aukštrakiuose baigta statyti tik pirmoji sąvartyno atliekų kaupo sekcija iš numatytų keturių. Pirmosios sekcijos plotas – 4,17 hektaro, talpa – 300 tūkst. tonų atliekų. Viso sąvartyno kaupo plotas numatomas 11,5 hektaro, talpa – 1,5 mln. tonų atliekų. Prognozuojama, kad tokio sąvartyno Šiaulių regionui pakaks 15 metų.

Pradėjus eksploatuoti Aukštrakių sąvartyną Šiaulių apskrityje bus uždaryti visi šiuo metu veikiantys, bet Europos Sąjungos (ES) reikalavimų neatitinkantys sąvartynai, tarp jų – ir pagrindinis Šiaulių miesto sąvartynas Kairiuose, į jį ligi tol buvo gabenamos komunalinės atliekos.

ES Atliekų sąvartynų direktyva iš Bendrijos narių reikalauja mažinti taršą, kuri sklinda iš sąvartynų. Pasak Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro vadovo Regimanto Vėgėlės, naujo sąvartyno dugnui sandarinti naudotos patikimos sintetinės medžiagos (bentonito kilimėlis, geomembrana, geotekstilė) nepraleis teršalų į žemės gelmes, filtratas bus surenkamas ir utilizuojamas. Sąvartyno kaupo paviršius numatytas taip pat sandarus, bus metano dujų surinkimo ir utilizavimo sistema.

Regioninį sąvartyną Aukštrakiuose projektavo švedų kompanija „WSP International Sweden AB”, su ja Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras sutartį pasirašė 2003 metų rugsėjį, o statė Estijos bendrovė AS „Merko Ehitus”. Sąvartyno statyba kainavo 9,8 mln. litų.

Aukštrakių sąvartyno statyba yra viena sudedamųjų minėto Atliekų tvarkymo centro įgyvendinamo projekto „Šiaulių regiono atliekų tvarkymo sistemos plėtra” dalių. Jo bendra vertė – 9,4 mln eurų.

56 proc. lėšų kaip negrąžintiną paramą skyrė ES, 22 proc. – Lietuvos Vyriausybė, likusią dalį sudaro banko suteikta paskola.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.