Grupė „4Fun“ nugalėjo teisėtai

Nors grupės „4Fun” pergalė nacionalinėje „Eurovizijos” atrankoje sukėlė nemažai triukšmo, į konkursą vyks būtent Julija Ritčik ir jos komanda.

Praėjusį savaitgalį vykusiame nacionalinės atrankos finale, nugalėjusi 11 konkurentų, bilietą į Suomijos sostinę Helsinkį, kur gegužės 12-ąją dieną vyks „Eurovizijos” finalas, laimėjo Julija Ritčik ir grupė „4 Fun”. Jos daina „Love or Leave” surinko 23 tūkst. 888 žiūrovų balsus, o LRT atrėmė kaltinimus esą dainininkė ir jos grupė nugalėjo per klaidą.

Dvigubas balsavimas

Pirmą kartą finale taikyta „dvigubo balsavimo” sistema, kuri, anot organizatorių, beveik iki nulio sumažina atsitiktinio laimėjimo galimybę. Pirmiausia žiūrovai balsavo už 1 iš 11 finalo dalyvių. Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad daugiausia balsų atitinkamai gavo: Rūta Ščiogolevaitė ir jos daina „If I ever make you cry”, Aistė Pilvelytė, atlikusi kūrinį „Emotional Crisis” bei J. Ritčik su grupe „4 Fun”.

Šios atlikėjos dar kartą susirungė superfinale, kuriame daugiausia žiūrovų balsų gavo J. Ritčik. Daugeliui susirinkusiųjų LRT klube toks rezultatas buvo netikėtas, nes koncerto metu buvo šnabždamasi, jog realiausias galimybes laimėti turi R. Ščiogolevaitė arba A. Pilvelytė.

Paskelbus laimėtoją, R. Ščiogolevaitė neslėpė apmaudo ir verkdama kažką emocionaliai kalbėjo savo draugui Deivydui Meškauskui. Buvo girdėti, kad neigiamoms emocijoms išreikšti atlikėja vartoja ir keiksmažodžius.

Tiek superfinale pralaimėjusios R. Ščiogolevaitė ir A. Pilvelytė, tiek kiti finalo dalyviai ilgai LRT klube neužsibuvo.

Abejonės dėl rezultatų

Turbūt jau tampa tradicija, kad kiekvienais metais abejojama „Eurovizijos” balsavimo rezultatais. Šįmet paskelbus rezultatus, įvairiuose interneto forumuose užvirė diskusijos esą balsavimo rezultatai netikslūs.

Šiuose žodžiuose galbūt ir yra tiesos, nes tiesioginės transliacijos metu nacionalinio „Eurovizijos” finalo vedėjas Rolandas Vilkončius, skelbdamas superfinalo dalyvius, supainiojo jų pasirodymų eiliškumą.

Anot vedėjo, superfinalo dalyviai turėjo pasirodyti tokia tvarka: R. Ščiogolevaitė, A. Pilvelytė ir J. Ritčik su „4 Fun”. Tačiau neilgai trukus vedėjas pasitaisė ir sukeitė R. Ščiogolevaitės bei J. Ritčik pasirodymo vietas. Tai davė pagrindo suabejoti balsavimo rezultatais, nes paskelbus galutinius žiūrovų balsavimo rezultatus R. Ščiogolevaitė buvo pažymėta 1 numeriu, A. Pilvelytė – 2, „4 Fun” – 3.

Abejojantys balsavimo rezultatais mano, jog R. Ščiogolevaitei skirti balsai per klaidą galėjo atitekti J. Ritčik. „Eurovizijos” koordinatorius ir LTV prodiuseris Jonas Vilimas patikino, kad jokios klaidos nebuvo ir balsavimas praėjo sklandžiai.

