Dėl leukocitų – galvosūkiai

Lotynų Amerikos sportinių šokių Lietuvos čempionate jaunučių varžybose šeštadienį trečiąją vietą laimėjusi Kamilė Baziukaitė šiandien galėjo pergale nesidžiaugti.

Klaipėdos sporto medicinos centro gydytojų išvada, kad mergaitės kraujas prastas, vos nesutrukdė išvažiuoti į čempionatą Druskininkuose.

Kitos medicinos įstaigos medikai, pakartoję tyrimus, ne tik paneigė kolegų iš Sporto medicinos centro išvadas, bet ir sukritikavo jų darbo metodus.

Mergaitę badė dukart

Aštuonmetė Kamilė jau nebe pirmus metus lanko sportinius šokius „Žuvėdroje”.

Todėl mergaitei buvo labai svarbu dalyvauti savaitgalį Druskininkuose vykusiame Lotynų Amerikos sportinių šokių čempionate.

Jau prieš mėnesį buvo nupirkti kelionės bilietai, užsakytas kambarys viešbutyje.

Tačiau prieš čempionatą Klaipėdos sporto medicinos centre aštuonmetei Kamilei atlikti tyrimai parodė, kad jos kraujyje žymiai padidėjęs leukocitų kiekis.

Mergaitės artimuosius tyrimų išvados gerokai išgąsdino. Pasitarę jie suabejojo, ar kraujas gali būti blogas – juk mergaitė sveika. Todėl dar tą pačią dieną kreipėsi į privatų medicinos centrą, prašydami pakartotinai ištirti mažylės kraują.

„Anos gydymo įstaigos gydytojai nustebo, kad Sporto medicinos centre mergaitei buvo imtas kraujas iškart po treniruotės. Jie mums paaiškino, kad net iškart po dušo paimtas kraujas nebūna geras, ir patarė tyrimus atlikti kitos dienos rytą. Kitądien atlikus tyrimus paaiškėjo, kad anūkės kraujas – kuo puikiausias”, – pasakojo Kamilės močiutė Marija Petrilienė.

Močiutė stebėjosi, kad sporto medicinos centro gydytojai tikrino anūkės kraują iškart po treniruotės.

Esą dėl nepalankios išvados, vos nesutrukdžiusios dalyvauti čempionate, šeima patyrė nereikalingą stresą, o mergaitei teko dukart kęsti dūrius, kurių ji bijo.

Kaltinimai pribloškė

Mergaitę tyrusi Klaipėdos sporto medicinos centro gydytoja Violeta Varnelienė buvo priblokšta kaltinimais neprofesionalumu.

Trisdešimt metų tirianti sportininkų sveikatą ir su šokėjais ne vienerius metus dirbanti medikė teigė iki šiol sulaukdavusi tik padėkų.

V.Varnelienė sakė, kad aptikusi prastus mergaitės kraujo rezultatus patarė tyrimą pakartoti iš naujo.

„Mergaitės tėvelis prašė, kad duočiau vienkartinį leidimą vykti į varžybas, tačiau aš pasipriešinau. Intensyviai sportuojantys vaikai skiriasi nuo kitų savo fiziniais krūviais, todėl jiems taikomi aukštesni sveikatos reikalavimai. Aš naktį negalėčiau užmigti, jeigu žinodama, kad aštuonerių metų Kamilės kraujas blogas, leisčiau jai šokti. Tai būtų neprofesionalu”, – teigė gydytoja.

Klaipėdos sporto medicinos centro vyriausioji gydytoja Sigita Kibildienė sakė, kad padidėjęs leukocitų keikis gali signalizuoti apie rimtos ligos pradžią, kuri sportininkams gali būti itin pavojinga.

„Viena žinoma sportininkė pas mus išsityrė kraują. Jai taip pat buvo nustatyta leukocitozė. Patariau tyrimus pakartoti. Po poros dienų paaiškėjo, kad sportininkė yra užsikrėtusi gripu”, – prisiminė S.Kibildienė.

Pacientus įspės

S.Kibildienė sakė, kad leukocitų kiekis mergaitės kraujyje galėjo padidėti dėl keleto priežasčių.

„Leukocitų keikis kraujyje gali padidėti dėl didesnio fizinio krūvio, streso, esamos ar prasidedančios ligos arba net užvalgius riebesnio maisto. Todėl neneigiu, kad kraujas gali suprastėti ir po treniruotės, bet taip būna ne visiems ir ne visada”, – sakė vyriausioji gydytoja.

V.Varnelienė pritarė, kad treniruotės nebūtinai pablogina kraujo būklę. Esą kartais sportininkai siunčiami į laboratoriją atlikti tyrimus iškart po to, kai baigia minti dviratį treniruoklį.

Tačiau kraujo tyrimai nebūna blogi.

Kodėl tada dviejų gydymo įstaigų medikų nuomonės nesutampa dėl to, kada geriausiai tirti kraują?

„Kai mergaitės tėvai kreipėsi į privatų medicinos centrą, jie jau žinojo tyrimo rezultatus. Todėl galėjo numatyti, kas juos pablogino. Jeigu jie nebūtų žinoję, kad mergaitė yra po fizinio krūvio, o jos kraujas – blogas, esu tikra, kad jie taip pat būtų darę tyrimus iškart. Tačiau į pacientų skundus atsižvelgsime. Nuo šiol visus įspėsime, kad jeigu jie atėjo po treniruotės, tai gali pabloginti kraujo būklę”, – žadėjo S.Kibildienė.

Prastėja pavalgius

Nacionalinio kraujo centro Klaipėdos filialo direktorius Bronius Pliuškys neneigė, kad fizinis krūvis gali lemti leukocitozę.

„Leukocitų kiekis gali padidėti net po sočių pietų, kadangi pavalgius skrandžio būklė prilygsta tai, kuri būna gastrito metu. Fizinis krūvis taip pat turi įtakos kraujo būklei. Kraujo tyrimus reikėtų atlikti iš ryto, geriau nevalgius. Tada tyrimai yra objektyviausi”, – paaiškino B.Pliuškys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.