Derybose dėl valdžios – alternatyvios daugumos užuomazgos

Vakar prie derybų stalo susėdus po penkis mandatus Klaipėdos miesto taryboje iškovojusių Tėvynės sąjungos ir Liberalų sąjūdžio bei keturias vietas valdžioje gavusios partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovams, paaiškėjo, kad šios trys politinės jėgos neatsisako vilčių formuoti valdančiąją daugumą.

Nors jokių rašytinių susitarimų vakar nebuvo, vis dėlto politikai viliasi, kad pirmojo etapo derybos bus tęsiamos.

Tiesa, šių politinių jėgų atstovai neigė planuojantys visomis įmanomomis priemonėmis nuo valdžios vairo nustumti dabartinio mero Rimanto Taraškevičiaus komandą – liberalcentristus.

Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo narys Vytautas Grubliauskas „Vakarų ekspresui” sakė, kad vakarykštį susitikimą inspiravo nuojautos ir gandai apie rinkimų laimėtojų ketinimus išmesti mažesnį rinkėjų palaikymą gavusias partijas už borto.

Tačiau, anot jo, kol kas dar būtų per drąsu kalbėti apie galutines koalicijas ir liberalcentristų eliminavimą: „Dabar atrodo, kad keturiolika mandatų leidžia sudaryti itin galingą opoziciją. Tačiau prisijungus kitiems, galima tapti ir valdančiąja koalicija”.

Liberalas demokratas Valerijonas Bernotas apie susitikimą su Liberalų sąjūdžio atstovais ir konservatoriais kalbėjo dar aptakiau: „Pasikalbėjome, ir tiek, be jokių rimtų įsipareigojimų. Kaip bus ateityje, priklausys nuo susitikimų su kitomis politinėmis jėgomis baigties.”

Tuo tarpu konservatorius Kęstutis Gabšys tvirtino, kad jam susidarė įspūdis, jog trijų politinių jėgų susitikimas baigėsi rankų sukirtimu.

Be to, anot K. Gabšio, konservatoriai išdėstė savo poziciją remti Liberalų sąjūdžio kandidatą į Klaipėdos merus: „Nesame nusistatę nė prieš vieną šios politinės jėgos kandidatūrą, o ypač – prieš Vytauto Grubliausko”.

Ar būtent šį politiką iškels Liberalų sąjūdis, dar neaišku. Rytoj planuojamas skyriaus Tarybos posėdis, kuriame žadama svarstyti ir šį klausimą.

Tuo metu konservatoriai šiandien susitinka su R. Taraškevičiaus vadovaujama Liberalų ir centro sąjunga. K. Gabšys, paklaustas, ko tikisi iš šio susitikimo, ironizavo: „Pažiūrėsim. Gal pateiks kokių siūlymų, kad negalėsime atsispirt. Gal vasarą prailginti pasiūlys?”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma .

5 atsiliepimai į "Derybose dėl valdžios – alternatyvios daugumos užuomazgos"

  1. BNS 2007.03.09 | 16:31

    Konkuruojančias koalicijas Klaipėdoje telkia konservatoriai ir liberalcentristai
    INNA Konkuruojančias tarpusavy koalicijas dėl vadovavimo Klaipėdai telkia Tėvynės sąjunga ir dabar valdanti Liberalų ir centro sąjunga.
    Abi politinės jėgos aplink save buria rėmėjus, o kovos baigtį tikriausiai lems partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberaldemokratų) pasirinkimas.
    Kaip BNS informavo Klaipėdos konservatorių lyderis N.Puteikis, penktadienį deklaraciją dėl galimos valdančiosios koalicijos pasirašė konservatoriai su Liberalų sąjūdžiu, dalimi liberaldemokratų ir Rusų sąjunga. Suvienijusios jėgas, šios partijos turėtų 14 mandatų taryboje iš 31, o į mero postą siūlytų liberalą Artūrą Šulcą.
    Tačiau 2 iš 4 liberaldemokratų minėtosios sutarties nepasirašė, kadangi neturi savo partijos tarybos įgaliojimų. Jei jie vis dėlto apsipręstų prisijungti prie konservatorių telkiamos valdančiosios koalicijos, ši turėtų trapią 1 balso persvarą.
    „Kai kurios partijos, kad ir konservatorių, mums kartais Vilniaus bei kitose savivaldybėse paramos neteikia, o tokios paramos siekia partijos pirmininkas R.Paksas, todėl kol kas dar esame iki galo neapsiprendę”, – BNS sakė Klaipėdos liberaldemokratų lyderis Valerijonas Bernotas.
    Panašią deklaraciją dėl valdančiosios koalicijos liberalcentristai pasirašė su socialdemokratais, Darbo partija ir partija „Rusų aljansas”. Šios partijos turi 15 mandatų taryboje, tačiau tikisi iš konservatorių buriamos koalicijos persivilioti liberaldemokratus.
    „Aš manau, kad visi dar esame derybose, iki galo nė vienai jėgai nepavyksta susitarti. Šiandien pasirašėme deklaraciją su 3 partijomis, tačiau dar laukiame liberaldemokratų sprendimo, kurį jie turėtų pranešti pasitarę su savo bendrapartiečiais”, – žurnalistams sakė dabartinis uostamiesčio meras liberalcentristas Rimantas Taraškevičius.

