Nematyti Žibunto Mikšio ekslibrisai

Šiaulių dailės galerijoje per Prancūzų kultūros savaitę surengta žinomo lietuvių menininko Žibunto Mikšio, daugiau nei keturis dešimtmečius gyvenančio Paryžiuje, ekslibrisų paroda „Ex libris”

Jau tampa gražia tradicija vykstant Prancūzų kultūros savaitei Šiaulių dailės galerijoje rengti Prancūzijos menininkų kūrybos parodas. Šiauliečiams jau pristatytos Prancūzijos grafikių Jannine Herve ir Brigitte Coudrain kūrybos parodos. Šiemet į galeriją sugrįžo meno gerbėjams gerai žinomo Paryžiaus lietuvio grafiko Žibunto Mikšio ekslibrisai. Sugrįžo, nes Šiauliuose Mikšio kūryba pristatoma jau ne pirmą kartą, ir pats autorius yra viešėjęs mieste.

Aštuoniasdešimt ketvirtuosius einantis menininkas iki šiol labai aktyviai domisi Lietuvos ir Šiaulių miesto meniniu ir politiniu gyvenimu, kultūrine spauda, susirašinėja su meno žmonėmis. Prancūzų kultūros propagavimu mieste bene labiausiai rūpinasi Šiaulių universiteto docentas, literatūrologas ir vertėjas Vytautas Bikulčius, kurio iniciatyva buvo surengta ir ši paroda. Į jos atidarymą atvyko Prancūzijos ambasados Lietuvoje kultūros atašė Julienas Couzy.

Grafikas Mikšys, sukūręs daugybę ekslibrisų linoraižinio, oforto, akvatintos technikomis, dažniausiai juos skiria lietuvių kultūros ir meno žmonėms, tuo liudydamas, kad savo širdimi jis niekada neatitrūko nuo gimtosios šalies. Įdomią detalę per parodos atidarymą atskleidė ekslibriso meno puoselėtojas, Šiaulių ekslibriso muziejaus vadovas Jonas Nekrašius: dailininkas niekuomet nėra dalyvavęs jokiuose ekslibrisų konkursuose.

Šiauliuose surengta paroda įdomi tuo, kad joje eksponuojami šeši dar niekada Lietuvoje nerodyti Paryžiaus lietuvio ekslibrisai. Tarp jų ir pirmasis grafiko darbas, sukurtas 1940 metais, nuo kurio prasidėjo visas menininko kūrybos kelias. Žibunto kūriniai patraukia ekspresyviu šriftu, kuris siejamas su vaizdu, grubiais štrichais, subtiliais pustoniais ir nepakartojama grakščia linija. Šriftinis tekstas subtiliai siejasi su vaizduojamomis detalėmis, architektūriniais siluetais. Mažosios grafikos kūriniai išsiskiria elegantiška forma ir mintimi, simboliais ir asociacijomis, vaizdo dekoratyvumu ir vientisumu, dvasingumu ir intelektualumu. Autoriaus ekslibrisai turi savo vidines prasmes ir gylį, o žiūrovui palieka galimybę mąstyti ir interpretuoti.

Mikšys 1944 metais pasitraukė iš Lietuvos į Vokietiją ne savo noru – jis buvo priverstas gelbėtis nuo stalininės sistemos. 1946-1949 metais Štutgarto dailės akademijoje studijavo tapybą ir teatro kostiumą. 1947-1949 metais mokėsi privačioje dramos akademijoje režisūros. Daug keliavo po Vakarų Europos šalis, JAV, kol nuolatine gyvenimo vieta nuo 1962 metų pasirinko Paryžių. Prancūzijos lietuvių bendruomenė 1999 metais išrinko Mikšį tarybos pirmininku. Iškilus lietuvių išeivijos grafikas Lietuvai yra padovanojęs nemažai knygų ir meno kūrinių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.