Geresnių atlyginimų locmanams dar teks palaukti

Vakar maištaujantiems Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos (KVJUD) darbuotojams buvo pažadėta padidinti darbo užmokesčio fondą puse milijono litų – taip bus atsilyginta už nesumokėtus viršvalandžius nemažinant nuo kovo didinamų atlyginimų.

Vakar aptarti iškilusių problemų dėl neapmokėtos viršvalandžių dalies bei atlyginimų didinimo su KVJUD locmanų profsąjungos nariais susitiko susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius bei sekretorius Arvydas Vaitkus.

Ministras pažadėjo, jog į patvirtintą darbo užmokesčio fondo sąmatą bus įtraukta dar 500 tūkst. litų – kompensuoti paskutinių trejų metų neapmokėtus viršvalandžius apie 120 pamaininį darbą dirbantiems žmonėms. Tai reiškia, kad nuostoliai nebus padengti, kaip teigia locmanai, pačių nukentėjusiųjų ir niekuo dėtų kitų darbuotojų sąskaita.

Taip pat nuspręsta, jog nuo kovo 1-osios direkcija savo darbuotojams gali padidinti atlyginimus vidutiniškai 18 procentų.

Vis dėlto locmanų profsąjungos atstovai neliko patenkinti susitikimo rezultatais – jie iškėlė ir naujųjų darbo grafikų, pagal kuriuos jie iki šiol atsisako dirbti, klausimas.

Pasak vyriausiojo locmano Vytauto Grigeliūno, direkcija po „maišto” pakeitė locmanų darbo grafikus, panaikindama viršvalandžius, kurie, jo skaičiavimais, sudaro apie 17,5 proc. atlyginimo. Esą išeina taip, jog iš 18 proc. pakelto tarifinio atlyginimo, dirbant pagal naujus grafikus, minusuosis tie 17,5 proc., ir realiai locmanų užmokestis pakils tik puse procento.

KVJUD generalinis direktorius Sigitas Dobilinskas paaiškino, kad viršvalandžiai Darbo kodekse nėra numatomi, todėl atsisako juos specialiai „programuoti”. Tačiau jis pripažino, jog jų išvengti neįmanoma ir už juos mokėti neatsisakoma.

Be kita ko, locmanų profsąjungos pirmininkas Artūras Didikas priminė, kad jų atlyginimai nekilo dar nuo 2000 metų, kai kitiems, mažiau uždirbantiems, darbuotojams jis 2005-aisiais buvo keltas 15 proc.

„Čia yra nepagarba mums, locmanams. Kitų darbuotojų atlyginimai realiai didėja, o mes prarandame viršvalandžius, dalį užmokesčio už darbą naktimis, taigi išeina, kad algos beveik nedidėja. Todėl akcentuojame, kad atlygio pakilimas turi būti bent jau 30 procentų”, – teigė A. Didikas.

Pagal naujuosius grafikus, vietoje penkių locmanų pamainoje turėtų dirbti tik keturi.

„Jei kuris nors suserga ar išeina atostogų, trys locmanai jau nebespėja aptarnauti laivų, mūsų darbo sąlygos pabloginamos. Reiškia, dirbam trise už penkis žmones, o atlyginimas mums sumažėja”, – aiškino A. Didikas.

Be to, locmanai primena, kad atlyginimai turėjo būti keliami nuo sausio 1-osios, tačiau dėl iškilusio konflikto šis procesas buvo sustabdytas. Per sausį ir vasarį jis nepakeltas. Pasak V. Grigeliūno, dėl to jis asmeniškai jau prarado 1 600 Lt.

Klaipėdos uoste dirba 20 locmanų ir vienas stažuotojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.