  2. Klaipėda, 2007 žiema

    Prie savivaldybės ant apsnigto ir nenuvalyto šaligatvio paslysta ir pargriūna moteris. Kaip tik tuo metu pro šalį ėjęs meras Rimantas Taraškevičius padeda jai atsikelti. Moteris:
    – Ačiū, ačiū, pone mere. Kaip galėčiau atsilyginti?
    – Sekmadienį rinkimai. Balsuokite už mane.
    – Atleiskite, bet aš nukritau ant užpakalio, o ne ant galvos, – atsako moteris ir nuskuba toliau.

  3. Žentas

    Leiskim Taraškevičiui pasilsėt, nes nieko, išskyrus interesais susivienijusią savo šutvę nieko nebegirdėjo, leiskim slaugyti uošvę, atvirai, o nesislapstant bendrauti su ženteliu iš buvusios korporacijos- Sigučiu Paulausku ir nebeleiskim po senamiestį karaliauti daugia aukščių monstrų statytojams. Pasiilsėk, Dėde Rimai. O dėl kitų- pasirinkimo nėra, bet gal duokim ir kitiems padirbti, blogiau tikrai nebus. Pirmiausia sutvarkykime šitą arogantišką profsąjunginę ponią Juditą, neveiklius valdininkus, kurie su apsidirbusiu nuo begalinių rūpesčių savo nuosavų statybos firmų UAB „Konsolės“ ir UAB „Klaipėdos monolitas“ naudai Rimuku „darė” ką norėjo, spjaudami ant visų paprastųjų ir dirbdami tik reikalingiems verslininkams pagal to paties Taraškevičiaus nurodymus.

  4. Gerontokratija vs Proveržis

    Klaipėdoje formuojasi dvi grupės:
    1. A.Šulco vadovaujama sąlygiškai pavadinkim Jaunimo (pagal amžiaus vidurkį) – Proveržio koalicija;
    2. R.Taraškevičiaus vadovaujama Gerontokratiškoji (senoliams spaliai byra) – Raudonoji (komuniakos nuo Stalino laiku – vien Valentinas Pavlovičius Greičiūnas ko vertas) – Jedinstvos (antisąjūdinis Klaipėdos aktyvas iš Rusų aljanso) ir – Padugnių (kaip gi tokia kaolycyja gali apsieiti be Antano Boso & Co) susivienijimas.

  5. Programa ar postai?

    Įdomu tai, kad jau iš abiejų Klaipėdos koalicijų pasirašytų dokumentų –susitarimų iškart matosi kas yra kas – JAUNIMO-PROVERŽIO susitarime nekalbama apie postus, o tik apie bendrą programą, tuo tarpu pas GERONTOKRATIŠKĄ- RAUDONOJĄJĄ– JEDINSTVOS – PADUGNIŲ – apie programas – nė žodžio, užtat preambulėje akcentuojama, kad jų tikslas – „suderinti susitariančių šalių interesus“, o pats 1-as punktas šaukte šaukia, kad vadovaudamasi šiuo tikslu Susitariančios šalys susitaria „…teisingai bei proporcingai pasiskirstyti … pareigybes.“

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.