Bene pirmąkart vertinimo komisijos, kurią sudarė „LT United” nariai Andrius Mamontovas ir Ovidijus Lukošius, režisierius Vytenis Pauliukaitis, dainininkas Alanas Chošnau, muzikologė Zita Kelmickaitė bei radijo „Opus 3” direktorius Darius Užkuraitis, nuomonės sutapo. Jei būtų neveikusios komunikacijos priemonės ir žiūrovai būtų negalėję balsuoti, komisijos valia į Helsinkį būtų važiavusi grupė „4 Fun”.

Rūta vėl antra

Atrodo, kad jau tampa nemalonia tradicija, kad dainininkės R. Ščiogolevaitės dalyvavimas įvairiuose konkursuose vainikuojamas antrąja vieta.

Šįkart Rūtai taip nutiko jau ketvirtąkart. Antrąja vieta teko tenkintis Baltijos šalių jaunųjų atlikėjų konkurse „Fizz SuperStar”, prieš trejus metus vykusioje „Eurovizijos” atrankoje bei prieš keletą mėnesių pasibaigusiame LTV projekte „Lietuvos šokių dešimtukas”.

Trečias kartas nemelavo

J. Ritčik ir grupė „4 Fun” muzikuoja šešerius metus, o „Eurovizijos” atrankoje dalyvavo trečią kartą. Dainininkė sakė, jog pergalės jausmas labai geras, nes į dainą ji sudėjusi daug širdies bei visada tikėjusi tuo, ką daro.

„Šįmet dalyvaudama konkurse supratau, kad verta galvoti tik apie pirmą vietą, nes tada yra daugiau šansų laimėti, – prisipažino 35 metų atlikėja, kalbėdama, kurios vietos tikėjosi šiųmetinėje atrankoje. – Tačiau konkursas – neprognozuojamas dalykas, todėl, kokią vietą galime užimti Helsinkyje, pasakyti negaliu.

Galiu pasakyti tik, kad padarysime viską, kas nuo mūsų priklauso.”

Sukūrė prieš dešimtmetį

Pasak J. Ritčik, pasirodymą grupė tobulins, tačiau pagrindinė „šešėlių teatro” idėja išliks.

„Galbūt bandysime patobulinti pasirodymą, kad jis nebūtų toks statiškas, bet visgi aš apipavidalinant šią dainą didelio veiksmo nematau.

Priemonės, kurias mes pasirinkome, yra pateisinamos tuo, kad daina yra apie meilę ir išsiskyrimą, todėl ir buvo pasirinktos šviesos, šešėliai, juoda ir balta spalvos. Nenorime nukreipti dėmesio nereikalingomis detalėmis, kurios nieko neduoda, tik nukreipia dėmesį nuo pačios dainos”, – pasakojo atlikėja.

Julija prisipažino, kad beveik dešimtmetį stebinti šį konkursą ir pastebėjusi, kad jame atsirado per daug šou vardan šou. O, atlikėjos nuomone, konkurse trūksta tiesiog gražių dainų.

„Šįmet dalyvavau su lyriška ir mano skoniui gražia daina. Galbūt šis kūrinys sutapo ir su tuo, ką norėjo matyti žiūrovai. Juk buvo ir tokių atvejų, kai „Eurovizijoje” lyrinės ir paprastos dainos atlikėjas užėmė aukštą vietą”, – teigė ji.

Pergalę atnešusią dainą Julija sukūrė beveik prieš dešimtmetį, kai prasidėjo jos ir dabartinio vyro, grupės būgnininko Laimono Staniulionio, meilės istorija.

Lietuvos atstovė „Eurovizijoje” yra baigusi muzikos mokyklą, fortepijono klasę, tačiau dirba anglų kalbos mokytoja vienoje Vilniaus mokyklų.

J. Ritčik – dviejų vaikų mama. Keturiolikmetis sūnus Ivanas iš pirmosios santuokos studijuoja sportinę gimnastiką Vokietijoje, o mažasis septynmetis sūnus Aivaras šįmet pradės lankyti mokyklą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.