Derybų prieangyje – tik garsus trypčiojimas

Skirtingas partijų požiūris į galimą koaliciją Vilniaus taryboje trukdo joms sėsti prie rimtesnių derybų stalo, nors aistros verda dar neradus atspirties taškų

Trečiadienį iš esmės paaiškėjusi Vilniaus miesto naujosios tarybos sudėtis politinių koalicijų būrimo proceso nė kiek nepalengvino. Priešingai, dėl įvairių nesusipratimų jis tapo dar sudėtingesnis. Konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis, užbėgdamas įvykiams už akių, net pagrasino partiečiams trenksiąs durimis, jei šie derėsis ne su tais, su kuriais reikia. Trijų partijų atstovus subūrusi „švarioji koalicija” vis dar viliasi, kad prie jos prisidės lenkai, susibičiuliavę su liberaldemokratais. Tikimasi ir Lietuvos rusų sąjungos indėlio.

Teorinė galimybė

Vakar aktyviai aptarinėta žinia, kad europarlamentaras, buvęs konservatorių lyderis Landsbergis grasina trauktis iš partijos, jei Tėvynės sąjungos (TS) atstovai sostinės taryboje sumanytų sudaryti koaliciją su daugiausia mandatų laimėjusiais nušalintojo prezidento Rolando Pakso vadovaujamais liberaldemokratais. „Man tai nepriimtina. Manau, tokioje partijoje nebūčiau”, – sakė Landsbergis, paklaustas, kaip vertintų konservatorių ir liberaldemokratų koaliciją.

Vakar profesorius LŽ teigė nemanantis, kad galėtų vykti kokios nors derybos dėl koalicijos tarp minėtų dviejų partijų, esą jis kalbėjęs tik apie teorinę galimybę. Kaip ir apie traukimąsi iš partijos. „Nemanau, jog realiai tokia problema man iškils”, – sakė europarlamentaras.

Bet kas netinka

Paklaustas apie valdžios formavimo Vilniaus mieste tendencijas, Landsbergis prisipažino, kad jam visiškai nepriimtina socialdemokratų lyderio Algirdo Brazausko pozicija žūtbūt patekti į valdančiąją koaliciją. „Mano požiūriu, negalima eiti į koaliciją su bet kuo, o socialdemokratams, buvusiems komunistams, tai, matyt, priimtina. Tik, ar klausys tokių nurodymų jaunieji socialdemokratai”, – abejojo Landsbergis.

Naudingų pokyčių, pasak profesoriaus, galėtų būti, jei liberalcentristų vadovas, dabartinis sostinės meras Artūras Zuokas „atpalaiduotų” savo partiečius „savarankiškesniam būviui”. „Jei dabar, kai visiškai neturi perspektyvų būti meru, jis daugiau orientuotųsi į verslą, o ne į politikos darymą miesto taryboje, visiems būtų lengviau”, – tvirtino Landsbergis.

Pasiteiravus, ar tarp kandidatų į sostinės merus mato tikrai potencialų asmenį, europarlamentaras tikino nenorįs savo kalbomis aštrinti ir taip gana sudėtingos situacijos.

Kaltina liberaldemokratus

Sostinės konservatorių lyderio Kęstučio Masiulio manymu, Landsbergio perspėjimas dėl galimo pasitraukimo iš partijos – skubotas, nes galimybė sudaryti koaliciją su liberaldemokratais nesvarstoma. „Nežinau, kuo jis remiasi, iš kur tokia informacija”, – stebėjosi konservatorius.

Masiulio žodžius išplatindama pareiškimą patvirtino TS pirmininko pavaduotoja Rasa Juknevičienė. „Tėvynės sąjunga nesidera ir ateityje nesiderės su liberaldemokratais dėl jokių koalicijų sudarymo Vilniaus miesto taryboje, nes visiškai neįmanomu dalyku laikome konservatorių darbą bet kokioje koalicijoje, kurioje dalyvautų Pakso liberaldemokratai”, – sakė Seimo narė.

Juknevičienės nuomone, gandus apie galimą partijų bendradarbiavimą skleidžia liberaldemokratai, „kurie, matyt, yra apskaičiavę, kad jiems naudinga pagerinti savo įvaizdį stengiantis parodyti kuo didesnį derybinį sąmyšį Vilniuje ir ištrinti bet kokias vertybines takoskyras tarp partijų”.

Klijuoja etiketes

Liberaldemokratas Juozas Imbrasas griežtai atmetė Juknevičienės kaltinimus dėl gandų skleidimo. Jis tvirtino seniai pažįstantis konservatorių Masiulį, kartu dirba kadenciją baigiančioje Vilniaus miesto taryboje. „Sutikau Masiulį savivaldybės vestibiulyje – pasikalbėjome. Su juo daugiau kaip metus esame opozicijoje, daugeliu klausimų sutariame. Tai jokie gandai”, – piktinosi Imbrasas.

Pasak jo, konservatoriai nuolat klijuoja liberaldemokratams įvairiausias etiketes, tačiau niekaip nedrįsta pasakyti pagrindinės priežasties, kodėl jų taip nemyli. „Kai Paksas nepritarė „Williams” aferai, ir jis, ir visi liberaldemokratai tapo konservatorių priešais”, – konstatavo Imbrasas. Liberaldemokratas įsitikinęs, kad derėtis su Pakso partija dėl koalicijos konservatoriams draudžia Landsbergis.

„Jeigu konservatoriams rūpi sostinės ir miestiečių problemos, nematau priežasčių, kodėl jie negalėtų dirbti drauge. Žinoma, jei visą laiką jie sakys, kad mes esame blogi, bet nenurodys kodėl, tada bendradarbiavimas sunkiai įsivaizduojamas”, – pripažino Imbrasas.

Jo nuomone, būsimą sostinės tarybos daugumą, be liberaldemokratų, sudarys socialdemokratai, lenkai ir dar kas nors. Imbrasas įsitikinęs, jog jiems pavyks suformuoti gana tvirtą daugumą, kuri galės dirbti ne vienus metus. Pasak liberaldemokrato, visos septynios mandatus Vilniuje gavusios partijos šiuo metu aktyviai aiškinasi pozicijas.

Laukia lenkų

Vakar vykusiame „švariosios koalicijos” (konservatoriai, socialdemokratai, liberalai) posėdyje Lenkų rinkimų akcijos atstovai nedalyvavo, nes jos lyderis Valdemaras Tomaševskis yra išvažiavęs į Lenkiją.

„Nusprendėme, jog Vilniui geriausia būtų socialdemokratų, konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Lenkų rinkimų akcijos koalicija – tikimės, ji prisidės. Taip pat laukiame, kad prisidės Rusų sąjunga. Tai būtų 28 balsai”, – dėstė socdemų kandidatas į sostinės merus Algirdas Paleckis. Jis tvirtino šnekėjęs su Tomaševskiu ir sutaręs dėl tolesnių pokalbių. „Kalbėjome ir su Pakso liberaldemokratais, tačiau manome, kad Vilniui geriausia koalicija būtų ta, kurią minėjau”, – teigė Paleckis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Derybų prieangyje – tik garsus trypčiojimas"

  1. eima

    protingas zmogus i kolicija neitu tik su zuoku ir su lansbergiu, nes ju galvose svilpia vejai, ir mato tik kaip prikisti savo kisenes. jiems lietuvo viskai neidomu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.