JAV įteikta Pociūnui skirta Laisvės premija

Žuvusiam saugumo karininkui Vytautui Pociūnui skirtą Lietuvių fronto bičiulių Los Andželo sambūrio Laisvės premiją atsiėmė jo vyresnysis brolis Algimantas

Lietuvių fronto bičiulių Los Andželo sambūrio Laisvės premija skiriama antrą kartą. Pernai ji buvo įteikta per Sausio 13-osios įvykius žuvusios Loretos Asanavičiūtės motinai. Šiemet per tūkstantį JAV dolerių siekiančią premiją nuspręsta skirti vasarą Baltarusijoje žuvusio saugumo karininko ir diplomato Vytauto Pociūno artimiesiems. Diplome, kurį pasirašė Laisvės premijos fundatorius, Lietuvių fronto bičiulių Los Andželo sambūrio pirmininkas Rimtautas Marcinkevičius ir šio sambūrio komiteto pirmininkė Žibutė Brinkienė, įrašyti žodžiai: „Saugumo pulkininkui Vytautui Pociūnui, žuvusiam už Lietuvos nepriklausomybę.”

Vasario 18-ąją Los Andžele premiją atsiėmęs Pociūno brolis Algimantas LŽ pažymėjo, kad tenykščiai lietuviai neabejoja karininko nuopelnais. „Mums, artimiesiems, šis Amerikos lietuvių įvertinimas buvo labai svarbus, nes Lietuvoje situacija dėl brolio žūties tebeliko neaiški. Šis įvertinimas – dar vienas patvirtinimas, kad brolis Vytautas nugyveno teisų gyvenimą, šviesaus jo atminimo priminimas”, – sakė Algimantas Pociūnas.

Jo teigimu, Amerikos lietuviai brolio Vytauto žūtį vertina vienareikšmiškai – kaip susidorojimą. „Jų nuomone, Vytauto veiklos ir žūties tyrimas turėtų būtų pratęstas, o visoms aplinkybėms išaiškinti neturėtų prireikti dešimtmečio, kaip atsitiko Juro Abromavičiaus atveju”, – sakė žuvusiojo brolis. Algimanto Pociūno teigimu, artimieji šiuo metu susipažįsta su prokuratūros tyrimo išvadomis, o vėliau spręs, ar prašyti pratęsti tyrimą.

Pociūno veiklą ir nuopelnus pažadėjo įvertinti ir prezidentas Valdas Adamkus. Vasario 16-osios proga valstybės ordinu apdovanoti žuvusį saugumo karininką valstybės vadovą ragino Piliečių santalka. Jos atstovai siūlė pagerbti Pociūną Vyčio kryžiaus ordino Komandoro kryžiumi. Tačiau vasario 16-ąją šis apdovanojimas nebuvo įteiktas.

Valstybės apdovanojimai Lietuvoje teikiami dukart per metus – taip pat ir liepos 6-ąją, Mindaugo karūnavimo dieną.

Pasak Prezidentūros kanceliarijos ordinų reikalų vedėjos Zitos Andrijonienės, kandidatūros liepos 6-osios apdovanojimams bus svarstomos ir dekretas dėl jų rengiamas gegužės pabaigoje-birželio pradžioje. Tada turėtų paaiškėti, ar Mindaugo karūnavimo dienos proga bus pagerbtas Pociūnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.